DĂ-I LIBERTATE! NU-I PLĂTI EXPLOATAREA! – campanie pentru prevenirea traficului de persoane

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

trafic de persoane 2Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) organizează Conferinţa naţională pentru lansarea campaniei de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin cerşetorie, în data de 03.10.2019, începând cu ora 10:00, la Hotelul AMBASADOR, din Bucureşti.

Conferinţa va reuni reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor ce activează în domeniul anti-trafic şi va marca lansarea celei de-a treia campanii din cadrul proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor, axată pe componenta prevenirii traficului de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie.

Campania se va derula în perioada octombrie 2019 – mai 2020, A.N.I.T.P. având ca parteneri: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare şi Fundaţia World Vision România.

Implicarea presei şi a altor multiplicatori de opinie în activitatea de informare şi prevenire poate asigura o creştere a gradului de conştientizare şi o reacţie a publicului faţă de problema traficului de persoane.

Jurnaliştii şi ceilalţi multiplicatori de opinie sunt aşteptaţi, începând cu ora 10:00, la Hotelul AMBASADOR Bd. G-ral Gheorghe Magheru, Nr. 10A , Sector 1, Bucureşti.

În cadrul conferinţei se va viziona filmul documentar al campaniei care conţine povestea unei victime a traficului de persoane. Atât filmul documentar, cât şi spotul campaniei sunt moderate de cântăreţul Alex Velea.

Informaţii de background:

 

  • Despre proiect:

Activitatea este organizată în cadrul proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor”, ce se derulează la nivel naţional, pe o perioadă de 36 de luni, finanţat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Poliţienească, având ca obiectiv general creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei în ansamblu şi a grupurilor de risc privind implicaţiile traficului de persoane.

  • Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoaneevaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional. 

Banii tăi ajung din mâna cerşetorului… în buzunarul traficantului

-campanie de prevenire a traficului de persoane –

Scop:
 prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin cerşetorie

Obiective:
 creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane
 informarea şi sensibilizarea populaţiei în ansamblu privind riscurile şi implicaţiile traficului de persoane
 creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane
 informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen
 creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului

Publicul ţintă:
 minori cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, aflaţi în situaţie de risc
 persoane dispuse să ofere bani cerşetorilor
 reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane
 multiplicatori de opinie (ex. mass-media)
 publicul larg

Perioada de implementare:
 octombrie 2019 – mai 2020

Parteneri:
 Ministerul Afacerilor Externe
 Ministerul Educaţiei Naţionale
 Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni
 Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom
 Fundaţia World Vision România
 Asociaţia eLiberare

Principalele activităţi din cadrul campaniei:
 întâlniri directe cu reprezentanţii grupului ţintă în 5 locaţii distincte
din România. La aceste activităţi va participa o echipa mixtă, formată
din specialişti ai instituţiilor şi organizaţiilor partenere în cadrul
campaniei
 realizarea materialelor promoţionale de susţinere a mesajului antitrafic
al campaniei (afiş, pliant, pix, set pix şi stilou, creion lemn, tricou,
sistem roll-up, rucsac, minge de fotbal, minge de baschet, minge de
plajă, caiet personalizat, planner, balon, cană termoizolantă, plachetă,
diplomă)
 realizarea şi difuzarea fimului documentar privind problematica
traficului de persoane în scopul exploatării prin cerşetorie
 organizarea unui număr de 42 de mese rotunde, la care vor participa
instituţii guvernamentale, ONG-uri, autorităţi locale, presă
 promovarea mesajului antitrafic al campaniei prin intermediul a 34 de
panouri publicitare stradale
 diseminarea materialelor de campanie în cadrul activităţilor de
prevenire desfăşurate de specialiştii Centrelor Regionale ale
A.N.I.T.P. în vederea susţinerii şi completării întâlnirilor directe cu
reprezentanţii grupului ţintă.

Alte informaţii:
 campania va beneficia şi de o importantă componentă media, destinată
asigurării unei vizibilităţi ridicate atât în mediul online, cât şi în presa
scrisă şi audiovizuală
 filmul documentar realizat în cadrul campaniei este moderat de
cântăreţul Alex Velea
 campania este derulată în cadrul proiectului „Reducerea amplitudinii
traficului de persoane printr-o mai bună informare a
cetăţenilor” – ROFSIP2016OS5A10P02

 proiectul este cofinanţat de Comisia Europeană prin Fondul pentru
Securitate Internă, exerciţiul financiar 2016-2019

  • Informaţii suplimentare și confirmarea participării:

Websiteanitp.mai.gov.roYoutube: ANITP Romania

FacebookAgentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane are la bază o abordare conceptuală unică în rândul instituțiilor române şi dispune de o echipă multidisciplinară, construită pentru a răspunde trăsăturilor specifice ale fenomenului traficului de persoane.

