joi, martie 28, 2024

Calitatea vieții va sta la baza elaborării SIDU 2021-2030.

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

dezbatere 1Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), a demarat o serie de consultări publice pentru realizarea Stategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. Prima consultare publică a avut loc online marți, 7 iulie 2020, pe platforma electronică Zoom, tema dezbaterii fiind regenerarea urbană.

Dezbaterea a fost transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, fiind urmărită de peste 100 de persoane. Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021 -2030 este realizată de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și experții Băncii Mondiale.

boc”Dimensiunea participativă a orașului este un lucru care s-a consacrat la Cluj. Țin să subliniez că toată strategia orașului de acum încolo va fi fundamentată pe soluțiile propuse de specialiști, pe care noi doar le vom îmbrăca într-o formă administrativă. Clujul nu mai poate rămâne în granițele strict administrative actuale, ci vorbim despre o dimensiune metropolitană care ține de existența și de viitorul orașului. Un alt obiectiv fundamental al Clujului care trebuie să se regăsească în absolut toate componentele dezvoltării este calitatea vieții și creșterea acesteia. Tema dezbaterii, regenerarea urbană este o componentă care afectează viața fiecăruia dintre noi, oriunde am locui în Cluj. Pornind de la acest aspect, voi susține necondiționat principiul vieții de calitate în orice cartier al Clujului”, a declarat primarul Emil Boc.

Pentru început, a fost elaborat un Ghid de reamenajare urbană, care conține soluţii integrate pentru îmbunătăţirea confortului urban al marilor ansambluri de locuinţe colective construite în perioada socialismului de stat. Ghidul are la bază principii care să ducă la îmbunătățirea calității vieții în marile cartiere construite în perioada comunistă. Se dorește o dezvoltare sustenabilă și o ierarhizare a spațiului public astfel încât calitatea vieții să fie ridicată în orice zonă a orașului, iar cetățeanul să beneficieze de spații verzi și diverse amenajări în spațiul public care să îi sporească confortul de „acasă”.

ovidiu cimpian”Prin acest capitol al Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană, cel privind regenerarea urbană, ne dorim să acordăm o atenție mai mare cartierelor și să creștem calitatea spațiului public. Vom avea în fiecare cartier al orașului spații verzi compacte și proiecte care să contribuie la o mobilitate sustenabilă. Centrul de Inovare și Imaginație Civică este platforma cea mai potrivită pentru a aduce în masterplanul strategic propria opinie, experiență sau recomandare a fiecăruia dintre noi. Cu fiecare ediție a CIIC observăm o creștere a numărului celor care agreează acest instrument „de imaginat viitorul orașului”, fapt care are un efect multiplicator atât privind subiectele ce apar pe agendă, cât și nivelul de interes al clujenilor”, a subliniat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Marius Cristea, expert în cadrul Băncii Mondiale, a prezentat principiile care vor sta la baza realizării SIDU. Practic, principiul de bază este acela de a construi pe ceea ce există deja și este bine făcut. Printre punctele forte ale orașului se numără faptul că se află pe locul 1 în topul orașelor preferate de români în cazul schimbării reședinței actuale, pe locul 1 la promovabilitate la Bacalaureat și Evaluarea Națională, precum și pe primul loc la speranța de viață. Mai mult, Clujul ocupă cel dintâi loc și în ceea ce privește implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. Pornind de aici, SIDU va fi conturat cu implicarea fiecărui cetățean dornic să ia parte la procesul de luare a deciziilor. Dorința părților implicate este ca strategia să fie scrisă împreună cu fiecare clujean ce dorește să se implice.

dezbatereÎn ultimii ani, Primăria Cluj-Napoca a demarat ample proiecte de reamenajare urbană a diverse zone din centrul municipiului, proiecte bazate pe principiile oraș pentru pietoni și green city. Strategia de dezvoltare a orașului pornește de la ideea că astfel de proiecte trebuie să ajungă treptat în toate cartierele orașului. Un prin exemplu de succes este reamenajarea străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, prima stradă smart” din România.

Se propun amenajarea de noi insule urbane, cu mobilier urban îmbunătățit, iluminat arhitectural, iluminat pentru pietoni, panouri de afișaj și facilități pentru persoane cu dizabilități. Orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și amobilității alternative.

Arhitectul Vlad Sebastian Rusu a prezentat un studiu privind regenerarea urbană atât la nivelul municipiului Cluj-Napoca, precum și al întregii zone metropolitane.

Printre concluziile acestui prim studiu se numără necesitatea realizării unui studiu Masterplan – Sistem integrat verde la nivelul Zonei Metropolitane Cluj, cu identificarea patrimoniului verde existent, ariile protejate Natura 2000 și stabilirea unei strategii de creare a unui sistem de spații verzi inter-localități, care să fie asumat de către toate administrațiile locale implicate. A fost identificată, de asemenea, necesitatea întocmirii unui studiu Masterplan – Sistem integrat verde la nivelul Municipiului Cluj-Napoca, care să identifice rezerva de spațiu verde sau de potențial spațiu verde de care municipiul dispune și direcția strategică de interconectare și amenajare a acestuia.

Pe componenta de spațiu construit s-a conturat necesitatea realizării unor proiecte pentru amenajarea celor două principale subcentre ale municipiului – Centru cartier Mărăști – Piaţa Mărăşti și Centru cartier Mănăștur – zona străzii Primăverii – în acord cu principiile dezvoltării sustenabile urbane, în vederea creşterii calităţii vieţii şi accesibilităţii tuturor categoriilor de utilizatori. De asemenea, pentru asigurarea unor dezvoltări coerente a noilor zone construite sunt necesare realizarea unor strategii urbane pe arii extinse care să aibă în vedere controlul expansiunii în teritoriu, mixajul funcţional, densitatea construirii, relaţia cu cadrul natural, accesibilitatea şi conectivitatea noilor zone. Instrumentul recomandat este cel folosit în cazul proiectului P.U.Z. Masterplan Sopor pe suprafeţe extinse.

Documentele prezentate în cadrul consultării publice pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică:

https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

Seria de dezbateri publice online despre viitorul orașului continuă pe tot parcursul lunii iulie. Următoarea întâlnire online va avea loc marți, 14 iulie 2020, tema dezbaterii fiind Clujul Verde.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

Articole Noi