joi, martie 28, 2024

Cămăși de sărbătoare din nordul Moldovei, la muzeul Etnografic.

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

Cămăși de sărbătoare din nordul Moldovei expuse la Muzeul Etnografic al Transilvaniei cu ocazia sărbătoririi Zilei Universale a Iei.

Colecțiile muzeului cuprind piese etnografice din toate regiunile locuite de români, inclusiv din Bucovina și nordul Moldovei.

În aceste zone, cămășile femeiești se încadrează în tipologia cunoscută și sub denumirea de „ie”.

Aceasta face obiectul propunerii de includere în Patrimoniul Imaterial Universal UNESCO înaintată de România și Republica Moldova. Asta prin dosarul comun numit „Arta Cămășii cu Altiță – IA”.

În cadrul expoziției sunt etalate cămăși de sărbătoare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.

Sunt adevărate opere de artă realizate cu acul. Pornim de la premisa că istoria se află într-o legătură de determinare reciprocă cu etnografia unui spațiu mental.

Clujenii dar nu numai sunt invitați să descopere farmecul acestor meleaguri pornind de la fapte, povești și fotografii de arhivă.

Vor putea de asemenea să urmărească firul sugestiv al unui sat bucovinean.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 24 iunie 2021, la ora 14:00. În sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, strada Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca.

Expoziția este deschisă în perioada 24 iunie – 11 iulie 2021.

Ca urmare a situației generate de COVID-19 și a limitărilor impuse privind combaterea pandemiei, vizitatorii vor purta masca de protecție.

Totodată să respecte distanțarea fizică și să utilizeze dezinfectantele care vor fi puse la dispoziție la intrarea în muzeu.

Articole Noi