Consiliul Județean: ”apa clujenilor este sigură pentru consum!”.

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h
Sursă: https://www.facebook.com/cjcluj/
Sursă: https://www.facebook.com/cjcluj/

În cursul după-amiezii de marți, 23 Februarie a.c., pe malul lacului Tarnița și parțial în apa lacului au fost descoperite o cantitate de medicamente, parțial în cutii de carton.

Personalul Companiei de Apă Someș S.A. a fost prezent la fața locului la scurt timp după depistarea medicamentelor.
Atât medicamentele de pe maluri cât și cantitatea mică ajunsă în apă erau în blistere, ambalajul original din plastic și folie de aluminiu, medicamentele propriu-zise neluând contact cu apa.
Locurile în care cutiile cu medicamente au fost găsite sunt la 300-500 metri de turnul de captare a apei brute folosite pentru potabilizare din apropierea barajului, iar datorită volumului de peste 70 milioane de metri cubi de apă ai lacului Tarnița, șansele ca acea cantitate de medicamente, în blistere, care a ajuns în lac să afecteze calitatea apei brute au fost practic nule, explică reprezentanții instituției.
Totuși, ca măsura de precauție maximă, în cursul aceleiași după-amiezi, Compania de Apă Someș S.A. a comutat prelevarea apei brute pentru potabilizare de pe lacul Tarnița pe lacul Someșul Cald și a demarat prelevarea și efectuarea de analize atât ale apei brute din zona turnului de captare din apropierea barajului Tarnița, cât și de la intrarea în Stația de Tratare a apei Gilău.
În cursul dimineții de Miercuri, 24 Februarie, analizele au fost finalizate și au indicat că nici un parametru de calitate a apei nu a suferit modificări față de perioada anterioară, respectiv că absolut toți parametrii de calitate a apei se încadrau mult sub limitele legale.
În consecință, în urma asigurării lipsei oricărui risc privind calitatea apei brute folosite pentru potabilizare, în jurul orelor 11, în cursul dimineții de Miercuri 24 Februarie, Compania a comutat prelevarea apei brute înapoi pe lacul Tarnița.
În niciun moment din această perioadă, calitatea apei potabile distribuită în Cluj-Napoca, Gherla, Dej și cele peste 150 de localități rurale deservite de Stația de tratare Gilău, nu a fost în pericol și este absolut sigură pentru consum.

Articole Noi