În acest sens, a fost deja identificat terenul şi au început demersurile pentru realizarea unui proiect nou și important de care județul Cluj are mare nevoie, cu atât mai mult cu cât acesta are capacitatea de a genera evenimente de anvergură internaţională – Centrul Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții.
Terenul pe care se va construi Centrul Internaţional este întins pe o suprafață de 12 hectare și este situat la ieșirea din municipiul Cluj-Napoca, la strada principală, foarte aproape de Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, urmând a avea, totodată, o legătură rapidă atât cu centura ocolitoare cât şi cu autostrada. Cheltuielile presupuse de viabilizarea terenului în cauză sunt minime întrucât acesta este perfect plat iar utilităţile sunt deja disponibile în zonă, regimul de înălţime permis al viitoarelor construcţii fiind de P’4. Terenul se află în momentul de faţă în administrarea Aeroportului clujean dar nu este vizat de proiectele de dezvoltare şi extindere a acestuia, proprietar fiind judeţul Cluj, prin Consiliul Judeţean.
Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean a precizat în cadrul conferinţei că se intenţionează ca acest Centru Internaţional să fie gândit în formulă modulară, investiţiile urmând a fi realizate etapizat, preţul estimativ fiind între 300 şi 500 euro/mp. Dimensiunea Centrului urmează a fi stabilită în funcţie de necesităţile constatate şi de fondurile disponibile. Centrul Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții se doreşte a fi realizat până la sfârşitul mandatului prezent, sens în care se vor aloca bani începând cu anul 2017.
Din dorinţa ca acest obiectiv atât de important pentru judeţ să fie realizat cât mai rapid, se mizează şi pe implicarea Primăriei Cluj-Napoca, cu atât mai mult cu cât municipiul reşedinţă de judeţ ar fi primul beneficiar al edificării acestuia. În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean a discutat deja cu primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, care s-a arătat mai mult decât interesat de acest proiect.
În etapa actuală, se ia în calcul posibilitatea ca viitorul Centru să aibă funcţionalităţi multiple, urmând să găzduiască pe lângă spaţiile expoziţionale şi alte facilităţi, respectiv hoteluri, spaţii comerciale etc. În ceea ce priveşte finanţarea realizării acestui obiectiv, se au în vedere mai multe variante, inclusiv ideea unei finanţări, cel puţin parţiale, din fonduri europene.
„Este primul şi, în acelaşi timp, cel mai mare dintre proiectele noi cu care vin în faţa clujenilor. Dincolo de nevoia evidentă a unui asemenea Centru, Clujul are din nou şansa de a fi un deschizător de drumuri în acest domeniu, la fel ca în cazul Cluj Arena, al Sălii Polivalente etc. Un lucru este cert, Clujul se va mândri cu acest Centru Internaţional de Congrese, Conferințe și Expoziții care va fi cel mai mare din ţară, depăşind ca dimensiuni Romexpo din Bucureşti” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.