Un tezaur fabulos prezentat în premieră în România, dar și o expoziție despre ce însemna luxul în Transilvania cu secole în urmă, sunt „cap de afiș” printre evenimentele organizate în 2019 de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT).
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) întâmpină anul 2019 cu o nouă serie de expoziții temporare, evenimente culturale și expoziții itinerante care prezintă ocazii unice de a descoperi și explora tezaurele din patrimonial propriu sau din Transilvania. Directorul MNIT, Felix Marcu, dezvăluie sloganul acestui an: „Declarăm 2019 «Anul comorilor la MNIT», prin organizarea unei prime expoziții înscrise în această tematică: «Lux și opulență în lumea nobiliară transilvăneană». În toamnă, vom lansa în premieră o expoziție care va fi una din senzațiile anului, dedicată tezaurului de epoca migrațiilor, de la Șimleul Silvaniei: «Călătoria comorilor. Pășește pe drumul aurului!». Așteptăm cu nerăbdare să le prezentăm clujenilor și tuturor vizitatorilor noștri povestea unică a acestui tezaur”.
Prima expoziție, „Lux și opulență în lumea nobiliară transilvăneană”, va expune o gamă variată de piese de podoabă și de vestimentație, precum și accesorii personale de mici dimensiuni, decorative, menite să reflecte ținutele de gală ale lumii nobiliare din Transilvania premodernă. Printre cele mai spectaculoase obiecte se vor număra: rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur și de argint, brâie, broșe, pandantive, cercei, brățări, paftale din aur sau argint, arme și alte obiecte militare de paradă. Expoziția va fi deschisă în perioada mai-august, inclusiv în timpul evenimentului Noaptea Muzeelor 2019.
Expoziția-senzație a acestui an va putea fi vizitată între lunile octombrie – decembrie. Sub numele „Călătoria comorilor. Pășește pe drumul aurului!”, evenimentul va aduce publicului ocazia de a cunoaște povestea descoperirii tezaurului de epoca migrațiilor, de la Șimleul Silvaniei. Fabuloasa comoară va fi expusă pentru prima dată în România. Ea a fost descoperită în două etape, la aproape 100 de ani distanță una de cealaltă, în contexte demne de poveste! Materiale explicative virtuale și interactive vor relata soarta pieselor de-a lungul secolelor, de la făuritori, orfevrari pricepuți ai atelierelor romane, la posesori, familia regală gepidică, și până la norocoșii descoperitori – oameni simpli din Transilvania secolelor XVIII și XIX.
Până atunci, mai precis între 8-11 mai 2019, clujenii vor avea oportunitatea de a se delecta cu o serie de concerte de orgă (din patrimoniul MNIT: orgă de procesiune, Sighişoara, Johann Baumgarten, 1752) și piese baroce, organizate cu prilejul Festivalului de Muzică barocă „La Stravaganza”, ediția a VI-a. Concertele vor fi organizate de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, în parteneriat cu MNIT, și vor fi susținute la sediul muzeului.
De asemenea, primăvara va mai aduce la MNIT expoziția «Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX», care va putea fi vizitată între lunile mai și august 2019. Aceasta este o expoziție națională itinerantă, organizată la inițiativa Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, cu participarea MNIT, a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud și a Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”. Fiecare muzeu prezintă câte un fotograf renumit din Transilvania secolelor XIX-XX, precum primul fotograf de renume al regiunii, primul fotograf român din Bistrița, cei mai importanți artiști fotografi din Făgăraș, respectiv Baia Mare, și mulți alții.
Expoziția „O prietenie regală: Grigore Antipa și regii României 1892-1944” (programată în perioada mai – iulie 2019) va surprinde o serie de bunuri culturale provenite din colecțiile unor instituții de prestigiu, precum: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Municipiului București sau colecții private, precum cea deținută de Daniel Obreja. Exponatele sunt remarcabile, mai ales cartea de onoare a Muzeului Antipa, care conține semnăturile mai multor membri ai Familiei Regale, în diferite momente de timp.
Printre expozițiile ce se vor desfășura în acest an se numără și „Expoziția comemorativă Orbán Balázs” (august – octombrie 2019). Numele lui Orbán Balázs se leagă de muzeul de istorie din Cluj datorită donațiilor sale de piese egiptene, iar evenimentul are loc cu ocazia aniversării a 190 de ani de la nașterea renumitului scriitor, etnograf și politician maghiar. Aceasta este urmată de cea de-a treia ediție a „Bienalei de ceramică” (septembrie – octombrie 2019), eveniment care vine în continuarea parteneriatului deja tradițional cu Bienala Internațională de Ceramică de la Cluj.
Începând cu luna septembrie și până la finalul anului, MNIT va găzdui expoziția dedicată proiectului LIMES. Aceasta dorește să ofere publicului o imagine generală a conceptului de frontieră romană, a extinderii, organizării și funcționalității acesteia, a nivelului de conservare a siturilor de pe limes-ul dacic și nu în ultimul rând, a vieții militarilor și civililor din zona de frontieră a provinciei romane Dacia, în secolele II-III d. Chr. Programul Național LIMES, finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, are ca obiectiv întocmirea documentației privind monumentele care compun granița romană de pe teritoriul României, cel mai mare monument unitar de patrimoniu din țară, care contribuie cu peste 1.000 de km la monumentul unic UNESCO: Frontiers of the Roman Empire (FRE) – „Frontierele imperiului roman”.
În final, MNIT va încheia anul expozițional 2019 cu o expoziție care va comemora 30 de ani de la revoluția română din 1989, desfășurată în perioada noiembrie – decembrie.
Pentru cei care încă nu au reușit să exploreze trei dintre ineditele expoziții ale anului 2018, acestea sunt încă deschise publicului. Prima, „Incursiuni dacice în spațiul virtual” prezintă restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei. Expoziția are un caracter mixt real – virtual, iar între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă și piese din metal prețios. Următoarele expoziții marchează în continuare Centenarul Marii Uniri și ambele sunt deschise până la data de 28 aprilie 2019. „Clujenii și Marea Unire din 1918” marchează împlinirea unui secol de la înființarea în Cluj a Senatului Național Român din Ardeal (2 noiembrie 1918), primul organism democratic al românilor, al cărui sediu era în clădirea Băncii „Economul” (azi str. Regele Ferdinand nr. 31, lângă Poșta Centrală), în timp ce expoziția „Românii spre Marea Unire” evocă evenimente și personalități care au netezit drumul spre Marea Unire și care, totodată, i-au conferit legitimitate.
Nu în ultimul rând, instalația expozițională „IOXIO”, inaugurată în toamna anului trecut pe Bulevardul Eroilor, o inițiativă inedită a MNIT legată de proiectul său pentru strategia de accesibilizare „Scoaterea muzeului în stradă”, va găzdui o serie de evenimente expoziționale pe diferite teme, cum ar fi Festivalul de Film Transilvania, Aniversarea Centenarului Clubului Sportiv „Universitatea” Cluj sau Revoluția Română de la 1989.
MNIT invită toate persoanele care sunt interesate de mai multe detalii despre programul expozițiilor să acceseze site-ul oficial al muzeului, www.mnit.ro, și pagina de Facebook https://fb.com/mnitcluj/