Asistenta medicala de Sarbatorile Pascale 2017 si recomandari pentru populatie

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

Oua vopsiteDirectia de Sanatate Publica a Judetului Cluj va face cunoscut faptul ca asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si spitaliceasca este asigurata in permanenta in perioada Sarbatorilor Pascale 14 aprilie 2017 – 18 aprilie 2017 in toate unitatile sanitare publice, pentru toate specialitatile medico-chirurgicale si stomatologice.

In Municipiul Cluj-Napoca, pentru populatia adulta urgentele medico-chirurgicale se vor adresa Unitatii de Primire Urgente din structura Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, strada Clinicilor nr. 3-5, iar pentru copii la Unitatea de Primire Urgente din structura Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, strada Motilor nr. 68.

In teritoriul Judetului Cluj, respectiv in Municipiile Turda, Campia Turzii, Dej, Gherla si Orasul Huedin, serviciile de urgenta sunt asigurate prin Compartimentele de Primiri Urgente si Camerele de Garda ale spitalelor. Deasemenea, pentru urgente minore, populatia se poate adresa la Centrele de Permanenta care functioneaza in zilele de sarbatori legale in program permanent, 24 ore:

– Cluj Napoca, str. Baita nr. 9

– Cluj-Napoca, str. Horea nr. 78

– Turda, Calea Victoriei nr. 7C

– Mociu, str. Principala nr.88

Serviciul de Ambulanta al Judetului Cluj functioneaza in regim de permanenta si poate fi apelat la numarul de telefon 112.

Farmaciile care asigura serviciu permanent sunt:

farmacii

RECOMANDARI PENTRU POPULATIE

Avand in vedere ca urmeaza perioada Sarbatorilor Pascale, Directia de Sanatate Publica a Judetului Cluj atentioneaza cetatenii cu privire la riscurile la adresa sanatatii publice. Produsele alimentare specifice Sarbatorilor Pascale (came de miel si preparate, oua, lactate si branzeturi, vopsea de oua, paine, produse de patiserie si cofetarie, etc.) trebuie sa fie achizitionate numai din surse autorizate sanitar si sanitar-veterinar. Desfacerea lor catre consumatori se permite numai in spatii amenajate corespunzator, autorizate sanitar, dotate cu spatii frigorifice pentru produsele perisabile (oua, branzeturi si lactate, came si preparate din came, produse de cofetarie).

In momentul achizitiei produselor alimentare, trebuie sa verificati aspectul, iar in cazul celor ambalate, prezenta etichetelor cu elementele de identificare a producatorului, ambalatorului, ingredientele, termenul de valabilitate. Ouale trebuie sa aiba coaja intacta si curata, termenul de valabilitate sa fie stampilat pe coaja, iar in cazul oualor ambalate si pe ambalajul de desfacere. Ouale trebuie pastrate pana la desfacere sau consum in locuri curate, uscate, ferite de razele solare directe sau alte surse de caldura.

Atentionam pacientii cu afectiuni cronice cu privire la necesitatea respectarii cu stictete a tratamentului recomandat de catre medic, cu evitarea exceselor alimentare si a consumului de alcool. Alimentatia din aceste zile trebuie sa fie echilibrata, iar cuvantul de ordine este „moderatie”.

lata cateva sfaturi simple care va pot ajuta sa petreceti cu bine aceste sarbatori:

1. Ouale trebuie consumate in cantitati limitate, nu mai mult de doua pe zi, alaturi de legume proaspete de sezon.

2. Carnea de miel (drob, friptura, etc.) sa fie consumata in portii rezonabile, cu 0 bogata garnitura de legume: salata verde, salata de cruditati, broccoli/conopida, ciuperci, fasole verde, evitand pe cat posibil gamiturile de cartofi, orez sau paste.

3. Alimentele (camea si chiar legumele) sa fie gatite, de preferinta, la cuptor sau gratar evitand prajeala in grasime (untura, ulei, etc.).

4. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate in cantitati foarte reduse. Atentie la ciocolata: un ou de ciocolata, de exemplu, are circa 500 de kcal si 32 g de lipide !!!

5. Alcoolul in exces, constituie, de asemenea, 0 abatere frecvent intalnita cu prilejul sarbatorilor, ducand la aparitia starii de ebrietate, insotita sau nu de tulburari digestive, cardiace, etc. Se recomanda, asadar, un consum responsabil, moderat.

6. Cafeaua si tutunul consumate in exces pot produce, ameteli, tulburari cardiace sau intoxicatii. Se recomanda un consum moderat, nu mai mult de 3-4 cescute pe zi de cafea. Dupa 0 masa bogata este bine sa facem miscare si nu sa ne asezam in fata televizorului sau sa dormim.

De asemenea, daca masa dureaza mai multe ore, se recomanda pauze mai lungi intre feluri, timp in care se pot face plimbari in aer liber sau alte activitati fizice.

Nu in ultimul rand, recomandam respectarea regulilor de igiena, pentru a preveni toxiinfectiile alimentare:

nu consumati came insuficient tratata termic;

nu folositi oua de rata/gasca la prepararea cremelor, prajiturilor, maionezei; pastrati alimentele usor alterabile (came, pe~te, oua, maioneza, creme) la frigider;

mentineti igiena mainilor, spalandu-va frecvent, ori de cate ori este nevoie.

Articole Noi