Clujul s-a înfrăţit cu Raionul Hînceşti din Republica Moldova

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

Martie 18 infr Hancesti-6Miercuri, 18 martie 2014, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, în prezenţa vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte, domnul Vakar Istvan şi a celor doi vicepreşedinţi, Ioan Oleleu şi Horaţiu Cătărig, pe de o parte, respectiv a membrilor delegaţiei oficiale a Raionului Hînceşti din Republica Moldova, formată din vicepreşedintele Consiliului Raional, domnul Valerii Condratiuc, şefa Direcţiei de Învăţământ a Consiliului Raional, doamna Valentina Tonu şi directorul Şcolii Sportive Raionale din Hînceşti, domnul Igor Untilă, pe de altă parte, a fost parafată Înţelegerea de cooperare dintre cele două regiuni omoloage.

Semnarea acordului de înfrăţire dintre Judeţul Cluj şi Raionul Hînceşti vine în contextul în care primele contacte între cele două părţi au survenit în urmă cu aproximativ doi ani, cu prilejul unor competiţii sportive derulate succesiv, în cele două judeţe. Având în vedere faptul că una dintre priorităţile actualei conduceri a Consiliului Judeţean Cluj o reprezintă dezvoltarea şi, respectiv, iniţierea de noi relaţii de cooperare internaţională, în scopul atragerii de noi investiţii în judeţul Cluj dar şi pentru derularea de colaborări bilaterale, în beneficiul ambelor părţi, plenul deliberativului a aprobat în data de 12 februarie 2015, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre propus de domnul Vakar Istvan privind înfrăţirea judeţului Cluj cu Raionul Hînceşti.

„Semnarea Înţelegerii de cooperare dintre judeţul nostru şi Raionul Hînceşti reprezintă o dovadă de normalitate şi un impuls pentru apropierea faţă de fraţii de peste Prut. Ne dorim foarte mult să stabilim o punte de comunicare cu această regiune moldoveană, nu doar prin prisma patriotismului şi a sentimentului de apartenenţă la o singură naţiune ci, mai ales, prin elementele convergente şi domeniile de interes comun existente între cele două unităţi administrativ-teritoriale. Dincolo de numeroasele domenii în care Hînceştiul dispune de atuuri şi experienţă consistentă, ne vom bucura să le oferim partenerilor moldoveni consultanţă în ceea ce priveşte atragerea de finanţări nerambursabile şi promovarea investiţiilor. Am convingerea că această înfrăţire va fi una extrem de fructuoasă, încununată cu multe proiecte de interes comun” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte, domnul Vakar Istvan.

Martie 18 infr Hancesti-3Vizita la Cluj a delegaţiei Raionului Hînceşti, derulată între 15 şi 18 martie, a fost una deosebit de utilă, în contextul în care oficialităţile moldovene au avut posibilitatea, pe parcursul celor trei zile, să analizeze în concret posibilităţile de colaborare, cu schiţarea unui plan viabil de implementare a unor proiecte comune în perioada imediat următoare. În acest sens, fiecare membru al delegaţiei a avut un program distinct, sectorial, corespunzător domeniilor de competenţă şi interes ale fiecăruia. Astfel, alături de întâlnirile cu reprezentanţii conducerii Consiliului Judeţean Cluj şi cu conducătorii departamentelor de resort din aparatul de specialitate, vicepreşedintele Consiliului Raional, domnul Valerii Condratiuc a avut posibilitatea de a vedea la faţa locului modul cum au fost implementate proiecte europene în domeniul social, a avut întâlniri cu factori de decizie din domeniul investiţional şi de agro-business clujean, domnia sa efectuând vizite la Parcurile Industriale Tetarom aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean dar şi la Centrul Agro Transilvania unde s-a întâlnit inclusiv cu reprezentanţi ai Clusterului Agro-Food-Ind şi ai Asociaţiei Produs de Cluj.

„În calitate de iniţiator şi preşedinte al acestui cluster agrar, am participat la această întâlnire şi pot spune că a fost una mai mult decât utilă având în vedere faptul că domnul vicepreşedinte Condratiuc este un fin cunoscător al acestui domeniu, Raionul Hînceşti înregistrând o accentuată dezvoltare a sectorului agrar-horticol. Ca un prim pas concret în derularea acestei relaţii de înfrăţire, am înaintat o invitaţie fermă de participare a unei delegaţii moldovene la cel mai mare Târg agricol din Transilvania, eveniment care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie, urmând ca în perioada imediat următoare să înaintăm alte noi propuneri de colaborare”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Ioan Oleleu.

Martie 18 infr Hancesti-34Şefa Direcţiei de Învăţământ a Consiliului Raional din Hînceşti, doamna Valentina Tonu, a efectuat vizite la mai multe instituţii de învăţământ special, vocaţional şi de masă din judeţul Cluj, domnia sa purtând discuţii cu managementul acestor instituţii cu privire la mecanismul de integrare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul de masă, în contextul în care, în Republica Moldova are loc în prezent o reformare a sistemului de educaţie iar unul dintre obiective este tocmai integrarea acestor copii. Totodată, doamna Valentina Tonu a avut o întâlnire cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, ocazie cu care s-a familiarizat cu modul de organizare a sistemului de învăţământ românesc şi cu proiectele educaţionale din judeţul Cluj.

Nu în ultimul rând, directorul Şcolii Sportive Raionale din Hînceşti a participat la numeroase vizite şi întâlniri pe partea de sport şi educaţie în sport, domnul Igor Untilă având în acest sens discuţii cu conducerea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Cluj, cu decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UBB Cluj dar şi întâlniri cu preşedinţii asociaţiilor judeţene de lupte, haltere şi tenis de masă, sporturi foarte apreciate şi dezvoltate în Raionul Hînceşti. În urma acestor discuţii au fost identificate mai multe evenimente sportive în cadrul cărora sportivii moldoveni vor putea participa, urmând ca, pe baza de reciprocitate, şi sportivi clujeni să meargă în Republica Moldova pentru participarea la competiţii de profil. Nu în ultimul rând, pe parcursul discuţiilor a reieşit necesitatea întreprinderii unor sesiuni de training pentru antrenorii de sport moldoveni, astfel încât performanţele sportivilor pe care îi instruiesc să se ridice la un nivel mult superior.

„Îmi doresc foarte mult ca momentul istoric de astăzi să se concretizeze prin dezvoltarea, în viitor, a unei strânse relaţii de colaborare, materializată prin derularea de proiecte şi acţiuni comune, după modelul celorlalte relaţii de înfrăţiri pe care le are judeţul Cluj. Deja pot spune că există un interes din partea noastră de a stabili tot mai multe punţi de legătură cu acest raion, nu mai puţin de 36 de comune clujene manifestându-şi până în prezent intenţia fermă de colaborare cu unităţi similare moldovene” a ţinut să menţioneze vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horaţiu Cătărig.

Reamintim în acest context faptul că demersurile Consiliului Judeţean Cluj de înfrăţire cu unităţi administrativ teritoriale omoloage din Republica Moldova se încadrează în politica mult mai complexă a Statului Român de sprijinire a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi democratizare, sens în care se apreciază ca fiind necesară şi utilă intensificarea legăturilor şi a relaţiilor de colaborare între cele două naţiuni surori.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj