Ce sa fac, doctore? Ingrijirea nou-născuţilor sănătoşi – sfaturi practice

mami si bebe ea.mdDupă externarea din maternitate mama sau alt membru al familiei trebuie să anunţe medicul de familie despre venirea copilului acasă. De obicei medicul de familie trebuie să viziteze nou-născutul la domiciliu după externarea din maternitate ocazie cu care face un control amanuntit copilului. Ulterior mama cu nou-născutul vor vizita medicul de familie la cabinet pentru a monitoriza dezvoltarea lui fizică (prin antropometrie), dezvoltarea psiho-motorie (de mişcare), depistare precoce a unor devieri, o unor boli şi pentru vaccinare.

În prima perioadă a vieţii, bebeluşii nu sunt apţi să facă faţă agresiunilor şi influenţelor din mediul exterior. Sistemul de apărare naturală al organismului lor este format doar după al doilea an de viaţă. Din acest motiv, grija zilnică pentru copilaş reprezintă un lucru important care contribuie la o dezvoltare sănătoasă. Pe de altă parte, este un proces foarte plăcut, care vă ajută să stabiliţi o legătura dintre părinţi şi copil, oferind multe posibilităţi de contact direct.

Camera bebelusului

Camera in care sta bebelusul trebuie sa fie o incapere curata, luminosa, aerisita, este foarte important sa nu existe mucegai si umiditate crescuta sau dimpotriva umiditate prea scazuta in camera in care sta bebelusul. Umiditatea optima pentru ca bebelusul sa se simta confortabil este intre 55-65%. Temperatura in camera bebelusului trebuie sa fie intre 21-23 grade C.

Alimentarea nou-nascutului

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea alimentatiei naturale si dupa inceperea diversificarii atata timp cat este posibil.

Alaptarea este rezultatul unei relaţii de dragoste între mamă şi copil stabilit printr-un contact imediat şi prelungit chiar de la naşterea copilului.

Ideal este ca bebelusul sa fie pus la san in prima jumatate de ora dupa nastere

Numarul bebeluşilor cu afecţiuni este mai redus printre cei care sunt hrăniţi la sân. Doar alăptarea asigură cea mai bună hrănire şi coordonează dezvoltarea mentală şi fizică precum şi creşterea copilului în primii săi ani de viaţă.

Beneficiile alimentaţei naturale pt copil:

 scade incidenţa infecţiilor gastrointestinale, respiratorii superioare şi otice

 scade incidenţa morţii subite la sugar

 reduce riscul apariţiei alergiilor

 stimulează dezvoltarea cognitivă

 reduce riscul diabetului zaharat de tip 1 şi 2

 previne malnutriţia

 reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei(cresterea colesterolului)

 reduce riscul de boală Crohn( boala inflamatorie intestinala)

 are afect analgezic (reduce durerea)

Ingrijirea pielii nou nascutului

Deşi este delicată şi fragilă, pielea bebeluşului îndeplineşte o serie de roluri vitale. Prin intermediul pielii sale, noul-născut învaţă multe despre mediul înconjurător, mai ales în prima săptămână de viaţă. Bebeluşul simte durerea şi învaţă câteva lecţii importante care îl vor ajuta să evite pericolele. Însă, în acelaşi timp, învaţă şi despre senzaţiile plăcute – căldură, catifelare şi, mai presus de toate, contactul cu pielea dumneavoastră.

Bebeluşii se vor calma imediat ce simt atingerea mamei. Este foarte important să menţineţi o piele curată întrucât aceasta va proteja organismul împotriva bolilor pe timpul procesului de creştere şi adaptare la mediul înconjurător. Este foarte important să se formeze o rutină corectă a igienei copilaşului. În acest scop, ar trebui să utilizaţi doar produse delicate, de bună calitate şi care au un efect relaxant, de protecţie asupra pielii. Alegeţi produse concepute special pentru sugari şi copii mici. Pielea fină şi sensibilă a nou- născutului trebuie să fie curăţită bine, cu delicateţe şi regularitate, în special în zonele anală şi genitală.

Trebuie să evitaţi utilizarea excesivă a produselor de îngrijire. Pielea se poate irita nu doar prin utilizarea unui anumit produs, dar şi a concentraţiei sale. Iritaţiile pot aparea şi datorită îmbăierilor prea lungi sau prea dese, a temperaturii apei, a calităţii prosopelului sau a bureţelui pe care îl utilizaţi la spălare.