Agenția are misiunea de a unifica eforturile diferitelor instituții guvernamentale competente în acest domeniu şi este deschisă unei cooperări extinse cu reprezentanții societății civile implicați în prevenirea traficului de ființe umane şi în asistența victimelor. Totodată, Agenția stimulează acțiunile comune ale acestor actori, înregistrând rezultate tot mai vizibile în reducerea fenomenului.

ANITP este o structură specializată responsabilă cu evaluarea şi monitorizarea, la nivel naţional, a activității desfăşurate în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional. Agenția cooperează cu organizații neguvernamentale şi interguvernamentale din România şi din străinătate, pentru o mai bună informare a populației privind traficul de ființe umane şi consecințele sale.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) este punctul național de contact pentru referirea transnațională a victimelor. Astfel, ANITP asigură asistență pentru repatrierea voluntară a victimelor referite transnațional, de alte entități. Reprezentanții tuturor celor 15 centre regionale (din Alba Iulia, Bacău, Braşov, Bucureşti, Constanța, Craiova, Cluj Napoca, Galați, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Suceava, Timişoara şi Târgu Mureş) asigură evaluarea inițială în vederea identificării nevoilor de asistență specializată ale victimelor şi asigură referirea imediată către prestatorii de servicii sociale. După referire, ei monitorizează asistența acordată victimei şi țin permanent legătura pentru a facilita accesul acesteia la justiție. Programul de coordonare în procedurile penale este disponibil pentru victimele care aleg să participle în procesul penal. Prin acesta, se asigură asistență emoțională, protecție şi consiliere juridică pentru o decizie informată în ceea ce priveşte aspectele juridice.

Activitatea de prevenire a traficului de persoane desfăşurată de A.N.I.T.P urmăreşte acoperirea unui spectru larg din punct de vedere al formelor de manifestare a acestui fenomen (exploatare sexuală, exploatare prin muncă, obligarea la cerşetorie) şi atragerea de noi parteneri, elementul de unitate şi de coerenţă fiind reprezentat de concentrarea mesajului pe riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În acest sens, campaniile de prevenire vizează în principal sensibilizarea opiniei publice cu privire la traficul de persoane, dar şi o interacţiune directă cu grupurile ţintă prin punerea la dispoziţia populaţiei a informaţiilor necesare evitării situaţiilor periculoase, precum şi a unor recomandări utile pentru cazurile când traficul propriu-zis şi exploatarea au avut deja loc. În egală măsură, eforturile A.N.I.T.P. vizează descurajarea şi reducerea cererii care favorizează traficul de persoane.

Campaniile de prevenire a traficului de persoane sunt adaptate atât specificului local şi regional al traficului, cât şi al diverselor tipuri de exploatare, ţinând cont în permanenţă de particularităţile grupurilor ţintă, destinatare ale mesajului antitrafic (categorii vulnerabile, publicul larg, persoane care intra/ pot intra în contact cu victime/ potenţiale victime ale traficului de persoane, etc.).

Demersurilor preventive ale A.N.I.T.P. sunt unele consistente. Spre exemplu, Agenţia şi partenerii săi implementează anual peste 30 campanii/proiecte de prevenire a traficului de persoane. În cadrul acestora, sunt desfăşurate mai bine de 1.400 de activităţi de prevenire, în urma cărora se înregistrează un număr de peste 100.000 de beneficiari.

Mesajele antitrafic aferente acţiunilor preventive derulate de A.N.I.T.P. sunt transmise cu ocazia întâlnirilor directe cu reprezentanţii grupurilor ţintă, dar şi prin intermediul celor mai utilizate canale/ mijloace de comunicare şi promovare (materiale de campanie, piese de teatru, film, presă audiovizuală, presă scrisă şi online, reţele de socializare, etc.). De asemenea, linia Telverde reprezintă o metodă importantă de informare cu privire la traficul de persoane, mai ales în ceea ce priveşte condiţiile de muncă în străinătate, contractul de muncă, rolul agenţiilor de recrutare, transportul către statele de destinaţie, aspecte privind evitarea şi ieşirea din situaţiile de trafic.

În vederea eficientizării eforturilor derulate în lupta împotriva traficului de persoane, mai ales în ceea ce priveşte îmbunătăţirea capacităţii de identificare timpurie a victimelor traficului, precum şi de asistare a acestora, activitatea centrelor regionale ale A.N.I.T.P. cuprinde în fiecare an şi organizarea şi susţinerea unui număr de peste 100 sesiuni de instruire a specialiştilor care intră în contact cu victimele/potenţialele victime ale traficului de persoane, adresându-se unui număr de peste 4.000 de specialişti (poliţişti comunitari, poliţişti de proximitate, de ordine publică şi judiciar, poliţişti de frontieră, jandarmi, profesori şi inspectori şcolari, psihologi, asistenti sociali, lucratori din centrele de plasament, consilieri educaţionali, preoţi, reprezentanţi ai primăriilor, cadre militare, voluntari etc).

Articole Noi