Exclusiv: Comuna şi Consiliul Local Floreşti acţionate în contencios administrativ de un dezvoltator imobiliar. Află motivul

SRB ConstructieUn constructor din Floreşti s-a decis să pună piciorul în prag. După luni întregi în care a tot venit cu proiectul său în Consiliu Local în zadar, a ales să acţioneze în instanţă Comuna şi Consiliul Local Floreşti. Acesta consideră că s-a comis un excces de putere, iar investiţia sa în cuantum de 1.050.000 euro a fost blocată de consilierii locali care fie s-au opus construcţiei, fie s-au abţinut.

Vă prezentam în urmă cu o jumătate de an cazul unui constructor din Floreşti, al cărui proiect nu poate fi pus în aplicare pentru că nu reuşeşte să întrunească numărul de voturi necesare în Consiliul Local. L-am intitulat „Urbanismul în Floreşti – pentru unii mumă, pentru alţii ciumă” şi pe bună dreptate mai ales că asistăm de foarte multe ori la astfel de situaţii. Nu este un secret că în comuna Floreşti se mai construieşte şi pe alte considerente decât cele legale, şi v-am prezentat şi astfel de cazuri, iar Primăria Floreşti închide ochii, dar când un constructor se află în legalitate, ce te mai opreşte pe tine, administraţie locală să îl laşi să construiască? Doi cetăţeni, atât, doi cetăţeni care se opun construcţiei şi eventual câteva interese personale.

La ultima şedinţă în care proiectul adus pe masa consilierilor, “aprobarea documentaţiei pentru PUD- Construire 3 imobile de locuinţe colective P+2E situate în localitatea Floreşti, strada Şesul de Sus, fn.beneficiar SRB Imobil SRL”, a fost din nou respins. La acel moment, un avocat le atrăgea atenţia consilierilor locali asupra faptului că această situaţie atrage după sine prejudicii şi că beneficiarul construcţiei se va adresa instanţelor de judecată. 

SRB proces SRB proces 1

„De şase luni de zile am tot sperat că se va reglementa situaţia dar uite că nu e nimic. Noi am fost în regulă, nu aveau motiv pentru care să nu aprobe şi nici nu mi-au dat niciun răspuns, am cerut de mai multe ori să ne spună de ce a fost respins proiectul, dar ei ne spun că nu s-a întrunit numărul de voturi necesare. Am mai construit şi niciodată nu avut probleme. Trebuie să ne dea un motiv pentru care ne respinge proiectul. Noi am făcut primele demersuri undeva prin decembrie anul trecut şi am cerut în instanţă să oblige Consliul Local să ne aprobe proiectul”, ne-a declarat Claudiu Sârb, constructor.

Ei bine, se pare că până la acest moment s-a refuzat sub diferite pretexte puerile introducerea pe ordinea de zi a proiectului.

„Societatea s-a oferit chiar să cedeze o parte din teren pentru realizarea unui drum de acces care foloseşte tuturor celor din zonă, dar există o poziţie foarte bine gândită a domnului primar la soclicitarea unui domn care este prietenul domnului primar. Se întâmplă tot felul de astfel de situaţii, ba lipsesc consilierii ba se abţin şi aşa mai departe şi atunci singura soluţie era solicitarea de daune şi introducerea în proces a tuturor consilierilor. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Noi am făcut o nouă cerere de introducere a proiectului pe ordinea de zi”, ne-a declarat domnul avocat ce reprezintă dezvoltatorul imobiliar în instanţă.

De altfel, acest lucru a fost cât se poate de vizibil în şedinţele de Consiliu Local, căci la şedinţa în care constructorul a venit cu un avocat, erau prezenţi şi câţiva locuitori care nu aveau nimic împotriva construcţiei şi care au mărturisit acest lucru. Singurii care se împotrivesc acestui proiect sunt familia Bucea şi alianţa de consilieri formată în interiorul Consiliului Local. 

Astfel, conform Acţiunii în Contencios Administrativ se solicită:

1. obligarea Consiliului Local Florești la adoptarea hotărârii de consiliu local prin care să dispună aprobarea documentației PUD “Construire 3 imobile de locuințe colective P + 2E situate în localitatea Florești, Str. Șesul de Sus, beneficiar SRB Imobil SRL”;

2.obligarea Comunei Florești la suportarea cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu.

Mai mult, în acţiunea înaintată se arată negru pe alb considerentele ce stau la bază, precum şi etapele urmate de către constructor însă fără rezultat.

La unul dintre puncte este adus în discuţie Excesul de Putere. 

SRB proces 2 SRB proces 3

Consiliu Local al comunei Florești și-a exercitat dreptul de a decide cu privire la adoptarea documentației PUD cu exces de putere. Prin urmare, conduita acestuia trebuia cenzurată. Deși documentația îndeplinește toate condițiile pentru a fi aprobată, iar efectele construirii imobilelor ar fi benefice interesului comunei (după cum se poate observa din concluziile tuturor specialiștilor care au verificat proiectul imobiliar), Consiliul Local refuză să adopte o hotărâre în acest sens. Ba mai mult, pârâtul nici măcar nu încearcă să păstreze o aparență de legalitate cu privire la acest refuz, deoarece nu prezintă niciun motiv care să îl justifice. Din punctul nostru de vedere, nu prezintă niciun motiv, pentru că în realitate nu există niciunul iar respingerea proiectului de hotărâre pentru aprobarea documentației PUD Construire 3 imobile de locuințe colective P + 2E situate în localitatea Florești, Str. Șesul de Sus, beneficiar SRB Imobil S.R.L nu are la bază un temei legal. Conduita consiliului local se încadrează întocmai în definiția excesului de putere, prezentată în art. 2 alin. (1) lit. n), care statuează următoarele: exces de putere – exercitarea dreptului de apreciere al autorităţilor publice prin încălcarea limitelor competenţei prevăzute de lege sau prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Prin refuzul abuziv pârâtul mi-a încălcat dreptul de a obține aprobarea documentației PUD, deși îndeplineam toate condițiile legale necesare. Implicit, am fost împiedicat să efectuez construcția asupra terenului, Consiliul Local blocând o investiție în cuantum de 1.050.000 euro Euro, investiție care urma să aducă doar beneficii atât comunei, cât și subscrisei.

SRB proces 4

Pe de altă parte, după cum am mai arătat, se pare că noul PUG (Plan Urbanistic General) al comunei aduce discuţii aprinse între unii consilieri şi primarul comunei. Conform acestuia, sunt prevăzute anumite zone mixte, astfel că există şi situaţii în care consilierii vor fi nevoiţi ca după aprobarea PUG-lui să aprobe şi proiectele pe care nu le-au dorit tocmai pentru că ele se vor încadra în noul Plan Urbanistic General al comunei. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla în cazul prezentat mai sus.

Citeşte şi:

Exclusiv. Arhitectul şef din Primăria Floreşti semnează autorizaţii de construire pentru firmele lui. DNA, trezirea!

Noul PUG al comunei Floreşti este finalizat. Când ar putea intra în vigoare?

[Foto&Video] Floreşti: Construcţii cu etaje bonus. Clădiri construite la învoială şi nu după PUG

Exclusiv: Cum se construieşte la Floreşti şi cum se muşamalizează ilegalităţile? Primăria a închis ochii, beneficiarul e bine pus

 

2 COMENTARII

  1. Si nu e singurul caz de acest fel. Vinovati sunt toti: primar, viceprimar, consilieri, urbanism si ….. Ce ne miram asa tare cand avem consilieri fara studii superioare, care isi vad doar propriul internes, avem un primar cu facultatea terminata la aproximativ 50 de ani, un viceprimar invizibil, un urbanism corupt pana in maduva oaselor….o adunatura de oameni care nu au in fata decat propriile interese. Felicitari celor care au curajul sa vorbesca!!!!!

Comentariile sunt închise.

Articole Noi