Fără preaviz, azi dimineață, Salprest Rampă a anunțat Garda de Mediu, Prefectura Județului Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca că s-au atins cotele maxime admisibile conform normelor de mediu de depozitare a deșeurilor menajere, motiv pentru care au închis rampa.
Dincolo de faptul că cei de la Salprest aveau obligația, conform normelor contractuale, să anunțe că vor face acest pas cu câteva zile înainte, că nu-i ca la propria casă, să-ncui și să pleci în concediu, acțiunea lor vine ca urmare a unui dosar penal în care urmau să justifice unde au depozitat în fapt, până acum, o anumită cantitate de deșeuri, intrate scriptic în rampă, dar neidentificate în teren de către inspectorii Gărzii de Mediu. Așa că, pentru a evita scandalul penal, și-au consultat scriptele, au făcut totalul și au închis, conform legii, rampa de depozitare a deșeurilor menajere.
Eu, analfabetul de mine, am tot scris încă din vara anului trecut că exact acest lucru se va întâmpla: pentru a nu risca amenzi din partea Gărzii de Mediu, Salprest Rampă va închide și rampa temporară de depozitare, exact cum, în februarie, a închis Pata Rât. Dar nu a avut cine să citească, să tragă concluzii și să se folosească măcar de soluțiile propuse atunci când am atras atenția că vom rămâne cu gunoiul în fața porții.
Am insisitat public să se iasă din marasmul asocerii cu Altzwanger – au trecut luni de zile până să se facă acest pas. Am cerut să se ia decizia organizării unei noi licitații pentru contractarea altei firme care să termine lucrările de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor la timp, că suntem sub presiunea timpului și că riscăm să ne trezim și cu banii luați, și cu gunoaiele în stradă, și numai buni de plată prin procedura de infringement pe care CE o va cere. Mi s-a răspuns în derâdere, cu comunicate atac la persoană care minimizau gravitatea subiectelor luate în discuție. Clujenilor li s-a arătat în mod fals, cu parade inaugurale la obiective neterminate, că chipurile s-a muncit și se muncește de zor. Azi plătim prețul nepăsării și al minciunii.
Acum mai bine de două luni, consilierii județeni au decis să mandateze executivul CJ Cluj să negocieze cu administrația comunei Feleacu pentru achiziționarea terenului de 60 de hectare pe care ar urma să se realizeze Centrul de Managament Integrat al Deșeurilor. Pe acest terenurmând să se deschidă, până la finalizarea CMID, o rampă temporară de gunoi. Și? Nimic. Nu a trecut luna de când am insistat, și colegul din Consiliul Județean Rareș Rusu a insistat șiel, pe soluția achiziționării de către CJ Cluj a măcar două hectare în interiorul CMID șifolosirea acestora drept rampă intermediară pentru depozitarea deșeurilor până la finalizarea proiectului. Și? Nimic. Doar glumițe ieftine, a transmis consilierul judeţean, Mihai Seplecan printr-un comunicat de presă.
Totodată, acesta a mai spus că îl roagă pe prefectul județului Cluj ca, împreună cu decidenții CJ Cluj și ai Primăriei municipiului Cluj-Napoca să găsească de urgență o soluție la noua criză a deșeurilor.