Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca lansează noi povești înregistrate în cadrul proiectului „AudioPuck, poveștile copilăriei”/ „AudioPuck/Népek meséi”. Este vorba de „Neghiniță”, „A szerencse városa”/„Orașul norocului”, „Dănilă Prepeleac” și „Mátyás király és a kolozsvári bíró”/„Regele Matia Corvin și primarul clujean”.
Atât elevii școlilor cu predare în limba română, cât și cei care vorbesc nativ limba maghiară pot asculta gratuit pe pagina AudioPuck de pe site-ul www.teatrulpuck.ro încă patru basme.
Astfel, marți, 19 mai, au fost postate pe site-ul instituției clujene două povești audio. Una dintre ele este „Neghiniță”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în lectura actriței Angelica Pamfilie:
http://teatrulpuck.ro/wp-content/uploads/2020/05/neghinita-angelica.mp3
Ilustrația muzicală este asigurată de Attila Nagy.
De asemenea, mai poate fi ascultată și povestea în limba maghiară „A szerencse városa”/„Orașul norocului”, citită de Giriti Réka:
Ilustrația muzicală este semnată de Cebrát Szilárd.
Totodată, vineri, 22 mai, vor fi postate alte două povești. Este vorba de „Dănilă Prepeleac”, de Ion Creangă, în lectura lui Ion Iurcu și „Mátyás király és a kolozsvári bíró”/„Regele Matia Corvin și primarul clujean”, în lectura lui Kötő Áron.
Amintim că proiectul AudioPuck a fost conceput în contextul închiderii unităților de învățământ în perioada stării de urgență. Pagina (http://teatrulpuck.ro/audiopuck-2/) cuprinde o serie de înregistrări audio în limbile română și maghiară a unora dintre cele mai importante texte din programele școlare (preșcolari, ciclul primar), în lectura actorilor Teatrului de Păpuși „Puck”. Proiectul susține programa școlară a claselor I-IV, la limba și literatura română și maghiară, cu instrumente de educație nonformală.
Pentru punerea la dispoziţia tuturor instituțiilor publice de învățământ a aproximativ 50 de înregistrări cu povești din programa școlară, cu titlu gratuit, a fost încheiat, în premieră națională, un protocol de colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării.
Activitatea face parte din campania „#ÎmiPASĂ #ȘcoaladeAcasă”, derulată de Ministerul Educației și Cercetării. Protocolul va continua pe parcursul anului școlar 2020 – 2021.
Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”
Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.