vineri, martie 29, 2024

Dermatita de scutec – viitoarea mamica trebuie sa stie. Ce sa fac, doctore?

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

Foto: odoras.md
Foto: odoras.md

Ce este dermatita de scutec?

Dermatita de scutec este o eruptie care apare la nivelul pielii acoperite de scutec, din cauza actiunii iritante a mai multor factori.

Dr. Alexandru Mocanu – medic specialist dermatolog – Bright Skin – Floresti

Care este cauza dermatitei de scutec?

Factorii implicati in aparitia dermatitei de scutec sunt:

  1. Hidratarea excesiva a pielii, frecarea si maceratia
  2. Contactul prelungit cu urina si fecalele, sapunul sau cremele ramase pe suprafata pielii. Pielea umeda si macerata este mult mai predispusa la a fi penetrata de subtantele iritante.
  3. Un alt factor important este o ciuperca, Candida albicans, care se poate inmulti in mod exagerat in urmatoarele 1-2 zile dupa debutul dermatitei de scutec, agravand-o.
  4. Dermatita atopica sau istoricul de eczeme frecvente – predispun nou-nascutul la aparitia dermatitei de scutec.
  5. Deficitul nutritional (in special deficitul de biotina, zinc) si deficitul imunitar.
  6. Diareea (mai mult de 3 scaune apoase pe zi).

Cine face dermatita de scutec?

De obicei nou-nascutii, cu un varf de aparitie la cei de 9-12 luni. Totusi, aceasta poate aparea la orice persoana care poarta scutec, inclusiv la varstnici cu incontinenta urinara.

Unde apare dermatita de scutec?

Se manifesta pe zona acoperita de scutec. Eruptia poate afecta unele zone mai mici, separate, sau se poate intinde pe toata zona scutecului, de la ombilic pana la coapse.

Cum arata dermatita de scutec?

Pacientul cu dermatita de scutec are pielea din zona scutecului de culoare rosie, cu scuame (“cojite”), cu “bubite” mici de consistenta tare la atingere (papule), sau pline cu lichid (vezicule sau bule), frecvent acompaniate de fisuri (“crapaturi”) sau eroziuni ale pielii iritate.

Cum se pune diagnosticul de dermatita de scutec?

De obicei, aspectul eruptiei si istoricul bolii sunt suficiente pentru ca medicul dermatolog sa puna diagnosticul.

Uneori, insa, este nevoie de o examinare la microscop a “cojitelor”, cu hidroxid de potasiu, pentru a exclude o candidoza de scutec.

Alte boli care pot seamana cu dermatita de scutec sunt dermatita seboreica, psoriazisul de scutec sau histiocitoza cu celule Langerhans.

Cum previn dermatita de scutec?

Aplicand acronimul ABCDE: Aerisirea pielii zilnic,

Bariera cutanata mentinuta prin produse adecvate,

Curatarea corespunzatoare a pielii,

Dese schimbari ale scutecului,

Educatie pentru sanatate- un set de reguli de ingrijire, care trebuie respectate.

Ce masuri de ingrijire trebuie sa aplic?

Exista un set de reguli pe care fiecare parinte sau ingrijitor trebuie sa le respecte:

  1. Pastrati mereu pielea nou-nascutului curata si uscata
  2. Spalati-va bine pe maini inainte si dupa schimbarea scutecului
  3. Nu folositi servetele umede pentru curatarea fecalelor sau a urinii. Acestea imprastie bacteriile pe piele si frecvent contin alcool sau propilen-glicol, care pot usca pielea
  4. Schimbati scutecul cat mai frecvent, imediat dupa ce devine imbibat cu urina sau fecale. In timpul zilei, verificati scutecul la cel mult 2 ore. Uneori este necesara schimbarea scutecului chiar si de 10 ori in 24 ore.
  5. In cazul in care a fost in contact cu fecalele, spalati zona genitala a copilului cu apa calduta si un sapun sau gel de spalare bland pentru bebelusi (nu antibacterian, nu de rufe, nu gelul de dus al parintilor, ci produse bine tolerate precum: Bioderma ABCDerm gel spumant, Avene Pediatril gel spumant, Uriage Creme Lavante pentru copii sau SebaMed Baby spuma dermatologica de curatare pentru fata si corp). Daca zona a fost in contact numai cu urina, se recomanda spalare doar cu apa calduta, fara sapun
  6. Uscare blanda si minutioasa a pielii, prin tamponare, nu prin frecare, cu un prosop sau finet din bumbac 100%. Nu folositi uscatorul de par pentru a usca pielea bebelusului
  7. Dupa fiecare curatare, lasati pielea sa se aeriseasca timp de 5-10 minute, inainte de a reaplica scutecul

