Day 15 februarie – participare impresionantă din partea comunității și reacții din partea site-urilor internaționale

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

youthDay 15 – unul dintre proiectele strategice din cadrul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului, a avut duminică, 15 februarie, cea de a doua ediție. Tema „Walls of Cluj-Napoca” a fost întregită de semnificație prin aderarea la mișcarea internațională „No Hate Speech”, inițiată de Consiliul Europei. Au fost amplasate, pe strada Constanța, pe strada Potaissa și în Piața Muzeului, instalații artistice reprezentând imagini care ilustrează principiile promovate de Consiliul Europei prin campania „No Hate Speech”, realizate 100% din origami.
 
Redăm mai jos câteva cifre relevante pentru ceea ce a însemnat participarea comunității locale la acest proiect, implicare ce a transformat „Day15 februarie” într-un eveniment unic, cu farmec și cu impact pozitiv asupra clujenilor.

  • Peste 2.000 de persoane și-au dedicat timpul voluntar pentru a confecționa origami de hârtie, în forma florii de lotus. Profesori, elevi, studenți, angajați, colaboratori, parteneri, prieteni și lista poate continua, au contribuit la realizarea ediției #Day15 din februarie.
  • Toți acești oameni au muncit timp de 750 de ore pentru a da împreună ceva frumos orașului: imagini colorate care să ne inspire să fim mai pozitivi în atitudinea noastră față de ceilalți.
  • Au fost confecționate 15.000 de origami. Inițial ne-am propus un număr de 5.000, dar am fost copleșiți și impresionați de câți oameni au contribuit în școli, prin ateliere de lucru dedicate, cu ore voluntare de implicare, prin promovarea mesajelor ”No Hate Speech” și a proiectului Day 15, cu gesturi mici care pentru noi au contat enorm. Redăm mai jos lista celor care s-au alăturat acestui scop comun:
  1. ACCESA
  2. AIESEC Cluj-Napoca
  1. ASPR – Asociația Studenților Psihologi din România
  2. Asociația de Tineret „KIFOR”
  3. ASTRU Cluj – Asociația Tineretului Român Unit
  4. BCR – Banca Comercială Română
  5. BEST Cluj-Napoca
  6. Casa TIFF
  7. Cărturești Cluj
  8. Centrul Cultural Italian
  9. Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă
  10. Cercetașii României
  11. Cluj.com
  12. Cluj Capitala
  13. ClujLife
  14. Colegiul Național George Coșbuc
  15. Colegiul Tehnic Ana Aslan
  16. Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Raluca Ripan
  17. Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca
  18. Consiliul Europei
  19. Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  20. Grădinița Parfum de tei
  21. Grădinița Rază de Soare
  22. Grolsch – filmare, montaj și editare video „making-of” pentru instalația de pe str. Constanța
  23. I love Cluj
  24. Incubator 107 Cluj
  25. Institutul Confucius
  26. Jazz in the Park
  27. KMDSZ
  28. Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu
  29. Liceul de Telecomunicații Augustin Maior
  30. Liceul pentru Deficienți de Auz
  31. Liceul Tehnologic Alexandru Borza
  32. Liceul Tehnologic Special Samus
  33. Liceul Teologic Reformat
  34. Liceul Teoretic Apáczai Csere János
  35. Liceul Teoretic Báthory Istvan
  36. Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu
  37. MINTA
  38. Marea Hămăceală
  39. Nepoți de Crăciun
  40. Organizația Studenților Chimiști
  41. PLAI – Laborator Public de Arhitectură și Inovație
  42. Poliția Locală
  43. Primăria Municipiului Cluj-Napoca
  44. Studio 26
  45. Școala Generală Alexandru Vaida Voievod
  46. Școala Gimnazială Ioan Bob
  47. Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu
  48. Școala Specială nr. 2 – CRDEII
  49. Școala Gimnazială Waldorf
  50. Societatea Studentilor Europeniști
  51. Transylvania College
  52. YouthBank Cluj
  • 3 lucrări de artă comunitară în spațiul public din Cluj-Napoca: strada Constanța, strada Potaissa și Piața Muzeului. Instalațiile au fost gândite să fie temporare, motiv pentru care am invitat locuitorii și vizitatorii orașului, pe cei care au contribuit în data de 15 a lunii, să trăim un moment colorat împreună.
„Intervențiile au fost gândite să fie temporare. Am dorit să subliniem sensibilitatea oamenilor pentru ceea ce este trecător. Ne place copilăria pentru că știm că a fost un lucru temporar, ne place viața pentru că știm că nu e veșnică. Atunci când vedem un curcubeu nu ne spunem că îl vom vedea mai târziu, că ne uităm mai încolo la el. Îl apreciem când există. La fel se întâmplă și cu aceste intervenții. Vizitați-le pentru că au o durată de viață scurtă.” – Răzvan Luca, Coordonatorul proiectului Day 15.
Cele trei imagini poartă următoarele înțelesuri:
  1. Transformarea discursului interpersonal (strada Constanța): am trăi cu toții într-o lume mai bună dacă insultele, născute din iritare, enervare sau ură s-ar transforma, pe traseul lor către interlocutor, în flori colorate.
  2. Inima (strada Potaissa): Un simbol cu o existențã durabilã, desemnând nucleul emoțional, moral, intelectual sau spiritual al ființei umane. Inima are în principiu simbolismul centrului. Un centru mai întâi al intelectului şi al intuiției, apoi al afectelor şi sentimentelor.
  3. Ursul (Piața Muzeului): Povestea celor 1.000 de cocori din origami spune că celui care face acești 1.000 de cocori de hârtie i se va îndeplini o dorință. Ursul clujean are o dorință de adresat cocorului și aceea e „no hate”.

