DSP Cluj avertizează cetăţenii. Sfaturi pe perioada caniculei

10478388_800818349936704_4533532163220567970_oPentru prevenirea incidentelor în perioadele cu temperaturi extreme,  se recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. 

De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este recomandat consumul în fiecare zi de  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este  bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Este  obligatorie mentinerea cu rigurozitate a igienei personale prin efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi. Aparatul de aer conditionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesara expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosita o ţinutăadecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.Este de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilităţi oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor  medicului.

Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente Deasemenea, precizam faptul ca, Institutia Prefectului Judetului Cluj in cadrul careia functioneaza Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a Judetului Cluj, Directia de Sanatate Publica a Judetului Cluj si Colegiul Farmacistilor Cluj au semnat Protocolul conform caruia in Farmaciile din  judetul Cluj sunt organizate puncte pentru acordarea primului ajutor pentru cetatenii afectati de canicula.Pentru situatii datorate efectelor caniculei persoanele in cauza pot apela numarul unic 112. au transmis reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.

Articole Noi