Ce este alimentatia naturala?
Alimentaţia naturală reprezintă alimentaţia exclusiv cu lapte matern fără alte lichide sau alimente solide. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea alimentatiei naturale si dupa inceperea diversificarii atata timp cat este posibil.
Sugarul poate fi hranitin mai multe moduri: natural (exclusiv la san), artificial (lipsit total de lapte matern) sau mixt (combinatie intre laptele matern si lapte praf).
Compozitia laptelui matern prezinta variatii de la un supt la altul ,de la un san la altul si in functie de:
varsta gestationala
alimentatia mamei
momentul zilei si al suptului
stadiul lactatiei:colostru,laptele de tranzitie si laptele matur
Colostrul este laptele secretat in ultimul trimestru de sarcina pana la 6 zile dupa nastere.
Laptele de tranzitie este laptele secretat din ziua 6 pana in ziua 30 de la nastere,este caracterizat prin cresterea concentratiei de lactoza,fosfor,vitamine din grupul B si scaderea concentratiei de proteine si saruri minerale
Laptele de mama matur este laptele secretat dupa prima luna de la nastere ,este format 85-95% apa si 5-15% reziduu uscat,contine:
proteine,
glucide(zaharuri),
lipide(grasimi),
saruri minerale,
vitaminele A,D,K,C,grupul de vitamine B.
factori de protectie antiinfectioasa
unele substante numite modulatori ai cresterii care stimuleaza cresterea unor tesuturi si organe
Care sunt beneficiile alaptarii?
Beneficiile alimentaţei naturale pt copil:
scade incidenţa infecţiilor gastrointestinale, respiratorii superioare şi otice
scade incidenţa morţii subite la sugar
reduce riscul apariţiei alergiilor
stimulează dezvoltarea cognitivă
reduce riscul diabetului zaharat de tip 1 şi 2
previne malnutriţia
reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei(cresterea colesterolului)
reduce riscul de boală Crohn( boala inflamatorie intestinala)
are afect analgezic (rezuce durerea)
Avantajele alimentaţiei naturale pentru mamă:
ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile din postpartum
întârzie reapariţia menstruaţiei,efect contraceptiv
reduce riscul de anemie şi necesarul de fier pentru mama care alăptează
accelerează pierderea în greutate
protejează împotriva cancerului de sân şi ovar
oferă protecţie împotriva osteoporozei postmenopauzale
scade riscul de diabet zaharat de tip 2
scade necesarul de insulină la mamele diabetic
este mai comodă şi mai puţin obositoare
realizează o legătură psiho-afectivă profundă cu copilul
Alte avantaje:
este economică pentru familie.
laptele matern este totdeauna proaspat si mereu la indemana
nu implica pregatiri speciale(igiena sanului este suficienta)
are temperatura ideala
este aseptic (lipsit de microbi)
prin laptele matern se produce un transfer eficient de imunitate de la mama la copil
implica o poluare mai redusa a mediului, nu necesita ambalaje,detergenti,
Care sunt factorii care influenteaza benefic cantitatea de lapte matern?
punerea precoce a copilului la san (in primele 30 de minute dupa nastere)
suptul frecvent „la cerere”,aproximativ 10-15 supturi pe zi
tehnica a alaptarii corecta
starea psihica a mamei( calm,armonie,incredere, satisfactie,
excluderea tetinei, apei, ceaiului, in primele 4-6 luni de viata cand sugarul trebuie alaptat EXCLUSIV la san
Care sunt contraindicatiile alaptarii?
Contraindicaţiile alimentaţiei naturale care vizeaza mama sunt :
chimioterapie .
consum matern de droguri recreaţionale de uz intravenous
utilizarea de izotopi radioactivi la mamă în scop terapeutic
ingestia de alcool în cantitate mai mare de 0,5 g/kgc/zi.
infecţie HIV
infecţie TBC activă
infecţie cu virus herpes simplex cu leziuni active la nivelul sânului
infecţia cu VHB cu viremie prezentă
Contraindicatiile alimentatiei naturale care vizeaza nou -nascutul
nou născutul cu galactozemie,
nou nascutul cu deficit congenital de lactază,
nou nascutul cu boala urinilor cu miros de sirop de arţar şi
nou nascutul cu fenilcetonurie
Promovarea alimentatiei naturale impune eforturi sustinute din partea medicilor , pentru a exclude” cultura alimentatiei cu biberonul”.
Exista DOAR DOUA semne care pot atesta cantitatea insuficienta de lapte pe care o are mama si acestea sunt:
Curba ponderala nesatisfacatoare a sugarului ,(sugar aflat sub greutatea de la nastere la >2 saptamani de viata sau spor ponderal <500g/luna in primele 6 luni de viata)
Oligurie <5 mictiuni/zi(urinari), cu urini foarte concentrate si puternic mirositoare
Restul sunt mituri :”lapte prea slab. prea gras, albastru,”sugar care tipa, este agitat dupa supt,acestea nu au nici o valoare practica.
In concluzie exista 3 elemente fundamentale legate de alimentatia naturala: indicatia ei absoluta in practic toate cazurile
respectarea principiului suptului „la cerere”
durata optima 4-6 luni ca alimentatie exclusiva la san si intarcare dupa varsta de 2 ani.
Laptele de mama nu poate fi niciodata egalat ca aliment „viu”,imunoactiv, biodisponibil,creator de legaturi psihoafective,cu o compozitie care difera net la inceputul unui supt fata de sfarsitul lui ,deci in decurs de numai 10-20 minute!