Bolile copilariei, infectocontagioase sunt asemanatoare intre ele, fiind deseori confundate cu diverse alergii, iritatii sau afectiuni ale pielii.
Articolul isi propune sa aduca cateva elemente de diferentiere intre ele mai ales ca suntem la sfarsitul sezonului rece, când ele debuteaza frecvent.
Bolile copilăriei – află totul despre ele.
RUJEOLA („POJARUL”):
Este produsa de virusul rujeolic, care se transmite pe cale respiratorie.
Mai exact tuse, stranut, picaturile eliberate din nasul, gatul sau gura persoanei infectate.
Persoana este contagioasa cu 2 - 4 zile inainte de aparitia eruptiei si inca 3-5 zile dupa debut.
Se manifesta initial prin stare generala influentata, febra inalta (pana la 40°C), tuse, secretii nazale, gat rosu, conjunctivita.
Apoi, la 3 - 5 zile de la debut apare o eruptie cutanata sub forma de macule eritematoase (bubite rosii), diseminate pe intreg corpul, care nu produce prurit.
Un semn specific in rujeola este semnul Koplik, acele puncte mici albe, cu un halou rosiatic, localizate in interiorul gurii, in dreptul celui de al 2 lea molar.
Dupa 3-5 zile, febra scade, starea copilului se amelioreaza si incepe sa dispara eruptia, lasand in urma pete bronzmaronii si descuamare locala.
Complicatii: suprainfectii bacteriene (cauzate de imunitatea scazuta in aceasta perioada), pneumonie, otita, meningoencefalita.
Tratament: izolarea bolnavului; nu exista tratament etiologic impotriva virusului, ci simptomatic.
Adica se trateaza febra, durerea in gat, iar in caz de suprainfectie bacteriana este nevoie de asocierea unui antibiotic.
RUBEOLA („POJAREL”):
Una dintre bolile copilăriei pentru care responsabil este virusul rubeolic.
Se transmite destul de usor, la fel ca si rujeola.
Prin contact direct sau aerogen prin „picaturile Flügge” in cadrul tusei, stranutului sau prin secretiile nazale.
Se manifesta prin febra inalta, gat rosu, stare generala alterata, ganglioni crescuti in volum (mai frecvent occipital, la ceafa si retroauriculari, in spatele urechii).
Dupa 1-7 zile apare o eruptie cutanata nepruriginoasa (nu provoaca mancarime).
Are forma de macule eritematoase (bubite roz, mai mici in dimensiuni decat in cazul rujeolei).
Lasa intre ele portiuni de piele sanatoasa.
Apare mai intai in zona capului, apoi coboara pe trunchi, unde este mai exprimata si pe extremitati. Eruptia dureaza in medie 3 zile.
Complicatii: Rar produce complicatii la copil, fiind asemanatoare cu cele din cadrul rujeolei.
Insa daca mama contacteaza virusul in primul trimestru de sarcina, va afecta fatul intrauterin.
Va avea un potential teratogen marcat.
Produce o serie de malformatii grupate in sindromul de rubeola congenitala (malformatii cardiace, neurologice, oculare, ale urechii, chiar si avort spontan).
VARICELA („VARSAT DE VANT”):
Este provocata de virusul varicelozosterian, din familia virusurilor herpetice.
Este specifica copilariei, insa daca se manifesta la adult apare sub forma unei eruptii localizate.
Este foarte dureroasa și cunoscuta sub numele de zonazoster.
Se transmite pe calea aerului sau prin contact direct cutanat.
Persoana infectata este contagioasa cu 1-2 zile inaintea aparitiei eruptiei si inca 7 zile dupa, cand ultima vezicula se transforma in crusta.
Se manifesta prin febra, stare generala influentata, secretii nazale, gat rosu, inflamat si eruptie care initial se aseamana cu intepaturile de insecta.
Apoi se transforma in vezicule de 2-4 mm, ce contin un lichid clar, foarte pruriginoase (provoaca mancarime). Ele apar mai intai pe pielea capului si apoi in restul corpului.
Acestea trec prin diferite stadii, cele mai vechi formeaza cruste, in timp ce altele tocmai apar. In 7-10 zile, crustele cad si lasa in urma o zona alba, depigmentata.
Complicatii: pneumonie variceloasa, meningoencefalita.
Tratament: izolare epidemiologica, simptomatice pentru tratarea febrei.
Pentru mancarimi se vor folosi unguente mentolate sau antialergice orale daca mancarimile sunt severe.
Se va evita pe cat posibil scarpinarea si lezarea veziculelor si crustelor (prin taierea unghiilor), pentru a nu se suprainfecta bacterian .
PAROTIDITA EPIDEMICA („OREIONUL”):
Produsa de virusul urlian pe cale aeriana sau mai rar, prin obiecte contaminate.
Se manifesta prin febra 38-40°C, simptome de raceala, oboseala, cefalee, dureri musculare.
Dar și dureri articulare si afectarea glandelor cu secretie exocrina (glande salivare, testicul, ovar, pancreas).
