USAMV Cluj-Napoca găzduiește, în premieră, Târgul Apicol, care include expoziție cu vânzare și secțiune de comunicări științifice

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

Targ Apicol 1Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca găzduiește, în premieră, în 7 și 8 martie 2020, Târgul Apicol – un eveniment unicat, care se adresează apicultorilor, specialiștilor în domeniu, cercetătorilor, precum și publicului larg. Evenimentul se va derula între orele 8.00 – 18.00 și este organizat în parteneriat cu compania ”Viitor Sănătos”, cu care se continuă astfel colaborarea pentru promovarea calității și eficienței în apicultura românească.

Reuniunea programată pe durata a două zile în campusul USAMV Cluj- Napoca va include spațiu expozițional, precum și numeroase comunicări științifice și de management pe teme apicole. În cadrul târgului se vor afla și expozanți de la Asociația Meșterilor Populari Cluj. Standurile acestora, dar și cele ale expozanților apicoli vor fi amplasate pe aleile din fața Aulei Magna ”Mihai Șerban”.

Sesiunea de comunicări științifice va avea loc în 7 martie, între orele 12.00 – 16.00, în Aula Magna ”Mihai Șerban”, iar temele care vor fi prezentate de cercetători și biologi sunt: Implementarea proiectului B-GOOD în România, Actualități în Patologia apicolă, Calitatea produselor apicole, Biomonitorizarea cu albine melifere, Genetica rezistenței albinelor la Varroa.

Vor fi prezenți apicultori din zona Transilvaniei, care vor oferi spre degustare sorturi de miere și polen, iar vizitatorii vor avea ocazia să participe și la expoziția de utilaje și echipamente apicole necesare în stupine.

”Este o oportunitate unică de a stabili legături directe cu producătorii de miere, polen, propolis, apilarnil, lăptișor de matcă și de ceară, astfel încât va exista garanția că produsele sunt 100% naturale”, au transmis organizatorii, Prof. dr. Daniel Dezmirean, decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, din cadrul USAMV Cluj-Napoca, și ing. Radu Pandrea, din partea ”Viitor Sănătos”.

Targ ApicolCei care doresc să participle în calitate de expozanți pot completa documentele la adresa https://www.viitorsanatos.ro/blog/targul-apicol-cluj- napoca/.

USAMV CN este un actor important în regiunea Transilvaniei în domeniul apiculturii, prin activitățile de cercetare și serviciile de analize în controlul calității produselor apicole ale laboratorului APHIS-DIA, cu acreditare RENAR și sanitar-
veterinară. (http://usamvcluj.ro/APHIS-DIA/contact.html)

”Viitor Sănătos” este o companie care activează în apicultura din România, în principal axată pe consultanță tehnică pentru implementarea proiectelor europene și pe tematică apicolă cu referire la utilajele necesare în apicultură. Până în prezent, peste 500 de apicultori români au beneficiat de consultanță în implementarea proiectelor europene prin colaborarea cu ”Viitor sănătos”.

Comunicările științifice vor ave loc între orele 12.00-16.00 în Aula Universității
1. Implementarea proiectului B-GOOD în Romania – Prof. dr. Daniel S. Dezmirean – (Responsabil de coordonare). Obiectivele principale ale proiectului sunt testarea și inovarea de noi tehnologii pentru analiză si monitorizarea stupului, crearea unui sistem durabil de învațare și inovare și diseminarea de informații către apicultori, tehnologii și tehnici inovatoare de monitorizare a coloniilor de albine. Proiectul B-GOOD este finanțat prin H2020 – implementare în Cluj Napoca și zona Transilvaniei. USAMV CN este membră a consorțiul proiectului (17 Parteneri din 13 țări Europene).
2. Actualități în patologia apicolă – Dr. biolog Gabriela Chioveanu (Coordonator al Laboratorului Național de Referință pentru Bolile Albinelor și ale altor Insecte Utile. Printre activitațiile principale ale laboratorului pe partea de apicultură este efectuarea examenului clinic în stupine, examene anatomopatologice, bacteriologice, parazitologice și virusologice. Stabilirea diagnosticului și a măsurilor necesare pentru combatere a bolilor).
3. Calitatea produselor apicole – C.S.I Otilia Bobis (Manager Caliate în cadrul Laboratorului APHIS-DIA. Laborator pentru testarea Calității produselor Apicole Acreditat R.E.N.A.R pe noul standard ISO/CEI 17025- 2018)
4. Biomonitorizarea cu albine melifere. Impact asupra calității produselor apicole – Asist.dr. Claudia Pașca (Asistent în cadrul disciplinei de Apicultură și Sericicultură și membru al laboratorului APHIS-DIA, USAMV Cluj-Napoca)
5. Genetica rezistenței albinelor la Varroa destructor – drd.ing. Alexandru Giurgiu (doctorand în cadrul disciplinei de Apicultură și Sericicultură la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, USAMV Cluj-Napoca)

Articole Noi