Teatrul de Păpuşi „Puck”, instituţie publică de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj, începe o nouă stagiune, vineri, 11 septembrie 2015, de la ora 18:00, când va avea loc premiera spectacolului „Răţuşca cea urâtă”.
Povestea lui Hans Christian Andersen a fost adaptată de Ovidiu Pecican şi pusă în scenă de regizoarea Varga Máté Ibolya. Scenografia aparţine lui Epaminonda Tiotiu, iar muzica a fost compusă de Venczel Péter. Asistentul de regie este Angelica Pamfilie.
Din distribuţie fac parte actorii: Ramona Atănăsoaie, Frunzina Anghel, Andreea Bolovan, Ionuţ Constantinescu, Iulia Dinescu, Călin Mureşan, Andra Ştefan.
<<Răţuşca cea urâtă sau „Den grimme Ælling” este una dintre cele mai melancolice poveşti despre devenire. Nu întâmplător îmi aminteşte de „Viața e vis” , cea mai cunoscută piesă a lui Calderón de la Barca, o alegorie filosofică despre condiția umană, despre misterul vieții și despre iluziile lumii reale […] „Răţuşca cea urâtă” însă nu este o poveste cu un final dramatic (ca „Soldăţelul de plumb” sau „Fetiţa cu chibrituri”) – promisiunea mult aşteptată a metamorfozării se împlineşte sub taina iernii: în oglinda apelor de primăvară şi în privirea semenilor săi, răţuşca cea urâtă îşi dezvăluie chipul şi adevărata sa natură. Lebăda cea tânără devine reprezentarea frumuseţii absolute, transfigurată de nobleţea suferinţei.>> (Varga Máté Ibolya)
În colaborare cu Consiliul Judeţean Cluj, Asociaţia Culturală Româno-Germană ESUA şi Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, Teatrul de Păpuşi Puck îşi propune să organizeze Caravana Păpuşilor Puck, cu scopul de a prezenta spectacole gratuite copiilor români şi maghiari.
Pe 21 septembrie, de la ora 12:00, în comuna Buza se va juca spectacolul în limba maghiară „Dacă aş fi Matia Corvinul”. Pe 22 septembrie, de la ora 12:30 în Gilău şi de la ora 14:30, în Floreşti, va avea loc reprezentaţia piesei „Croitoraşul cel isteţ” (în limba română). Pe 23 septembrie, de la ora 12:30, aceeaşi piesă se va juca la Beliş. Toate spectacolele se vor juca la Casele de Cultură din localităţile respective.
Copiii din Cluj-Napoca vor avea acces gratuit la „Poveşti în Parc”, creat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj, Bookfest şi ESUA. În cadrul proiectului „Poveşti în Parc”, pe 26 septembrie, secţia maghiară a Teatrului „Puck” va prezenta „Dacă aş fi Matia Corvinul”, iar pe 27 septembrie, secţia română va prezenta „Croitoraşul cel isteţ”.
Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck” va avea loc în perioada 12-16 octombrie. Ediţia din acest an îşi propune să pună un accent mult mai mare pe ceea ce înseamnă arta păpuşeriei din perspectiva copiilor şi nu neapărat doar a artistului păpuşar sau a criticului de teatru. Prin urmare, ne-am propus să realizăm o dezbatere prin care cei mici să spună pe faţă ce consideră ei că ar trebui să însemne astăzi teatrul de păpuşi. De asemenea, vom încerca să ne adresăm şi copiilor cu dizabilităţi de vedere, vorbire şi auz, făcând spectacolele accesibile pentru aceştia.
Evenimentul va cuprinde aproximativ 10 spectacole de teatru de păpuşi din toată România dar şi spectacole internaţionale de calitate din Moldova, Ungaria, Spania. Teatrul de Păpuşi Puck va participa la o serie de festivaluri de profil din Iaşi şi Alba-Iulia cu spectacolul „Răţuşca cea urâtă” în 4 şi 7 octombrie, Moldova – Chişinău, cu spectacolul „Şeherezada” în perioada 28 septembrie – 4 octombrie, iar între 8 şi 16 noiembrie, trupa Teatrului Puck va fi prezentă la Bucureşti la Festivalul spectacolelor de colecţie.
Teatrul Puck promite o toamnă plină de evenimente destinate copiilor care iubesc poveştile clasice, poveşti ce continuă să stârnească şi interesul adulţilor.