Când se va capitaliza Compania Poșta Română? Comisia Europeană trebuie să își dea acordul. Află detalii

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj
posta romana
Foto: Arhiva

Cunoscută fiind situația financiară precară cu care se confruntă compania de stat Poșta Română, senatorul PSD, Vasile Ilea a adresat întrebări ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale pentru a explica motivul pentru care întârzie capitalizarea C.N. Poșta Română. 

Pierderile și datoriile Poștei Române – acumulate în perioada 2009-2016 – se ridică în prezent la 600 de milioane de lei, iar activitatea personalului angajat este mult îngreunată de măsurile de austeritate implementate de conducere.

Guvernul României a adoptat, anul trecut, un Memorandum privind cazurile sensibile de ajutor de stat aflate în analiza Comisiei Europene, precum și o serie de măsuri pentru soluționarea lor. Consiliul Concurenței a avizat pozitiv acest Memorandum, propunând ca toate creanțele fiscale înregistrate de Poșta Română să fie convertite în acțiuni, în baza procedurii de majorare a capitalului social prin aport în numerar.

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, mi-a comunicat că s-a constituit o Comisie pentru capitalizarea Companiei Poșta Română. Această Comisie are sarcina de a selecta un consultant care să realizeze „Testul Investitorului Privat Prudent în economia de piață” (OEP), cu scopul de a evalua dacă statul Român, în calitatea sa de proprietar (adică Ministerul Comunicațiilor), acționează ca un operator economic privat în economia de piață.

Testul OEP ar urma să se finalizeze în august, 2017. Ulterior va fi notificată Comisia Europeană privind intenția de majorare a capitalului social al Poștei, iar procedura se va finaliza imediat ce Comisia Europeană își va da acordul.

Ministerul Comunicațiilor se așteaptă ca această majorare a capitalului social să aducă o îmbunătățirea semnificativă a situației Poștei, astfel încât compania să revină ca un jucător important în piața serviciilor poștale, capabilă să creeze profit și să aducă dividende statului Român.

Nu în ultimul rând, i-am cerut ministrului să explice de ce statul nu decontează serviciile sociale pe care le prestează Poșta, având în vedere că această companie nu poate funcționa după regulile unei piețe libere, atâta timp câte este nevoită să opereze în baza unor tarife reglementate. Administrațiile poștale europene precum UK Post, La Poste, Poste Italiene, Polish Post, Office LTD, Hellenic Post, primesc astfel de compensări de la stat și nu au ajuns niciodată în situația dezastruoasă cu care se confruntă Poșta Română.

Ministrul Augustin Jianu a precizat că situația este în analiză, în acest moment. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a decis că n-ar fi necesară compensarea pentru serviciile oferite de Poștă. Conducerea Poștei a inițiat, prin urmare, demersuri pentru anularea acestei decizi, iar în prezent are loc procesul de evaluare a probelor depuse de către ambele părți, se arată în comunicatul transmis de senatorul PSD, Vasile Ilea.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj