vineri, decembrie 3, 2021

Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Expoziție inedită la MET.

Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor: vernisajul expoziției are loc în data de 25 noiembrie a.c., ora 16.

Clujenii sunt invitați să ia parte la vernisajul expoziției Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor.

Evenimentul are loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.

Expoziția este organizată în cadrul proiectului „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor.

Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul este realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și organizația NUDA AS din Norvegia.

Expoziția inovativă ilustrează interacțiunea între tehnologiile digitale și expunerea clasică a bunurilor culturale.

Cele două planuri expoziționale îmbinându-se într-un context nou și într-o perspectivă imersivă.

Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor.

Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic.

Acesta este reprezentativ pentru patrimoniul cultural național. Este vorba despre biserica  din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773.

Împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la biserică, au fost donate muzeului de către Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1966.

Bunurile culturale mobile, uneltele unui dulgher și imaginile detaliate ale picturii bisericii sunt îmbinate într-o expoziție relevantă în sine. Acestora li se adaugă o secțiune dedicată personalității lui Horea.

Expoziția dorește să descrie istoria unui monument și pe aceea a comunității căreia i-a aparținut.

Expoziția reală este completată de spectaculoasa componentă realizată prin realitatea virtuală. Cu ajutorul acesteia s-a reușit scanarea completă a bisericii în exterior și în interior.

Vizitarea expoziției se va putea face în perioada 25 noiembrie 2021 – 28 februarie 2022, de miercuri până duminică între orele 10-18.

Ultima intrare se face la ora 17, cu respectarea regulilor special edictate pentru starea de alertă cauzată de pandemia COVID-19.

Perioada, orarul și regulile de vizitare pot fi modificate în funcție de actele normative incidente.

Citește mai multe din ”Divertisment”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Noi