Recomandări

  1. Dupa fiecare ciclu de spalare-uscare-aerisire, trebuie aplicat un produs protector, precum Bioderma ABCDerm Change Intensif, Avene Pediatril Diaper Cream, Klorane Bebe Nappy Change Cream, Bepanthen Unguent Protector pentru Bebelusi, sau SebaMed Diaper Rash Cream
  2. Nu folositi pudra de talc – aceasta se poate acumula in cutele pielii si retine umiditatea, ceea ce determina aparitia sau agravarea dermatitei de scutec. Nu folositi crema de galbenele sau alte creme pe baza de plante – acestea pot alergiza pielea bebelusului.
  3. Folositi scutece superabsorbante, de unica folosinta, cat mai simple (fara extracte de plante, care pot alergiza in timp pielea nou-nascutului)
  4. Prosopul sau finetul trebuie spalat cu un detergent bland, fara adaugare de balsam de rufe, care poate fi alergizant.
  5. Nu folositi pantaloni din materiale sintetice, ci doar din bumbac 100%.
  6. Se recomanda hranirea la san, care determina un pH acid al fecalelor copilului, astfel incat copiii hraniti la san au un risc mai scazut de a face dermatita de scutec.
  7. Administrati lichide suficiente nou-nascutului, pentru a scadea concentratia urinii si pentru a limita astfel potentialul iritant al acesteia.

Se va vindeca?

Sub tratament corect, prognosticul este excelent si boala se vindeca in totalitate, in cateva zile.

Daca dermatita de scutec nu este diagnosticata de medic sau tratamentul nu este corect, aceasta poate conduce la complicatii precum infectiile secundare sau discomfort semnificativ, cu tulburari de somn.

Nu sunt excluse episoadele multiple, recurente de dermatita de scutec, care vor disparea complet ulterior invatarii utilizarii toaletei.

In cazuri rare, la pacienti cu sistem imunitar deficitar, dermatita de scutec complicata cu suprainfectie poate conduce la deces, in lipsa tratamentului corespunzator.

Cum se trateaza dermatita de scutec?

Prima linie de tratament o reprezinta produsele cu oxid de zinc, un preparat hipoalergenic accesibil, cu proprietati antibacteriene, astringente, cicatrizante.

Exista o varietate de produse disponibile, dintre care trebuie utilizat cel mai potrivit pielii nou-nascutului, dupa aspectul clinic al leziunilor.

Ca alternative, pot fi utilizate antiinflamatoare topice non-cortizonice sau cortizonice- acestea se administreaza strict la indicatia medicului dermatolog, deoarece pot prezenta efecte secundare, precum aparitia granulomului gluteal infantil.

Daca se suspecteaza o suprainfectie candidozica, se va recomanda si o crema antimicotica. In caz de leziuni cu semne de suprainfectie bacteriana, se indica antibiotice.

Cand trebuie sa revin in mod obligatoriu la medic?

1.Daca eruptia nu evolueaza bine dupa 4-7 zile de tratament
2.Daca eruptia se agraveaza sau se intinde spre alte parti ale corpului
3.Daca eruptia prezinta si semne de infectie, precum febra, scurgere de puroi sau cruste de culoare galbena, care necesita tratament antibiotic
4.Daca suspectati un anumit factor care determina eruptia
5.Daca eruptia este insotita de diaree cu durata mai mare de 24 ore.

Citește mai multe din rubrica ”Ce să fac, doctore?

Articole Noi