La data de 13 martie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au identificat și reținut pentru 24 ore, o femeie cercetată pentru sărvărșirea infracţiunii de „furt calificat”.
În fapt, la data de 13 martie a.c., în jurul orei 17:27, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, Secția 2 Poliție, au fost sesizați telefonic de un bărbat din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, despre faptul că a fost martor la un furt din buzunare într-un mijloc de transport în comun și că urmărește femeia care ar fi comis furtul după ce a coborât din autobuz.
Polițiști au intervenit imediat și au identificat persoana indicată de martor, ca fiind o femeie de 57 ani, din municipiul Cluj-Napoca. Cu ocazia cercetărilor efectuate a rezultat că aceasta ar fi sustras un portmoneu dintr-un mijloc de transport în comun între stațiile dintre facultatea F.S.E.G.A. și Piața Mărăști. Polițiștii au stabilit faptul că portmoneul aparține unei femei din comuna Dumbrăveni, jud. Suceava.
În urma probatoriului administrat s-a propus continuarea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de „furt calificat”, față de aceasta fiind luată măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore.
Aceasta urmează să fie prezentată magistraților pentru dispunerea altor măsuri.
Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente.
Poliţia Clujeană mulţumeşte domnului care a sprijinit intervenţia poliţiei și a condus la prinderea femeii, pentru spiritul civic de care a dat dovadă şi pentru contribuţia activă adusă în procesul de descurajare a acestui gen de fapte.
Chiar dacă pentru unii spiritul civic înseamnă a-ţi „pierde" timpul cu declaraţii la poliţie, nu trebuie să uităm faptul că mâine fiecare din noi poate fi cel care are nevoie de ajutorul celor din jur.
A nu fi nepăsător la ceea ce se întâmplă în jurul tău şi a sesiza poliţia atunci când ceva sau cineva ţi se pare suspect, nu îi ajută numai pe ceilalţi, ci şi pe tine!
****
Pentru prevenirea furturilor din buzunare, poșete, genți, etc. polițiștii de investigații criminale recomandă:
când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;
evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare;
poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între dumneavoastră şi un punct fix in autovehicul;
dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun;
când poziţia unui călător vă impune să vă îndepărtaţi de bagaje, sau să vă schimbaţi poziţia, evitaţi-l;
nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun;
nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi;
dacă transportaţi sume mari de bani, evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun; apelaţi la o cunoştinţă cu autoturism, sau luaţi un taxi, unde vă veţi aşeza pe locurile din spate;
dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.