ALEODOR ÎMPĂRAT, spectacol în premieră absolută, vineri, 4 martie, la Teatrul de Păpuși „Puck”

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teatrul de Păpuși „Puck”, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, prezintă vineri, 4 martie, de la ora 18:00, în premieră absolută, spectacolul ALEODOR ÎMPĂRAT.

Scenariul, regia și mecanismele piesei sunt semnate de către Decebal Marin, scenografia aparține lui Vlad Tănase, iar muzica este creată de Traian Păcurar.

Din distribuția piesei fac parte actorii: Andreea Bolovan, Ionuţ Constantinescu, Iulia Dinescu, Robert Gutunoiu, Călin Mureşan și Andra Ştefan.

Aleodor Imparat„În zilele noastre, copiii sunt din ce în ce mai «bombardaţi», atât de mass-media, cât şi de o multitudine de producători industriali, cu imagini, culori şi forme care mai de care mai incitante, mai creative, mai complexe şi mai sofisticate. Industria de software a deschis cu o mare repeziciune o nouă eră a informaţiei şi implicit a educaţiei. […] Astfel, pentru a fi mai credibilă,  mai aproape de adevărul scenic, este foarte bine ca păpuşa să aibă o figură mobilă atunci când vorbeşte sau cântă. De asemenea, pentru a nuanţa o anumită stare care exprimă chiar faptul că păpuşa gândeşte, este foarte bine ca ea să-şi poată mişca ochii, închiderea pleoapelor conferind păpuşii posibilitatea exprimării unor multitudini de stări din ce în ce mai profunde. Mişcarea sprâncenelor dă iarăşi o direcţie aparte mimicii păpuşii, baleind rapid stări diferite, contradictorii chiar. Toate aceste sisteme şi mecanisme prezentate mai sus, care fac din păpuşi actori veritabili, au fost folosite în spectacolul de faţă, conferind fiecărui personaj un plus de expresivitate, de candoare, de umor, urmărind astfel se recâştigăm, pe cât posibil, atenţia şi preţuirea copiilor pentru de teatrul de păpuşi…”(Decebal Marin, regizor)

Afis Aleodor finalPovestea lui Petre Ispirescu, adaptată pe scena Teatrului “Puck”, respectă liniile generale ale basmului clasic. După moartea tatălui său, prințul Aleodor nesocoteşte sfatul acestuia de a nu pătrunde pe tărâmul lui Jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-şchiop şi va pleca în lumea largă, în căutarea fetei lui Verdeş împărat. Pe drum întâlneşte o ştiucă, un corb şi un păianjen care, pe rând, îi cer ajutorul. Aleodor îi salvează şi, drept mulţumire, primeşte un solzişor, o pană şi o pânză de păianjen şi promisiunea că, dacă va avea vreodată nevoie de ajutorul lor, aceştia vor veni pe dată. Eroul ajunge la împărăţia lui Verdeş unde află că pentru a primi fata de împărat trebuie să treacă trei probe. Află că dacă nu va reuşi să treacă de cele trei încercări, îşi va pierde capul… Văzând însă frumuseţea prinţesei, Aleodor acceptă provocarea împăratului şi aventura începe. Prinţesa, cu ajutorul unui „ochean fermecat cu care vede până dincolo de această lume”, îi cere să se ascundă în aşa fel încât să nu poată fi găsit. La prima încercare, Aleodor cere ajutorul  ştiucii. Aceasta îl transformă pe dată într-un peştişor şi îl ascunde pe fundul unei ape, dar prinţesa îl găseşte. Corbul îl ajută apoi să se facă nevăzut într-un stol de ciori, dar pentru că nu ştie să zboare prea bine, rămâne în urmă şi prinţesa îl găseşte şi de această dată. Pentru ultima încercare cere ajutorul păianjenului, acesta îl transformă şi îl ascunde chiar în părul fetei. Oricât încearcă prinţesa să-l găsească în lumea largă, Aleodor nu e nicăieri…

Povestea nu se termină aici, aşa că vă aşteptăm la Teatrul de Păpuşi „Puck”, unde actorii împreună cu păpuşile şi cu toţi creatorii lor vor aduce pe scenă o lume în care, din nou, miracolul devine posibil…

Următoarele reprezentații ale spectacolului ALEODOR ÎMPĂRAT din această lună vor avea loc în zilele de duminică, 6 și 27 martie, de la orele 11:00 și 12:30.

Vârsta recomandată: 4 +

Articole Noi