Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” marchează în anul școlar 2018-2019 două momente istorice în viața muzicală a orașului: 200 de ani de învățământ muzical clujean și 70 de ani de la înființarea colegiului, instituție de prestigiu a învățământului muzical românesc.
Avem deosebita plăcere de a vă invita să participaţi la primele două evenimente de anvergură ale
anului aniversar:
– Simpozionul “Trecut, prezent şi viitor în învăţământul vocaţional artistic preuniversitar clujean”, urmat de o masă rotundă, care va avea loc în data de 23 noiembrie 2018, începând cu ora 10, la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca;
– Spectacolul folcloric “La fântână, la izvor / Se-ntâlneşte drag cu dor” care va avea loc în data de 26 noiembrie 2018, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca.
Asociația Copii Muzicali ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, şi ȋn parteneriat cu acesta, își propune realizarea unui complex de activități care să marcheze în mod festiv și public aniversarea a 70 de ani de la înființarea Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca și 200 de ani de la apariția primei forme de învățământ muzical clujean, aducând astfel o valoroasă contribuție seriei de evenimente dedicate Centenarului Unirii. Anul aniversar dedicat celor 200 de ani de învățământ muzical clujean și 70 de ani de la înființarea colegiului va fi marcat pe tot parcursul său prin: recitaluri, concerte, masterclass-uri, simpozioane, lansări de carte. Dezideratul Asociaţiei Copiii Muzicali ȋn parteneriat cu colectivul Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” este acela de a pune împreună, prin aceste evenimente, foști elevi ce au devenit artiști de renume național și internațional, cu generația actuală de elevi și profesori.
Asociaţia Copiii Muzicali doreşte să reliefeze, ȋn acest context, realizările şi rezultatele remarcabile ale Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, care s-a dovedit de-a lungul timpului una dintre cele mai valoroase instituții de învățământ vocațional muzical din România ce a acumulat un portofoliu impresionant de premii la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale. Foarte mulți absolvenți ai acestei prestigioase școli sunt azi artiști importanți ai marilor scene lirice și simfonice ale lumii, încununând imaginea unei solide tradiții educaționale ce tocmai împlinește 70 de ani.
Valoarea simbolică a acestui jubileu oferă oportunitatea ideală de a promova Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” la nivel local, regional şi naţional, un demers esențial conservării standardului înalt pe care școala l-a atins. Reprezentând o resursă artistică mult prea puțin valorificată în contextul cetății culturale clujene, colegiul trebuie să devină un contributor activ la agenda culturală a orașului și o prezență constantă la marile evenimente aflate pe agenda municipalității.
Marcarea împlinirii a 200 de ani de învățământ muzical clujean reprezintă Asociaţia Copiii Muzicali o datorie față de istoria pe care Clujul și-a câștigat poziția de Capitală Culturală Transilvană și Centru Cultural de importanță europeană și universală.
Nu în ultimul rând, proiectul Asociaţiei Copiii Muzicali cofinanţat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca își propune să aducă un omagiu personalității marcante a culturii române ce a plecat recent dintre noi – Maestrul Dumitru Fărcaș. Fost elev al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, Dumitru Fărcaș și-a desăvârșit formarea muzicală și artistică în cadrul acestei școli, devenind azi un reper pentru nivelul de pregătire pe care Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” îl realizează și un model de carieră pe care mulți dintre elevii de azi ai colegiului își doresc să-l urmeze.
Spectacolul folcloric “La fântână, la izvor / Se-ntâlneşte drag cu dor” va fi susţinut de: grupul vocal- instrumental SAMUS sub coordonarea d-lui prof. Ştefan Ioanovici, grupul instrumental LIOARA sub dubla coordonare a d-lor prof. Corina Marc şi Ligia Ignat, grupul de dans popular coordonat de d-na prof. Mirela Blenche, alături de foşti elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, în calitate de solişti-instrumentişti. Invitaţi speciali vor fi Sava Negrean-Brudaşcu, taragotistul Ioan Berci şi formaţia TOKOS.