Dezbatere (Demos Cluj) – Munca precară. Cum se supraviețuiește în România?

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

DemosJoi, 22 noiembrie, de la ora 18:00, Demos Cluj vă invită la o dezbatere despre munca precară din România, alături de Cristina Raț (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB), Vlad Mureșan (Mâna de Lucru) si Szőcs Boruss Miklós Attila (membru în comitetul de coordonare Eco Ruralis).

În România, munca nu îți garantează bunăstare, iar veniturile salariale nu reușesc să acopere cheltuielile cu coșul minim pentru un trai decent. Această situație se înrăutățește de la an la an. 47% dintre contractele de muncă sunt la nivelul salariului minim pe economie, comparativ cu 8% în 2011.

Există însă un segment tot mai mare al societății românești care se află într-o situație mult mai vulnerabilă decât muncitorii salariați. Este vorba de cei care desfășoară diverse munci precare: muncitori cu normă parțială, zilieri, muncitori familiali și agricoli, prestatori de muncă informală sezonieră și persoanele care muncesc în folosul comunității pentru a putea primi ajutorul social. Această marginalizare economică este adeseori însoțită de o stigmatizare socială a celor care trăiesc în sărăcie.

Alături de invitații noștri vom încerca să oferim răspunsuri la următoarele întrebări:

Cum anume supraviețuiesc persoanele care fac diverse forme de muncă precară în România?

Ce înseamnă să trăiești la marginea unei societăți prospere și să nu poți să îți permiți un spațiu adecvat de locuire, mâncare și minimul necesar unui trai decent?

Cum se descurcă țăranii și muncitorii agricoli din satele românești care în ultimele decenii au cunoscut o amplă stagnare economică și socială comparativ cu centrele urbane?

 

Articole Noi