Fă bine și haide la “Căsuța cu fapte bune” de la Târgul de Crăciun Cluj-Napoca!

afis webAșa sună invitația Pro Vobis pentru Târgul de Crăciun Cluj-Napoca de anul acesta. În 14-16 decembrie, între orele 14-20, clujenii își pot alege faptele bune sau cauzele pe care să le susțină în 2019, venind la “Căsuța cu fapte bune” din Piața Unirii.

Pro Vobis își dorește astfel să atragă atenția asupra nevoilor locale sau globale pentru dezvoltarea unor comunități și orașe sustenabile, dar și a modului în care cetațenii se pot implica activ în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă din Agenda 2030.

Chiar dacă pe cei mai mulți dintre noi Crăciunul ne inspiră, toți avem nevoie de fapte bune în fiecare zi, nu doar de Sărbători, fie că facem bine, fie că primim un gând bun. Îndemnul este de a fi atenți și preocupați de comunitatea în care trăim, dar și de viitoul planetei, în fiecare zi din an. Pornind de la ideea că bunăstarea noastră depinde de bunastarea celor din jur, dar și de la ideea că până și o mică faptă bună ne creste gradul de fericire, Asociația Pro Vobis – Centrul de Resurse pentru Voluntariat propune ca în 2019 fiecare clujean să își asume măcar o mică faptă bună. Așa că la “Căsuța cu fapte bune” fiecare poate găsi o idee potrivită pentru el sau ea.

Participanții vor fi provocați la un joc în urma căruia vor extrage o acțiune în unul dintre următoarele domenii: caritate, dezvoltare durabilă a comunității, informare-educație pentru o societate sustenabilă, protecția mediului și consum responsabil, diversitate și drepturile omului.

Ei sunt încurajați să ducă la îndeplinire sarcina primită, dar și să propună idei de fapte bune. În Cluj sunt înregistrate peste 5000 de ONG-uri, fapt care situează orașul pe locul 2 în țară, după București. Peste 100 dintre ele sunt active și cunoscute în zona de activități pentru comunitate, educație, mediu, sustenabilitate, caritate. Clujenii sunt norocoși că au posibilitatea de a se implica astfel în activități organizate de voluntariat și susținere a unor proiecte ce conlucrează la binele global al comunității lor. Prin acțiunea din cadrul Târgului de Crăciun, Pro Vobis își propune să promoveze cât mai multe organizații în care oamenii pot fi voluntari, sau proiecte pe care pot să le susțină, dar oferă și idei de fapte bune pe care fiecare le poate face acasă, în viața de zi cu zi. Cei curioși pot consulta chiar și “Ghidul leneșului pentru salvarea lumii”, cei îndemânatici pot să își rezerve câteva minute pentru a tricota fulare, ce vor fi oferite apoi unor oameni nevoiași, pentru a le aduce puțină căldură și bucurie pe final de an, iar cei mai darnici pot afla cum pot dona pentru diverse cauze prezentate în căsuță.

Misiunea Pro Vobis este de a promova și dezvolta voluntariatul, și organizația și-a asumat în această perioadă și misunea de a informa cetățenii despre problema dreptului la locuire accesibilă, sigură și non-discriminatorie, în cadrul proiectului Build Solid Ground , proiect finanțat de Comisia Europeană. Acesta este un proiect în care 14 organizații din Europa lucreză împreună pentru a stimula implicarea cetățenilor în susținerea dezvoltării durabile globale și creșterea conștientizării și educației pentru obiectivul de dezvoltare durabilă “SDG 11” și “ Noua Agendă Urbană  2030″ (Habitat III), pentru promovarea dreptului la locuire, dreptului egal la proprietate imobiliară și a orașelor durabile și sustenabile.

La “Căsuța cu fapte bune” clujenii vor avea ocazia să afle mai multe despre SDG11, dar și despre celelalte 16 obiective de dezvoltare durabilă și acțiunile pe care le pot face ei în mod concret pentru a le susține.

Orice mic gest contează, așa că toți clujenii sunt așteptați, cu mic și mare, la “Căsuța cu fapte bune” în 14-16 decembrie, între 14-20, pentru a construi împreună un 2019 mai frumos.

Articole Noi