Diversificarea sugarului- Ce să fac, doctore?

diversificarea
Sursa foto: http://www.copilul.ro/

Diversificarea sugarului, adica introducerea mancarii solide in alimentatie devine necesara de la varsta de 4-6 luni.

Laptele nu mai acopera de unul singur necesarul nutritiv al copilului.

Diversificarea –  se incepe astfel:

De la varsta de 6 luni pentru sugarul alimentat pana la aceasta varsta doar cu lapte de mama.

Mai repede, la 5 luni pentru cei alimentati cu lapte praf sau mixt (lapte de mama + lapte praf).

Exista cateva conditii pe care copilasul trebuie sa le indeplineasca:

  1. sa isi poata mentine capul de unul singur
  2. sa poata sta in fundulet, cu sprijin la spate
  3. apar primii dintisori (incisivii centrali inferiori)
  4. are o greutate normala pentru varsta (in general la 6 luni isi dubleaza greutatea de la nastere)
  5. isi manifesta atractia fata de mancarea solida pe care o vede la persoanele din jur
  6. accepta mancarea in gurita si o mesteca

Accesorii necesare pentru a introduce diversificarea:

Castronel, lingurita, scaun de masa, bavetica pentru copil.

Veți avea nevoie și de razatoare de sticla (previne oxidarea alimentului), blender/robot de bucatarie, fierbator cu aburi, storcator de fructe.

Fierberea are loc intr-un vas acoperit, pentru a nu pierde exagerat vitaminele. Pot fi fierte la abur conservand astfel gustul, culoarea si continutul nutritiv.

Ordinea introducerii alimentelor

Mesele de lapte raman in continuare (la masa de dimineata ora 8-9 si seara in jurul orei 20-21 la culcare, +/- mesele din timpul noptii).

Astfel, vor exista 5 mese/zi:

  1. la 6 luni: masa de pranz diversificata + 4 mese de lapte
  2. la 7 luni: masa de dimineata si cea de pranz + 3 mese de lapte
  3. la 8 luni: masa de dimineata, pranz si dupa-masa + 2 mese de lapte

In functie de ora administrarii meselor, iata orientativ compozitia meselor:

ora 10: suc de fructe/legume (morcov, mar, para, piersica, nectarina).

Apoi se creste treptat consistenta pana la obtinerea unui piure de fructe (mar, para, piersica, banana, avocado). Se poate adauga branza de vaca, iaurt simplu, biscuiti, faina de orez

ora 14: supa clara de legume aprox. 80-100 ml, initial dintr-o singura radacinoasa. Apoi acestea se pot combina (radacina patrunjel, telina, pastarnac, morcov, cartof, dovlecel, mazare).

Se creste treptat consistenta cu piure de legume aprox. 80- 100g (cele folosite in supa), la care se poate adauga carnita. 

Carnea este mixata si poate fi de pui/curcan/vita aprox. 30-50g + 1-2 ml ulei vegetal.

ora 17: lapte cu cereale speciale (faina de orez, mei)

Reguli in diversificarea sugarului:

Alimentul nou se introduce inaintea sau la finalul mesei de lapte. Cate 1-2 lingurita/zi crescand progresiv cantitatea, pana va inlocui treptat masa de lapte.

Noile alimente se introduc treptat, cate un aliment la 3-4 zile. In caz de intoleranta/alergie.

Exista posibilitatea refuzului unui aliment, o va arunca din gurita sau nu deschide deloc gurita.

In acest caz se va amana cateva zile sau chiar 1-2 saptamani introducerea lui.

Sau se incearca cu alt aliment, deoarece copilul are nevoie de timp pentru a se obisnui cu noile gusturi, mirosuri si consistente alimentare.

Administrarea se face initial cu lingurita (nu cu sticluta sau biberonul). Toate pasate, ulterior sfaramate sau bucatele mici.

Pe masura ce se dezvolta dintisorii si capacitatea de masticatie.

Dupa mese se ofera apa plata, suc de fructe cu apa, ceai de plante, compot neindulcit.

Nu se pune sare in mancare, se pot folosi insa ierburi aromatice (frunze patrunjel, leustean, marar, cimbru, busuioc).

Daca mamica alapteaza inca la san, aceasta trebuie sa fie atenta la medicamentele sau alimentele pe care le consuma.

Va evita lactate, ciocolata, capsuni, zmeura, mure, afine, fragi, kiwi. Acestea pot produce alergie.

Va evita fasolea, varza, care provoaca balonare deoarece mare parte din ele se transmit copilului prin lapte.

Alimentele se introduc in functie de varsta. Unele pot avea potential alergenic, mai ales la copiii cu atopie.

Exemple: albus de ou, miere, ciocolata, cacao, capsuni, fragi, alune, migdale, arahide, nuci, peste, cereale cu gluten (grau, secara, orz, ovaz).

Galbenusul de ou se ofera de 2-3 ori/saptamana, dupa ce a fiert 10 minute, se incepe cu 1/8 pe zi si se creste treptat pana la intreg.

Branza de vaca se poate prepara in casa din lapte proaspat de vaca 3.5% grasime.

Prin fierbere cu calciu lactic (la 100 ml lapte se adauga o tableta de calciu lactic 500 mg sau zeama de lamaie) si se lasa pe foc pana apar conglomerate.

La copilul peste un an se vor evita: cremvursti, parizer, pate, conserve de carne, mezeluri in general, din cauza prezentei conservantilor si a modului de preparare. 

Sugarului NU se administrează!

Situatii speciale:

La copilasii mai grasuti si mai bine dezvoltati ca si greutate pentru varsta se poate incepe diversificarea mai repede cu 1-2 saptamani.

Se incepe cu supa clara de legume, apoi piure de legume.

La sugarii constipati, se incepe de la 3-4 luni cu suc de fructe fara a continua insa diversificarea, aceasta se va face doar mai tarziu, la 5-6 luni.

Produc constipatie: bananele, pastele fainoase, orezul, cerealele, morcovul fiert, iar in caz de diare pot fii incriminate perele, prunele, rosiile, spanacul etc.

La copilasii mai slab dezvoltati ca si greutate pentru varsta se incepe cu cereale fara gluten, fiertura de orez, cereale specifice varstei

Pentru simplificare, iata un tabel cu alimentele ce pot fii administrate in functie de grupa de varsta:

diversificare

diversificare 1

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj