Acasă Ce sa fac, doctore? Ce sa fac, doctore? Practicarea sportului la copil

Ce sa fac, doctore? Practicarea sportului la copil

0
Ce sa fac, doctore? Practicarea sportului la copil
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

biciclete copiiSportul si miscarea in general indeplinesc un rol esential in dezvoltarea armonioasa a copilului pe plan motor, dar si psihologic. S-a observat ca practicarea anumitor activitati fizice la varsta copilariei are consecinte psihologice benefice asupra copiilor.

Intr-o perioada in care tehnologia evolueaza rapid si unii copii sunt familiarizati inca de la o varsta prematura cu telefon mobil, smartphone, tableta, calculator, laptop, TV, este necesar sa le oferim posibilitatea de a-si extinde cadrul de activitate. Copilul trebuie ajutat sa-si descopere talentele, pasiunile si indemnat a iesi in aer liber cu prietenii, de a alerga, a se catara, a practica anumite jocuri cu mingea etc.

Cei mici trebuie educati sa pratice si sa indrageasca sportul, deoarece aceasta activitate contribuie la mentinerea unei vieti sanatoase pe multiple planuri. La varsta copilariei si adolescentei sunt necesare 60 de minute de sport pe zi pentru o viata sanatoasa.

Principalele sporturi pe care le pot practica copiii sunt:

INOTUL: unele studii afirma ca inotul este probabil singurul sport pentru care nu se recomanda o varsta minima. A stii sa inoti se dovedeste a fi un lucru util, dar si benefic pentru copil inca de la varste fragede prin dezvoltarea tuturor grupelor de muschi , a articulatiilor, ligamentelor, aparatului cardio-circulator, respirator si sistemului nervos. Muschii si articulatiile se pun in miscare in apa fara a fi nevoie sa suporte o greutate, ceea ce face din inot un sport usor de practicat si fara sechele pe artculatii sau musculatura.

Practicarea acestui sport de 2 ori pe saptamana aduce numeroase beneficii.

Varsta minima la care un copil poate incepe lectiile de inot este considerata cea de 3 ani, insa copiii incepand cu varsta de 4-5 ani pot invata corect tehnicile de inot de la instructori autorizati. Cei sub aceasta varsta, incepand cu varsta de 5 luni, se pot acomoda cu mediul acvatic prin lectiile de aqua baby, sub supravegherea atenta a instructorilor si/sau parintilor.

MERSUL PE BICICLETA, ROLE: dezvolta in special musculatura si articulatiile membrelor inferioare.

Deoarece prezinta un anumit risc de accidentare, practicarea acestei activitati se va realiza cu echipament special de protectie (casca, genunchiere).

SPORTURILE DE CONTACT (JUDO, KARATE, TAEKWANDO) nu sunt recomandate sub varsta de 10-11 ani din cauza riscului de accidentare.

DANSUL : fie ca este popular, modern, de societate, copiii adora sa danseze, astfel pot fi indrumati sa exercite aceasta activitate intr-un cadru organizat. Poate fi practicat la orice nivel, ca hobby sau la nivel profesionist . Tonifica musculatura, dezvolta articulatiile, induce o postura eleganta, rezistenta fizica, coordoneaza miscarile si induce o mai incredere in sine. Poate fi practicat de la 5-6 ani.

SPORTURILE CU MINGE (FOTBAL, BASCHET, HANDBAL, VOLEI, TENIS) se recomanda a fi initiate de la 7-8 ani, deoarece solicita mai mult organismul, iar copilul trebuie sa fie pregatit pentru contactul fizic atat cu coechipierii, cat si cu adversarii, dar este necesara si coordonarea cu particpantii la joc. Contribuie la cresterea in inaltime si dezvoltarea musculaturii, fiind recomandate atat fetelor, cat si baietilor.

Beneficiile fizice ale sportului la copii:

– prevenirea sau tratarea supraponderii, a obezitatii

– cresterea armonioasa si dezvoltarea musculaturii, a oaselor si articulatiilor, mai ales in perioadele puseelor de crestere (la varsta de prescolar , scolar sau adolescent)

– la copiii cu modificari ale coloanei vertebrale (scolioza , cifoza, cifo-scolioza) are efect benefic in special inotul

– mentinerea sanatoasa a aparatului circulator (inima, vase de sage), respirator, digestiv si nervos prin imbunatatirea circulatiei si oxigenarii tesuturilor

– un sistem imunitar mai bine dezvoltat

Beneficiile psihologice ale sportului la copii:

– induce o stare generala de bine, de optimism

– reduce starile de insomnie, oferind un somn linistit si odihnitor

– jocurile de echipa ofera posibilitatea de socializare, de a lega noi prietenii, de a avea incredere in ceilalti si in persoana proprie; poate fi util in cazul copiilor timizi, care sunt retinuti in a interactiona cu alti copii, insa integrarea trebuie realizata progresiv, in ritmul pe care ei il tolereaza

– contribuie la o mai buna oxigenare a creierului, imbunatatind performantele intelectuale; dezvolta memoria, concentrarea, capacitatea de intelegere, astfel ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune la scoala

– practicand jocul de echipa sau individual, copilul invata sa devina independent si ii dezvolta capacitatea de a lua decizii de unul singur, ceea ce se va reflecta benefic in viata de adult

– un mod de viata mai organizat, mai disciplinat

– dorinta de a avansa, de a deveni mai bun in ceea ce face

Daca sportul se incepe la varste mici, la inceput activitatea trebuie privita ca un joc, nu ca o competitie. Abia dupa 6-7 ani, copiii au aptitudini fizice si atentia necesara pentru a asculta indicatiile si a respecta regulile jocului.

Trebuie tinut cont si de personalitatea copilului, de dorintele acestuia, astfel incat sa nu i se impuna o anumite activitate sportiva care nu il atrage, deoarece exista riscul de a respinge sportul in general.

Sportul nu trebuie sa ocupe tot timpul copilui (2 antrenamente/saptamana sunt suficiente), acesta trebuie sa detina suficient timp pentru relaxare, dar si pentru a-si indeplini indatoririle de elev (cursuri la scoala, invatare si efectuarea temelor).