Baia bebelusului

Când vă pregătiţi să-i faceţi baie copilaşului, verificaţi mai întâi temperatura aerului din încăpere. Ea trebuie să fie nu mai mică de 25°C. Temperatura apei în baie va fi de 37°C, iar pentru copii născuţi prematur de 38°C. Apa se încearcă cu cotul sau folosind un termometru de apă. Îmbăierea face parte din grija zilnică şi creşte rezistenţa la frig şi la boli. Mulţi bebeluşi sunt îndrăgostiţi de apă. Ei se calmează, se relaxează şi le place să se joace în apă întrucât le aminteşte viaţa din uterul mamei.

Până la vârsta de 6 luni copilului trebuie sa i se faca baita zilnic, iar mai târziu – de 2-3 ori pe săptămână, de preferat înainte de ultima masă a zilei. Durata unei băiţe nu ar trebui să depăşească 5-7 minute. Baia îi va ajuta pielea să respire iar bebeluşul va deveni, de obicei, somnoros după aceea.

Spălaţi copilaşul cu un săpun special pentru nou-născuţi sau cu gel de baie şi şampon pentru sugari, cu un nivel neutru al pH-ului. Evitaţi spuma şi mirosurile puternice . După băiţă uscaţi-l cu un prosopel moale întrucât umezeala poate să-i irite pielea.

Întotdeauna ştergeţi sugarul din faţă spre spate, mai ales dacă este fetiţă, începând din zona organelor genitale înspre partea dorsala

Evitaţi curăţirea în adâncime a urechilor şi nasului, cu beţişoare de vată. Ceara din urechi are rol de protecţie şi antiseptic. Ştergeţi şi curăţaţi curburile urechii şi în spatele acesteia astfel încât să nu rămână umedă.

!!!Nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini înainte de a atinge bebeluşul.

Plimbarea bebelusului

Dupa nastere bebelusul poate fi scos afara in jur de ziua 10 de viata, iar bebelusul nascut iarna poate fi scos afara la 2 saptamani de viata, initial pentru 5 minute, iar apoi timpul poate fi crescut progresiv.

!!!Este foarte important sa evitati spatiile aglomertate si inchise.

Leganatul nou nascutului

Atunci cand nou-nascutul plange ori este suparat si nu poate fi consolat in niciun fel multi parinti, apeleaza la leganat pentru al calma,nestiind ca prin leganatul nou-nascutului exista riscul de a afectea creierul copilului care in timpul leganatului se poate lovi de cutia craniana si poate aparea sindromul copilului zdruncinat care se poate manifesta prin paloare, cefalee, letargie, plansul necontrolat, respiratie greoaie, varsaturi.

Incercati sa inlocuiti leganatul cu mangaierea ori masajul de dinainte de culcare.

Semene de boala la nou nascut

Veţi şti că micuţul e bolnav dacă:

 Mănâncă fără poftă şi hrana nu pare să-l intereseze;

 Îi apar secreţii ale ochilor, nasului şi urechilor, care pot fi semne de infecţie;

 Plânge mereu (ore întregi) şi nu-l puteţi calma;

 Nu creste în greutate;

 Vedeţi, într-un fel sau altul, că sugarul pur şi simplu nu se simte bine.

Este recomandat sa va prezentati de URGENTA la medic dacă nou-născutul are următoarele simptome:

 Respiră des şi greu (de 60 de ori pe minut chiar în repaus)

 geme, tuşeşte şi are o respiraţie şuierată;

 Tremură puternic (are convulsii) şi nu se linişteşte nici când îi puneţi mâna pe braţe/picioare;

 Nu poate bea sau suge prea încet, fără vlagă;

 Este foarte molatic şi se mişcă mult mai puţin ca de obicei;

 Refuză două mese la rând sau nu cere să mănânce timp de şase ore;

 Vomită puternic sau prezintă regurgitări repetate, în special după ce ia masa;

 Are febră de peste 38ºC, este iritat, neliniştit, plânge îndelung (mai mult de o jumătate de oră) şi nu poate fi liniştit, deşi a fost hrănit;

 Are hipotermie (este rece);

 Ţipă de durere şi brusc devine palid sau se învineţeşte la faţă;

 Este somnoros şi îl treziţi cu greu; este inconştient;

 Are scaune diareice sau scaune cu sânge şi mucus;

 Are scaun decolorat, aproape alb;

 Pielea şi ochii i se îngălbenesc; apar erupţii pe corp;

 Buzele şi limba au o culoare vineţie;

 Transpiră foarte tare (când mănâncă sau când plânge).

Preveniţi accidentările ! Este de datoria noastră ca parinti să identificăm posibilele factori ce pot duce la răniri şi să încercăm să protejăm copilul.

Bucuraţi-vă de fiecare moment petrecut cu copilul dumneavoastră dar nu uitaţi niciodată de pericole!

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj