Bilantul Festivalului European Noaptea Muzeelor : 10.907 de vizitatori au trecut pragul Muzeului de Artă

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

1Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au participat sâmbătă, 20 mai 2017, la Festivalul European Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Apei „Leonida Truță” din localitatea Florești precum şi Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea au putut fi vizitate gratuit. Pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din cadrul forului administrativ județean au pregătit și evenimente special destinate acestei ocazii.

Mă bucură faptul că eforturile noastre de a pune la dispoziția vizitatorilor exponate valoroase și de a organiza diverse manifestări interactive au fost răsplătite pe măsură, reușind să trezească interesul și curiozitatea a mii de clujeni” a declarat domnul Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj.

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat diverse evenimente, atât la sediul instituției – Palatul Reduta, secția pavilionară, situată pe str. Memorandumului nr. 21, cât și în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” – secția în aer liber, de pe str. Tăietura Turcului.

Cele nu mai puțin de 3.925 de persoane care au participat la Noaptea Muzeelor 2017, în cele două secții ale Muzeului Etnografic, au avut posibilitatea de a vizita Palatul Reduta conform programului 13:00 – 01:00, iar Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” în intervalul orar 10:00-18:00.

Evenimentele care au avut loc cu prilejul acestei manifestări au fost legate în principal de  expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”, expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”, expoziția etnografică „Tineri colecționari din România”,Festivalul Național de Ceramică Contemporană Caolin 2017, ateliere Terra Dacica Aeterna , expoziția „ArhiVe” – de arhitectură vernaculară, expoziția permanentă în aer liber, crosul Muzeului – Transylvania Ethno Run, atelier şi demonstrații de olărit tradițional.

 De asemenea, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a derulat un program expozițional –  „O noapte la Palat – 2017” – care a pus în valoare nu numai patrimoniul muzeal, ci și creațiile artiștilor contemporani, grupate în jurul ideii de celebrare a moștenirii culturale moderne. Cu această ocazie au trecut pragul muzeului nu mai puțin de 10.907 vizitatori.

3Elementul central al serii a fost reprezentat de expoziția dedicată operelor aflate în patrimoniul muzeului și supuse unor proceduri de restaurare în ultimii ani. Prin această acțiune, muzeul a dorit să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creații care, în mod normal, nu sunt expuse în Galeria Națională cu caracter permanent. Pe lângă aceasta și expoziția permanentă a Galeriei Naționale, muzeul a oferit încă șase expoziții destinate publicului larg.

Expozițiile permanente și temporare care au putut fi vizitate sunt Marius Bercea „A Full Rotation of the Moon”, expoziția de pictură „Culorile Soarelui. 100 de ani de la nașterea artistului Constantin Dipșe (1917 – 2010)”, Mostapha Romli „20 / 21”, expozițiile „Ovidiu Panighianț”, „Lucrări restaurate din patrimoniul muzeului (2013-2016)”, expoziția de email „Anastasia Vdovkina şi Szvetlána Tóth” și „Galeria Națională”.

Noaptea Muzeelor la Muzeul Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea a debutat cu spectacolul de muzică şi poezie al Cenaclului artistic „Steaua fără nume” al Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, coordonat de poetul şi jurnalistul Sorin Grecu. În ambianța specială a Salonului de muzică au evoluat Eugenia Corpodean-Ciceu – interpretă de muzică populară; Alexandru Mânzat – tenor; Ioan-Pavel Azap – scriitor, critic de film; Gabriel Cojocaru – poet, Sandu Cătinean – poet; Ionel Federiga – poet; Tudor Bărbos – interpret vocal și poeta Minerva Chira care și-a prezentat volumul de poezie  „Drumul pe sub pământ duce în cer”.

Surpriza serii a fost participarea de excepție a corului bărbătesc „Craii Măgurii” din Bucea coordonat de părintele Mircea Dejeu.

CaolinPe parcursul evenimentului, cei nu mai puțin de 550 de vizitatori au putut admira expozițiile permanente ale muzeului: expoziția memorială dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziția etnografică din Casa Albă, expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată atât în Casa Ady Endre, cât și la parterul Castelului, precum expoziția temporară „Icoana” –  expoziție de icoane pe sticlă și lemn din colecțiile muzeului.

Totodată, sâmbătă, 20 mai a.c., în cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor, aproximativ 100 de persoane au trecut pragul Muzeului Apei „Leonida Truță” din localitatea Florești, eveniment pentru care Compania de Apă „Someș” S.A. a pus la dispoziția doritorilor un microbus gratuit cu plecare periodică de pe latura estică a Pieței Unirii în intervalul orar 20.00- 01.00. Programul a inclus vizualizarea exponatelor, prezentarea unui istoric al alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, unelte specifice activității de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, precum și o colecție inedită de capace de canal din Europa.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean Cluj, a susținut sâmbătă, 20 mai 2017, evenimentul Noaptea Muzeelor, desfășurându-și activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 9:00-1:00. Astfel, cele 150 de persoane care au trecut pragului acestui serviciu au fost informate asupra principalelor expoziții și activități desfășurate de muzeele județului Cluj participante la eveniment, acestea beneficiind atât de informații cât și de materiale de promovare – albume, pliante, broșuri, CD-uri, hărți, vederi, semne de carte a obiectivelor turistice din județ, în vedereacreșterii circulației turistice locale și regionale.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj