sâmbătă, aprilie 20, 2024

Codul Muncii – modificări aduse prin OUG 117/04.10.2021.

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

Codul Muncii: Inspectoratul Teritorial de Muncă aduce în atenție modificările aduse prin OUG 117/04.10.2021.

Modificări aduse Codului Muncii de OUG 117/04.10.2021.

În atenția angajatorilor și angajaților: Legea 53/2003(Codul Muncii) a fost modificată.

S-a publicat în Monitorul Oficial al României, OUG nr.117/04.10.2021, care intră în vigoare în 15 zile de la data publicării.

Modificările sunt următoarele:

– Definirea și sancționarea ”muncii subdeclarate”.

”În sensul prezentei legi, muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor.

Dar și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

Declarație care este transmisă autorităților fiscale.”

– Acordarea unor drepturi salariale nete mai mari decât cele constituite și evidențiate în statele de plată ale salariaților, reglementată drept contravenție.

Fapta de a acorda un salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate transmisă autorităților fiscale va fi sancționată cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei.

– Redefinirea și sancționarea muncii nedeclarate prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă (și nu ”în afara programului de lucru”) stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Astfel, primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial va fi sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

Depășirea, cu mai mult de o lună, a termenului stabilit în contract pentru plata salariului va fi sanctionată:

”Încălcarea de către angajator a obligației prevăzute (…) cu mai mult de o lună de la termenul de plată a salariului stabilit în contractul individual de muncă va fi sancționată.

Amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul.

Excepția situației este cea în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

– Termenul de compensare a muncii suplimentare prin zile libere plătite a fost extins. Mai exact, de la 60 de zile la 90 de zile.

Asta pentru a evita blocarea desfășurării raporturilor de muncă ale agenților economici și asigurarea desfășurării activității acestora în bune condiții.

În acțiunile de control întreprinse de către  inspectorii de muncă ai ITM Cluj se  va avea în vedere:

informarea angajatorilor și angajaților despre noile modificări aduse Codului Muncii.

și aplicarea  sancțiunilor contravenționale atunci când prevederile legale sunt încălcate. 

Citește mai multe din ”Informații Utile”.

Articole Noi