Ce sa fac, doctore? Tot ce trebuie sa stie un parinte despre raul de miscare la copii (Kinetoza)

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

vacanta copiiRaul de miscare sau kinetoza in termeni medicali, nu reprezinta o afectiune grava, insa cauzeaza neplacere atat copiilor care sufera de ea, cat si parintilor. Formele sale sunt: raul de masina, raul de mare si raul de inaltime.

La copii cel mai intalnit este raul de masina, adica diverse incidente nedorite ce apar pe parcursul unei calatorii cu masina. Aceasta patologie se transmite usor in cadrul aceleasi familii, asadar daca mama sau tata au suferit de asa ceva in copilarie, este foarte probabil ca si copilul sa aiba simptome similare pe parcursul unei calatorii.

CAUZE

Raul de miscare apare atunci cand creierul primeste informatii contradictorii de la ochi, urechea interna responsabila de mentinerea echilibrului si de la terminatiile nervoase ale extremitatilor.

Astfel de situatii si senzatii neplacute apar la un copil care sta in scaunelul lui pe bancheta din spate a masinii si care nu realizeaza ca se afla in deplasare deoarece nu este capabil sa priveasca pe fereastra, la copilul care citeste sau se joaca cu privirea indreptata in jos pe parcursul deplasarii.

Acest lucru se explica prin faptul ca ochii transmit creierului ideea de stationare, pe cand urechea interna a copilului deceleaza miscarea si o transmite creierului.

Frecvent aceasta problema apare la copiii cu varste intre 2-12 ani.

Manifestari
– ameteli
– oboseala
– paloare a tegumentelor
– transpiratii
– greata
– varsaturi
– dureri abdominale
– scaderea sau lipsa poftei de mancare
– cefalee (durere de cap)

Prevenire
Copiii trebuie incurajati sa priveasca constant pe geamul masinii, la peisaje, diverse obiecte din afara fara a fixa un punct anume, astfel incat ochii si urechea interna sa transmita creierului mesaje similare.
Se va evita pe cat posibil jocul cu tableta, telefonul sau rasfoitul/cititul cartilor in timpul mersului cu masina. Se incearca distragerea atentiei prin cantece, poezii sau diverse discutii.

Masina trebuie sa fie aerisita, fara mirosuri diverse, se recomanda utilizarea aerului conditionat mai ales in zilele toride.

Daca copilul este cunoscut cu rau de miscare, evitati administrarea de mancare copilului chiar inainte de plecarea la drum. Nu se administreaza alimente picante, prajeli, produse condimentate excesiv sau grase.

In cazul in care calatoria va fi lunga, inainte de calatorie apelati la produse alimentare cat mai simple, cum ar fi biscuiti sarati, sticks-uri, grisine.

Exista diverse preparate utilizate in combaterea starii de greata din raul de masina, unele pe baza de plante, altele continand substante medicamentoase, care se administreaza inainte de plecarea la drum.

Insa acestea se administreaza doar la recomandarea medicului. Unele dintre aceste preparate nu se administreaza sub varsta de 2 ani si pot avea efecte adverse neplacute sau grave.

In unele cazuri produsele mentolate precum bomboanele de menta sau ceaiul de ghimbir ajuta la combaterea starii de greata.

Tratament
Tineti mereu la indemana pungi pentru varsatura, servetele uscate si umede, apa si un schimb de haine.

In cazul in care copilului i se face rau pe parcursul calatoriei, opriti masina unde aveti posibilitatea, scoateti copilul la aer curat, faceti o plimbare sau intindeti-l pe o parte, cu ochii inchisi pentru a se linisti, eventual cu o compresa umeda pe frunte.

Nu administrati copilului lichide sau mancare imediat dupa varsatura, puteti insa sa-i umeziti buzele sau sa-si curete gurita de gustul neplacut cu putina apa.

Lasati un interval de cel putin 30 minute dupa varsatura, apoi administrati lichide clare sub forma de apa plata, ceai neindulcit. Administrarea se va realiza fractionat, sub forma de inghitituri mici la interval de 5-10 minute.

Evitati pozitia culcata a copilului, mai ales in timpul varsaturii deoarece exista riscul de aspirare a lichidului de varsatura in caile respiratorii.

Majoritatea copiilor se linistesc dupa varsatura, de aceea incercati sa treceti peste acel eveniment neplacut si sa va bucurati de calatorie.

Articole Noi