Guvernul a aprobat, ieri, Hotărârea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, necesară pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclusive.
„Reducerea la 9% a cotei de TVA pentru serviciile turistice a fost unul dintre obiectivele mele prioritare ca deputat, o promisiune pe care am făcut-o cetăţenilor din Colegiul 3 Cluj-Napoca. Mă bucur să anunţ că, alături de Guvernul Ponta, am reuşit să o îndeplinesc! Le mulţumesc pentru contribuţia importantă miniştrilor Ioana Petrescu, Florin Jianu, Darius Vâlcov”, a declarat deputatul PSD Cluj, Aurelia Cristea.
Conform modului în care este definită noţiunea de cazare în legislația specifică din domeniul turismului, cota redusă de TVA de 9% se aplică cazării, dar și serviciilor complementare, vândute sau oferite spre vânzare la preţul inclusiv al pachetului turistic. Este vorba de prânz, cină, gustări între mese şi alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică. În prezent, cota redusă de TVA de 9% se aplică doar pentru cazarea simplă sau cu mic dejun, în situația în care costul micului dejun este inclus în preţul de cazare, fără a se defalca separat.
“Reducerea TVA la pachetele turistice va avea efecte pozitive atât asupra întreprinzătorilor în domeniu, cât şi, implicit, asupra clienţilor. Astfel, hotelierii au anunţat deja, de anul trecut, că vor scădea tarifele cu 10%. În plus, ei îşi vor putea consolida serviciile şi vor oferi mai multe facilităţi în acelaşi preţ. Hotelurile româneşti “all inclusive” vor deveni mai competitive la export,adică vor fi mai mulţi turişti străini. Un alt efect al acestei măsuri va fi scăderea evaziunii fiscale”, a subliniat preşedintele PSD Cluj-Napoca, deputatul Aurelia Cristea.
Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru serviciile turistice a fost negociată cu reprezentanții FMI în decembrie anul trecut, în cadrul consultărilor avute cu Guvernul Ponta. Impactul bugetar estimat pentru aplicarea acestei măsuri, în 2015, este de 100 de milioane de lei.