Preşedintele PSD Cluj-Napoca, deputatul Aurelia Cristea a depus luni, în Camera Deputaților, amendamente la iniţiativa legislativă a deputatului PSD, Tamara Ciofu, cu privire la modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, votată de senatori în 18 martie. Camera Deputaților este for decizional cu privire la modificarea şi completarea acestei legi.
„Modificarea legii privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun este un efort colectiv al societății civile, mediului profesional si academic și al legislativului deopotrivă, transformarea propunerilor legislative în amendamente având rolul de a fluidiza procesul legislativ şi de a intra într-o normalitate a comportamentului social, cu impact direct asupra stării de sănătate la nivel național rezultatele consultării publice din Cluj demonstrând că interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise se bucură de o susţinere socială” a declarat deputatul Aurelia Cristea.
Scopul acestei inițiative de modificare legislativă este protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum și prevenirea răspândirii fumatului în rândul tinerilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației din România, cu o atenție specială acordată tinerilor.
Transformarea iniţiativei de modificare legislativă în amendamente, păstrează conţinutul propunerilor deputatului Aurelia Cristea, astfel:
interzicerea comercializării produselor din tutun în interiorul tuturor instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, instituţiilor şi unităţilor medicale, indiferent de tipul lor;
interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, inclusiv în baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante și în alte unități de alimentaţie publică;
interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă;
interzicerea completă a fumatului în spațiile de joacă pentru copii; linie telefonică de sesizare, creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în care se pot sesiza contravenţiile determinate din încălcarea legii;
Toate demersurile derulate în cadrul acestui proces complex de modificare a legislației cu privire la prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt confirmate de rezultatele consultării publice organizată de tinerii social-democraţi, la care au participat 2340 de clujeni, 2050 (87,61%) au susţinut iniţiativa iar 290 (12,39%) s-au declarat împotriva demersului. De asemenea, 1574 de persoane au semnat petiţia desustinere a modificării legii nr. 349/2002 pe http://www.petitieonline.net dar mai sunt şimulte alte demersuri ale societăţii civile care trebuie amintite, un exemplu fiind pagina Drepturile nefumătorilor din România.