Centrul pentru Studii Indiene a deschis la Cluj-Napoca o expoziţie inedită de cărţi în sanscrită.

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

sanscrita 16Clujenii au ocazia să vadă pentru prima dată o expoziţie cu opere importante scrise în sanscrită. Totodată, cei pasionaţi de India vor avea ocazia ca din toamnă să şi studieze această limbă. 

Deschisă în perioada 4-8 mai 2015 la Biblioteca Academiei Române, expoziţia „Sanscrita, limba mantrelor” a avut vernisajul chiar astăzi, astfel că primii vizitatori au şi venit.

Mai exact, aceştia au avut ocazia să vadă în vitrine, dar să şi afle mai multe informaţii despre Kālidāsa („servitor al zeiței Kāli”),  cel mai important poet și dramaturg hindus de la sfârșitul secolului al IV-lea d.Hr. și începutul secolului al V-lea. Considerat cel mai mare scriitor de limbă sanscrită din India, opera sa reprezintă punctul culminant al poeziei culte clasice indiene. Capodopera sa absolută este drama Śakuntalā (शाकतल ु ). În expoziția de la Cluj veți regăsi mai multe traduceri din operele lui Kālidāsa.

sanscrita

Sau despre Panditul Jibananda Vidyasagar din Calcutta, ilustru comentator și editor a mii de texte sanscrite publicate la sfârșitul secolului al 19-lea, a scris, de asemenea, comentarii pertinente asupra fiecărei opere de care s-a ocupat. Munca sa este apreciată și azi de aceia cu interese în domeniul sanscritei și a ilustrării dramatice a vieții de zi cu zi.

Mai mult, vizitatorii au putu vedea Rig Veda (ऋवेद), o colecție de imnuri vedice din India antică, dedicată zeităților. Este considerată cea mai importantă dintre cele patru texte canonice hinduse cunoscute drept Vede și cea mai studiată, chiar și în zilele noastre, în India. Max Müller a fost primul traducător al Rig Veda, pe care a numit-o ”cea mai veche carte a existenței”.

Expoziţia a stârnit repede interesul celor prezenţi care au studiat cu atenţie exponatele, dar le-au şi pozat.

Conform informaţiilor oferite de Mihaela Gligor, directorul Centrului pentru Studii Indiene, cărțile prezentate în expoziția Sanscrita, limba mantrelor fac parte din Fondul Sámuel Brassai.

Totodataă aceasta a mai spus că din toamna acestui an, în cadrul centrului, doritorii vor putea studia limba sanscrită alături de Melanie Barbato şi că aceste cursuri vor fi gratuite pentru studenţii din cadrul UBB, iar pentru ceilalţi se va percepe o taxă.

mihaelea gligormelanie barbota

sanscrita 2sanscrita 1

mihaela gligor si melanie barbato
Melanie Barbato (stanga) Mihaela Gligor (dreapta)

sanscrita

sanscrita 3sanscrita 4

sanscrita 5sanscrita 8

sanscrita 11sanscrita 12

sanscrita 13sanscrita 14

sanscrita 15sanscrita 18

sanscrita 17sanscrita 21

sanscrita 24sanscrita 23

sanscrita 20 sanscrita 19

sanscrita 7 sanscrita 22

 

 

 

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj