Ce sa fac, doctore? Afla despre cancerele cutanate – partea a II-a – Melanomul

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h
strand 6
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Melanomul reprezinta tumora maligna cu punct de plecare in melanocite (celule responsabile cu productia de melanina – pigmentul pielii).

Melanomul este unul dintre cele mai agresive forme de cancere – in lume, la fiecare 62 de minute, o persoana moare datorita melanomului. Incidenta lui este in continua crestere, in Europa sunt diagnosticate anual 5-10 cazuri noi la 100.000 persoane (mergand pana la 12-18/100.000 in tarile nordice). In timp ce in tarile vestice, marea majoritate a cazurilor nou diagnosticate sunt melanoame incipiente, cu o grosime sub 1 mm, in Romania doar 10% dintre cazurile noi sunt in stadiu incipient, majoritatea fiind melanoame avansate, ceea ce duce la o speranta de viata semnificativ redusa a acestor pacienti. Ideal este sa diagnosticam pacientii in stadii incipiente, cand boala este tratabila chirugicala. In acest scop este foarte important sa stim ce este melanomul, cum il recunoastem, cand sa ne prezentam la medic, ce putem face pentru a-l preveni, etc.

Factorii de risc pentru melanom sunt reprezentati de fototipul deschis (piele alba care se arde usor, cu ochi albastri sau verzi, par blond sau roscat), antecedente personale sau familiale de melanom, stari de imunosupresie (transplant de organe, medicatie imunosupresoare, etc), prezenta de mai mult de 50 nevi (alunite), de dimensiuni mari, cu aspect atipic si expunerea la ultraviolete.

Se pare ca expunerea agresiva (intermitenta si intensa) la soare, care se soldeaza cu arsuri solare, mai ales in copilarie si adolescenta si expunerea la UV artificiale (dispozitivele de bronzat) precum si expunerea constanta si masiva (persoane care locuiesc in zone cu indice UV foarte mare, ex Australia) duc la cresterea riscului de a dezvolta melanom.

Melanomul apare sub forma unei leziuni pigmentare (maro sau/si negre), dar poate avea si culoare roz, rosie, alba, culoare pielii, etc. Melanomul poate semana (cel putin la debut) foarte mult cu un nev melanocitar (alunita). Nevii (alunitele) sunt tumori benigne cu punct de plecare tot in melanocite. Melanomul poate sa apara pe un nev preexistent, dar, in majoritatea cazurilor (8 din 10) apare pe piele sanatoasa, de aceea este important sa fim atenti la orice leziune pigmentara NOU aparuta. Atunci cand apare pe un nev preexistent, acesta isi SCHIMBA caracteristicile (forma, dimensiuni, culoare). In general, nevii unei persoane au un aspect similar: aceeasi forma, culoare, etc. Atunci cand o leziune este radical diferita de celelalte este considerata suspecta – ‘ratusca cea urata’. In acest scop s-a dezvoltat metoda ABCDE:

Asimetrie,

Borders – margini neregulate,

Culoare – neuniformă/mai multe culori,

Diametru peste 6 mm,

Evolutie

Conform acestei regului, o leziune poate fi considerata suspecta daca prezinta unul sau mai multe criterii ABCDE.

Exista situatii cand melanomul afecteaza unghiile si se manifesta sub forma unei benzi pigmentate situata subunghial, invadand de multe ori si repliul unghial (cuticula). De asemenea, exista situatii in care melanomul se prezinta sub forma unui nodul, care creste rapid, de culoare roz/rosie/culoarea pielii, care poate sangera usor la atingere – este situatia cea mai grava, melanomul nodular fiind rapid evolutiv si necesitand interventie chirugicala de urgenta

 

mamelomul
Foto:www.drmarylupo.com

De grosimea acestuia (masurata de catre histopatolog) poate sa fie necesara o noua interventie pentru completarea marginilor de siguranta oncologice, cuplata sau nu (in functie de caz) de evidarea ganglionului santinela – interventii care se desfasoara in clinici specializate.

Există o serie de măsuri de ordin general care, aplicate riguros, pot scădea riscul de a dezvolta un cancer cutanat. Limitarea expunerii la ultraviolete este cea mai importantă dintre acestea. Astfel, evitarea expunerii la UV artificiale (emise de lămpile cu UV sau în cadrul saloanelor de bronzare) sau la UV naturale (soare) s-au dovedit a scădea drastic incidenţa cancerelor tegumentare. Ideal este ca în intervalul orar 10-16 să nu ajungem sub acţiunea directă a soarelui, iar dacă este obligatorie efectuarea de activităţi în aer liber se recomandă a fi efectuate la umbră, cu zonele de tegument neprotejate de haine acoperite de produse fotoprotectoare cu spectru larg (care să blocheze atât UVA, cât şi UVB şi care să aibă un SPF de minim 30) – creme, spray-uri, emulsii. E important să nu uităm buzele – există balsam de buze cu efect fotoprotector şi ochii – ochelari cu filtru UV. Folosirea de cămăşi/tricouri cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pălării, etc asigură o protecţie superioară celei furnizate de produsele fotoprotectoare.

Trebuie să înţelegem însă un lucru esenţial: produsele fotoprotectoare nu ne fac complet imuni la acţiunea soarelui, iar utilizarea lor nu trebuie să ducă la o creştere a timpului de expunere la soare, cea mai bună protecţie constituind-o statul la umbră! În ceea ce priveşte fotoprotectoarele este deosebit de important ca acestea să fie aplicate corect: cu 20-30 minute înainte de expunere, într-o cantitate suficientă, cu reaplicare la 2-3 ore, zilnic (UV trec în proporţie de până la 80% prin plafonul de nori).

 

 

Articole Noi