sâmbătă, martie 2, 2024

Concurs național cu premii pentru fermieri, lansat în premieră de USAMV Cluj-Napoca

February Special Offer

Epilare Definitivă-Full Body 700 RON În plus beneficiezi de oferta 5+1 cadou, la doar 3200 RON, in momentul achitării integrale, a pachetului de 5 şedinţe. PROGRAMEAZĂ-TE ACUM CONTACT 0754458985

Concurs USAMV pentru fermieri: ”Cel mai priceput fermier în domeniul pășunatului!”, a fost lansat în cadrul Proiectului Grazing4Agroecology și finanțat din fonduri UE.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunță lansarea unui concurs inedit cu premii consistente.

Este destinat fermierilor români care integrează pășunatul în creșterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc).

Concursul are loc în cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), în care USAMV Cluj-Napoca reprezintă România.

Totul, în parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrică de furaje din comuna Sânpaul (jud. Mureș).

Competiția lansată de USAMV Cluj-Napoca la nivel național vizează realizări ale fermierilor care cresc animale prin pășunat în câteva direcții importante:

îmbunătățirea sănătății animalelor prin practicarea pășunatului;

reducerea inputurilor necesare furajării animalelor pe baza pășunatului;

reducerea poluării;

creșterea diversității în cadrul fermelor sau conservarea biodiversităţii prin utilizarea pășunatului.

Concurs USAMV pentru fermieri – înscriere

Concursul se adresează fermierilor care utilizează în proporție cât mai
ridicată în furajarea animalelor iarba prin pășunat. Înscrierea se va face printr-
un formular, AICI.

Participanții vor trimite, în intervalul februarie – septembrie 2024, fotografii sau un clip video de max. 5 minute, din care să reiasă:

principalele avantaje dobândite în urma folosirii pășunatului (reducerea costurilor; reducerea poluării; îmbunătățirea bunăstării animalelor etc).

În octombrie 2024 vor fi anunțați câștigătorii. Pot participa toți crescătorii de animale din România, iar premiile oferite sunt:

o excursie în Irlanda (transport și cazare incluse), la reuniunea G4AE din martie 2025, plus vizite la ferme și pe teren – premiul I;

furaje UBM Feed, în valoare de 3.000 lei, respectiv 1.000 lei – premiile II-III.

Premianții vor primi și uncertificat Teagasc – cel mai important furnizor de consultanță din Irlanda, precum și posibilitatea de promovare a fermei în rețeaua G4AE.

Secțiune fermieri sub 40 ani

Tinerii fermieri, cu vârste sub 40 de ani, vor avea parte și ei de o secțiune cu premii.

Înscrierile vor avea loc la această secțiune în intervalul februarie – aprilie 2024, iar în luna mai vor fi anunțați cei trei câștigători.

Vor avea parte de o excursie în Olanda (transport și cazare asigurate), la întâlnirea tinerilor fermieri G4AE din Olanda (vara 2024).

”Prin acest concurs, dezvoltat cu parteneri din mediul economic, dorim să ajungem la fermierii care practică pe scară largă pășunatul.

Asta, pentru a le face cunoscută povestea, a-i promova în cadrul unei rețele europene de prestigiu și, bineînțeles, pentru a-i premia.

Echipa USAMV Cluj-Napoca a creat o rețea de ferme partenere care folosesc iarba și pășunatul într-un mod inovativ și sustenabil.

Mă refer la utilizarea sistemelor de monitorizare GPS a animalelor sau cele în care fermierii din zona masivului montan Țibleș colectează și comercializează la comun laptele.

Respectiv, am identificat fermieri care transformă și vând direct produsele fie la poarta fermei, fie prin magazine proprii, contribuind în acest sens la creșterea valorii adăugate a produselor”,

consideră Prof. dr. Mugurel Jitea,

decan al Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală.

USAMV Cluj-Napoca reprezintă România, în calitate de partener, în cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology.

Acesta este finanțat de către Uniunea Europeană cu aproximativ 3 milioane de euro. Proiectul susține fermierii prin promovarea unor soluții inovative.

Sistemele agricole bazate pe pășunat devin viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sănătoase și cu un impact mai scăzut asupra mediului.

Coordonat de Grünlandzentrum (Germania), G4AE se derulează pe o perioadă de trei ani și jumătate (septembrie 2022 – februarie 2026).

Consorțiul cuprinde 18 parteneri din opt state membre ale UE, reprezentative pentru diferite practici de pășunat –

Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România și Suedia.

Toate detaliile despre concurs USAMV pentru fermieri, pe paginile USAMV Cluj-Napoca / G4AE.

Citește mai multe știri din rubrica de „Național”.

Articole Noi