Consilierii judeţeni au avut în şedinţa de astăzi pe mese un proiect ce presupunea stabilirea unor măsuri de organizare a RAADPP Cluj. Mai exact, după cum s-a tot discutat, urma ca Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat Cluj să fie desfiinţată şi organizată sub forma unei Direcţii de administrare a drumurilor judeţene în cadrul Consiliului Judeţean. Dacă o astfel de decizie va fi luată, atunci şi angajaţii regiei vor putea avea de suferit într-un fel sau altul. Consilierii au purtat discuţii îndelungi şi au ajuns la concluzia că amână proiectul pe luna august.
Consilierul judeţean PSD, Remus Lăpuşan a dorit să le reamintească colegilor săi ce au votat anul trecut şi astfel, de greşeala făcută. Colegul său de partid, Canta Dănuţ a spus că soarta acestor angajaţi este decisă în Consiliu Judeţean „ca la tarabă”.
„Regia nu poate să scrie proiecte şi să atragă fonduri europene şi s-a vrut doar o organigramă mai stufoasă şi să mai facem un loc de muncă pentru unii sau alţii. Vreau să îi întreb pe cei care au votat anul trecut, ce logică a avut şi dacă au greşit. Aţi dat dovadă de incompetenţă”.
Secară Dorel a ţinut să amintească de faptul ca legea din 2006 nu mai permitea atragerea de fonduri europene prin regii şi îi spune lui Remus Lăpuşan că „sunteţi în urmă cu vreo câţiva ani”.
„Proiectele sunt făcute şi sunt supuse consiliului. Regia are castelul de la Răscruci, putea aduce fonduri să modernizeze castelul? O echipa de la regie ar fi putut să pregătească proiecte şi să facă etapele preliminare şi să le depună Consiliul Judeţean? „, a intrebat consilierul Tuluc Calin.
Răspunsul a fost unul negativ. Ca exemplu, secretarul judetului a amintit de situatia de la una dintre Direcţiile din subordinea CJ Cluj ce are în administrare o clădire din Jucu, dar este reabilitată prin fonduri europene accesate de judetul Cluj şi este în administrarea direcţiei.
Practic, se doreşte o direcţie de administrare a drumurilor publice şi private în cadrul Consiliul Judeţean Cluj. Angajaţii ar fi preluaţi în Direcţia de la CJ Cluj, iar o parte ar merge în alte instituţii de acelaşi tip subordonate Consiliului Judeţean, astfel că nu şi-ar pierde locurile de muncă.
Mihai Seplecan a continuat să se victimizeze spunând, din nou că a fost înţeles greşit şi judecat pentru această decizie, iar alţii au spus că sunt neinţelegeri între el şi directorul regiei pe care, în continuare le contestă.
Consilierul judetean, Călin Tuluc vorbeşte de Ordonanţa numărul 71 din 2002 care prevede o soluţie de reorganizare şi vorbeşte de o posibilă organizare sub forma de direcţie sau serviciu public, dar se pot caută şi alte variante pentru că spune el, trebuie gândită situţia şi din prisma persoanelor angajate la regie.
Această restructurare ar urma, conform proiectului supus spre aprobare să intre în vigoare din 1 ianuarie 2016. Tuluc propune consilierilor amânarea acestui proiect şi căutarea unor soluţii.
Mihai Seplecan îl acuză pe consilierul Călin Tuluc că l-ar fi prostit când i-ar fi cerut să pună proiectul pe ordinea de zi în această variantă cu această „soluţie” de reorganizare, iar în şedinţele următoare să revină cu alte variante. Preşedintele CJ Cluj a continuat să se victimizeze şi să plângă de faptul că au insistat colegii săi să îl pună în această funcţie din alte motive, dar el insistă să respecte legea.
Alţi consilieri au adus laude directorului regiei, Mircea Avram şi au amintit de lucrurile bune făcute de regie în ultimul an.
