Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de cultură aflată în subordinea administrativă a Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 5 – 22 martie 2020, sub titlul generic DESCÂNT, expoziția personală de pictură, desen și obiect a artistului Marcel Lupșe.
Vernisajul va avea loc joi, 5 martie 2020, ora 18,00, în sălile de Expoziții Temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistului și a invitaților săi: Oliv Mircea și pr. prof. Ioan Bizău. Din partea instituției, vor fi gazde domnii Lucian Nastasă-Kovacs, managerul muzeului, și Florin Gherasim, curatorul expoziției.
Artistul s-a născut în anul 1954 în orașul Dej. Vocația destinului artistic i s-a revelat de timpuriu, ca o irezistibilă chemare. În anul 1979 a absolvit, la Cluj-Napoca, Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, la clasa profesorului Vasile Crișan, iar în anul 2010 a obținut titlul de doctor în Arte Vizuale.
După absolvire și-a dedicat toate energiile în slujba artei, pe două direcții, formativă și creativă. A fost, timp de decenii, profesor de specialitate și șef de catedră, la secția pictură, la prestigiosul liceu de artă Corneliu Baba din Bistrița. Stăpânind tehnici de lucru cu materiale diverse, a realizat sute de lucrări de pictură, dar și de desen, grafică, obiect, atelierul său din centrul Bistriței fiind un continuu șantier de creație. O preocupare expozițională intensă a adus lucrările sale, în cadrul unor expoziții personale, în fața publicului din țară, dar și din alte țări, precum Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Luxemburg, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Serbia, ș.a.
Este rândul Muzeului de Artă și al iubitorilor de frumos din Cluj-Napoca să îl primească pe artist și o selecție reprezentativă din operele sale, cu o expoziție retrospectivă care, după popasuri la Alba Iulia, Bistrița, si, în perspectivă, la Bacău, București și Sibiu, constituie cartea de vizită a artistului Marcel Lupșe și a creației sale de o viață, la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 5 – 22 martie 2020, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.