Consiliul Județean Cluj a transmis Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (A.N.A.P.), în vederea validării, documentația de atribuire aferentă proiectului de modernizare și reabilitare, cu fonduri europene, a drumului județean DJ 109, de la km 0+000 la km 31+976, sectorul respectiv fiind parte integrantă a Traseului Regional Transilvania de Nord – Drumul Bistriței.
„Ceea ce ne dorim este ca documentația încărcată astăzi în SEAP să fie validată într-un termen cât mai scurt astfel încât să putem fixa data depunerii efective a ofertelor din partea societăților interesate de modernizarea acestui sector de drum județean. Interesul nostru este maxim întrucât vorbim despre cel mai mare proiect de reabilitare a unui traseu de drumuri județene, cu fonduri europene, gestionat vreodată de Consiliul Județean, iar beneficiile ce vor rezulta la final vor fi pe măsură”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
Având în vedere sectorul în lungime de aproximativ 32 de kilometri al drumului județean 109 care pornește din DN1C și ajunge până la limita cu județul Sălaj, sector ce asigură o conectivitate indirectă la rețeaua TEN-T și la municipiul Cluj-Napoca și ținând cont de complexitatea lucrărilor de modernizare și reabilitare, Consiliul Județean a împărțit lucrările de execuție pe două loturi, respectiv: Lotul 1 – DJ 109 Răscruci – Borșa – Vultureni (km 0+000 – 20+786) și Lotul 2 – DJ109 Așchileu – limita județului Sălaj (km 20+786 – 31+976).
Principalele categorii de lucrări care se vor executa pe acest sector de drum județean ce străbate nu mai puțin de patru comune clujene – Bonțida, Borșa, Vultureni și Așchileu vizează realizarea straturilor de fundație din balast și piatră spartă, amenajarea de acostamente, așternerea îmbrăcăminților asfaltice, realizarea dispozitivelor de scurgere a apelor – rigole și șanțuri, construirea de poduri și podețe, montarea de parapeți metalici, semnalizarea verticală și orizontală, precum și alte lucrări incluse în caietele de sarcini aferente.
Valoarea estimată a lucrărilor de investiții care se vor executa pe ambele loturi ale DJ 109 este de 55.436.404 lei. Bugetarea lucrărilor de execuție este asigurată de Consiliul Județean Cluj ca urmare a accesării, la finalul anului trecut, a unei finanțări europene nerambursabile în cuantum de 127.300.650,72 lei pentru Drumul Bistriței, cofinanțarea necesară de la bugetul județului fiind de doar 2%, respectiv 3.014.649,8 lei.
Reamintim faptul că, în lungime totală de cca. 83 de kilometri și traversând nouă comune clujene, Drumul Bistriței va oferi, la finalul lucrărilor, atât locuitorilor din zonă cât și celor care îl tranzitează zilnic, condiții optime de circulație, o reducere substanțială a timpului petrecut în trafic, dar și o creștere a siguranței și confortului personal.