EXPOZITIA MINERALIA: AMETISTUL – PIATRA MAGICĂ

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

MineraliaClujAfis mailMuzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la expoziția MINERALIA: AMETISTUL – PIATRA MAGICĂ, care va avea loc în perioada 3-5 martie 2015, în Sala Reduta (sediul instituției, str. Memorandumului nr. 21).

Organizatorii expoziției (MET împreună cu geologul Andrei Gorduza, coordonator expoziție) vă invită să descoperiți fascinante diverse pietre naturale, prezentate în diverse forme, de la piatra brută la bijuterie: pietre brute – cristale, minerale de colecție; pietre tăiate și șlefuite pentru montură (geme); bijuterii originale din pietre naturale; ornamente din pietre șlefuite.

Piatra centrală a acestei ediții este ametistul. Ametistele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri şi au fost utilizate de numeroase civilizaţii ca pietre ornamentale sau ca bijuterii.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada menționată, după următorul program: vineri și sâmbătă 10-18, duminică 10-14. Iubitorii de cristale și pietre semiprețioase vor putea achiziționa piese speciale, expoziția fiind cu vânzare. Vă așteptăm!

Legenda antică spune că o nimfă a respins atenţia lui Bachus, zeul vinului, dorind să rămână pură şi curată. Transformată de zeiţe într-o statuie de cuarţ pur, Bachus a turnat vin peste cristal, care a devenit violet. Aşa a luat naştere ametistul. De asemenea, ametistul este dăruit episcopilor creştini atunci când sunt aleşi, deoarece această piatră reprezintă pietatea, sinceritatea şi înţelepciunea spirituală.

Mineralul are de obicei culoarea violet, cu diverse nuanțe până la variante de roz. Există mai multe culori specifice ale acestui mineral: violet-lavanda, chevron (numit și marmorat – combinație de ametist și cuarț alb), ananas.   

            Ametistul reprezintă varietatea de culoare violet a cuarţului (SiO2), cu diverse nuanţe, distribuită neuniform în masa mineralului, cu luciu sticlos, translucid sau transparent, duritate 7, fără clivaj. Relativ răspândit în natură, apare pe toate continentele, masiv sau oferind cristale foarte spectaculoase. În Europa, cristalele de colecţie cu cea mai intensă culoare au apărut în secolul al XIX-lea la mina Vălişoara (fostă Porcurea), judeţul Hunedoara. În timpurile moderne, cantităţi enorme de ametist se găsesc în Brazilia, regiunea Minas Gerais, locul unde se exploatează la scară industrială şi sunt trimise în întreaga lume.

Articole Noi