„Personal sunt mulţumit de ceea ce a făcut regia şi îl felicit pe domnul Mircea Avram, dar cum vedeţi situaţia angajaţilor? Au familii acasă, au rate şi este importantă menţinerea veniturilor. Trebuie să intrăm în respectarea legii şi voi trebuie să înţelegeţi că nu vrem să vă facem rău. Unii vor fi supăraţi. Executivul propune noi votăm”, a spus consilierul judeţean Rareş Rusu.
De altfel în sală au fost prezenţi mai mulţi angajaţi ai regiei care au avut ocazia să îşi expună, mai mult sau mai puţin, nemulţumirea acestei idei de reorganizare.
Contre dure între Seplecan şi Avram:
Mircea Avram, directorul regiei a spus că de anul trecut până acum regia, prin oamenii ei a realizat ceva în privinţa proiectului de la IC Ponor.
„Am reuşit să facem caietul de sarcini, să facem licitaţia şi semnarea contractului, acesta era un proiect pierdut. Noi am vrut să facem proiecte pe care să le depună CJ Cluj. Noi ca regie avem încă 4 soluţii de organizare dar noi n-am ştiut. Puteam fi societate, direcţie si dvs decideţi ce doriţi dar n-am fost întrebaţi nimic. Nu am venit să acuz, nu ţin la postul meu. Când am venit anul trecut erau probleme la Fizesu Gherlii, am reuşit să le rezolvăm, sunt lucruri ce se văd. Ne trezim doar cu desfiinţarea. Este dureros. Sunt mai multe variante, lasaţi-ne să venim să spunem. Aţi văzut că am reuşit să recuperăm TVA-ul de la Cluj Arena, mai avem de recuperat bani, suntem în procese cu finanţele şi avem de luat 9,4 milioane euro. Dacă murim să murim pe semnătura noastră. Lăsaţi-ne să venim până în septembrie cu variante. Daţi oamenilor această şansă”.
Seplecan vine şi spune, din nou că a vrut să vină în şedinţă cu mai multe proiecte ce cuprind mai multe variante, dar colegii săi i-au spus să introducă pe ordinea de zi doar un proiect. Seplecan spune că la discuţia avută cu Marius Nicoară, Mircea Avram şi Daniel Buda, o discuţie politică în privat pe care Mircea Avram a dezvăluit-o în cadrul unei conferinţe, i s-au adus la cunoştinţă (n. red. lui Mircea Avram) mai multe variante, dar Avram a spus ca nu s-a discutat despre alte variante decât despre desfiinţare. Mircea Avram i-a cerut lui Seplecan să spună adevărul.
Seplecan se spală pe mâini şi arună pisica în curtea altora.
Seplecan propune discuţii cu reprezentanţi ai partidelor, ai CJ Cluj şi ai regiei, iar pânp la şedinţa din august să se aducp variante de reorganizare a regiei pentru a reveni cu o hotărâre în Consiliul Judeţean. Mai exact, vrea o comisie. Consilierii au şi propus reprezentanţii din partea partidelor politice.
Astfel, din partea consilierilor judeţeni vor fi în comisia de discuţii: Matiş Dorel (PPDD), Eugen Druţă (grupul consilierilor independenţi), Căli Tuluc (PNL) şi Vakar Istvan (preşedintele comisiei în locul lui Seplecan Mihai)
Din partea Consiliului Judeţean vor participa la discuţii Ştefan Iliescu, Simona Gaci şi încă o persoană, dar vor fi alese cinci persoane şi din partea regiei şi a sindicatului ce îi reprezintă.
În aceste condiţii şi Mihai Seplecan a propus amânarea până în august. Comisia va veni cu soluţii şi consilierii vor decide prin vot. 26 de consilieri au votat „pentru” propunerea preşedintelui CJ Cluj.
Soarta angajaţilor, dar şi a RAADPP Cluj urmează să fie decisă în şedinţa din luna august.