Cel mai adesea se manifesta cu discomfort si tumefierea uni/bilaterala a glandelor salivare parotide, localizate in spatele mandibulei.
Copilul refuza mancarea, prezinta dificultati la inghitire si la deschiderea gurii, senzatie de gat uscat si durere la consumarea de mancaruri sau bauturi acre (ex. citrice).
Incubatia (perioada cuprinsa intre momentul infectarii si aparitia simptomelor) este de obicei de 2-3 saptamani.
Copilasul poate fii contagios si la 7 zile de la aparitia simptomelor.
Complicatii: sunt rare, dar poate aparea meningoencefalita, afectarea auzului sau orhita (inflamatia testiculului) cu sterilitate secundara. Asta daca boala se manifesta la baietei.
Tratament: izolare la domiciliu, reducerea febrei si a durerii prin antiinflamatoare, comprese sterile reci/calde locale (in functie de confortul copilului)
Alimente pasirate si lichide pentru a face mai usoara inghitirea.
SCARLATINA:
Este una dintre bolile copilăriei produsa de o bacterie, Streptococul betahemolitic de grup A.
Apare sezonier, de obicei toamna si iarna, fiind transmisa prin tuse, stranut, secretii nazale sau prin obiecte contaminate.
Un copil este contagios cu 24 ore inainte de aparitia simptomelor si inca 24 ore de la administrarea tratamentului antibiotic.
La un interval de 3-6 zile de la contact, apare starea generala alterata, febra 39 – 40°C.
Apar frisoane, gat extrem de rosu, inflamat, dureros, uneori cu depozite de puroi, greturi, varsaturi, dureri abdominale, durere de cap si refuzul alimentatiei.
Ulterior apare o eruptie cutanata caracteristica, rosiatica, sub forma de mici pete rosii, usor pruriginoase. Acestea sunt aspre la palpare, pe un fond rosu general al pielii (aspect de „rac fiert”).
Este diseminata pe tot corpul, cu exceptia regiunii din jurul gurii, unde se constata paloare sub forma unui halou.
La nivelul plicilor (coate, genunchi, inghinal) leziunile sunt mai intense la culoare, rosuaprins, formand linii rosiatice, hemoragice.
Limba trece prin mai multe stadii caracteristice scarlatinei, una dintre bolile copilăriei.
La inceput este incarcata, albicioasa, apoi se descuameaza, realizand in ziua 5 de boala aspectul de limba zmeurie, rosie, cu papile gustative vizibile.
Ultimul stadiu este cel de limba foarte neteda, „lacuita”, iar dupa 10 zile aspectul limbii se normalizeaza.
Aceasta eruptie dureaza aproximativ 7 zile, apoi la disparitia ei se observa o descuamare fina a pielii de la nivelul palmelor, talpilor si trunchiului.
Complicatii: netratata la timp, scarlatina poate realiza infectii precum otite, sinuzite, pneumonie, meningita sau septicemie (diseminarea bacteriei in sange).
La un interval mai lung, Streptococul poate afecta inima, rinichii sau articulatiile, cu consecinte grave uneori.
De aceea, dupa un asemenea episod, este recomandata evaluarea periodica a copilului prin efectuarea unui set de analize de sange si urina.
Tratament: fiind vorba de Streptococ, se instituie un tratament antibiotic care are actiune pe acest tip de bacterie. În asociere cu simptomatice care sa reduca durerea, febra sau mancarimea.
ROSEOLA INFANTUM:
Cauzata de virusul herpetic, afecteaza copiii cu varste intre 6 luni-3 ani, la un interval de 5-15 zile de la contactul cu virusul.
Se manifesta prin pusee de febra (38-40°C) cu durata de 3-5 zile, gat rosu, secretii nazale si stare generala influentata.
Brusc, febra nu se mai manifesta, insa apare o eruptie cu elemente mici, rozrosiatice, nepruriginoase.
Mai intai la nivelul trunchiului, gatului si apoi pe obraji, maini si picioare, care se mentine maxim 2 zile.
Complicatii: in general nu apar, insa uneori valorile mari ale temperaturii pot cauza convulsii febrile.
Tratament: izolare la domiciliu, hidratare, scaderea febrei cu antitermice (Ibuprofen, Paracetamol, Algocalmin), impachetari umede.
Toate manifestarile din cadrul acestor infectii au o evolutie autolimitata.
Totusi, daca copilul prezinta febra inalta peste 39.5°C, nu se alimenteaza, refuza lichide, varsa, este agitat sau somnolent, este confuz, prezinta tulburari de mers sau ale respiratiei, mergeti de urgenta la un medic!
Majoritatea medicilor afirma pe buna dreptate ca este de preferat sa contactezi bolile copilăriei in perioada de mic copil.
Formele bolii sunt mult mai usoare fata de manifestarile de la adult.
Odata ce ai prezentat una dintre bolile copilăriei, organismul dezvolta imunitate, astfel incat probabilitatea de a contacta din nou boala este foarte mica.