youth
Proiectul s-a aliniat mesajelor mișcării internaționale „No Hate Speech”, inițiată deConsiliul Europei, prin programul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Mișcarea militează împotriva discriminării de orice fel și a discursului instigator. Astfel, imaginile create cu ajutorul formelor de origami au venit să susțină aceste mesaje într-o modalitate inedită și modernă, care să atragă atenția tinerilor asupra subiectului în cauză și să vorbească pe înțelesul tuturor.
 
Acest lucru s-a întâmplat chiar la nivel internațional, la câteva ore după finalizarea lucrărilor. Imaginile vorbesc o limbă univerisală, iar tinerii au dat mesajul mai departe în mediul online. Astfel, câteva fotografii de pe strada Constanța au ajuns pe website-uri caBored PandaOrigami Invasion In Transylvania – un website foarte popular în materie de conținut vizual de calitate și idei neconvenționale. Printr-o acțiune simplă, dedicată comunității locale în primul rând, Clujul ajunge pe harta internațională ca un exemplu de oraș creativ.
 
În cadrul Day 15 februarie au mai avut loc două evenimente conexe. Primul a fost o discuție în format World Cafe pe tema bullying-ului, moderată de Psihologul Alina Cosma, la care au participat elevi din școlile clujene. Discuția a început cu informații despre fenomenul de „bullying”, intimidare, hărțuire, care sunt cauzele posibile ale acestui comportament. În partea a doua, elevii au discutat  pe marginea unor scenarii și au încercat să propună soluții, pentru a merge un pas mai departe în înțelegerea rolului pe care fiecare dintre noi îl avem în astfel de situații.
 
Cel de al doilea eveniment a fost proiecția filmului „Valea plângerii”  un proiect cinematografic iniţiat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale. Filmul a fost difuzat la Casa Tiff, au fost prezenți cca. 50 de participanți, iar Andrei Crișan (regizor), Iulia Hossu (regizor) și Ion Gnatiuc (asistent director de fotografie) au răspuns curiozităților publicului. Echipa de producție a mărturisit că acest documentar este o invitație pentru a cerceta mai în detaliu subiectul și a descoperi că în România a existat cu adevărat un Holocaust al romilor.
 
Proiectul Day 15 a debutat în luna ianuarie a anului 2015, cu tema „Literatura trăiește”prilejuită de celebrarea Zilei Culturii Naționale. Proiectul Day 15 este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. (www.eeagrants.org,www.fondong.fdsc.ro) și este co-finanțat și susținut de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj