Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să luați parte MARȚI, 8 MAI 2018, de la ora 13.00, la vernisajul expoziției „Comorile României”, a fotografului maramureșean Ilie Tudorel. Expoziția este dedicată Centenarului Marii Uniri din 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018. Expoziția va rămâne deschisă până în data de 3 iunie.
Expoziția de artă fotografică „Comorile României” este o expoziție-eveniment care își propune să promoveze cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România. Expoziția se adresează iubitorilor de cultură atât din țară, cât și din străinătate.
Obiectivul expoziției este de a face cunoscute publicului larg, în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918, valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil și natural din România. Este vorba despre acele valori patrimoniale românești care ne diferențiază cultural de alte popoare și ne fac mândri că suntem români, mai ales în timpul procesului de globalizare și de nivelare a valorilor pe plan mondial.
Prin această expoziție-eveniment se urmărește consolidarea sentimentului de apartenență la un spațiu cultural european comun, cu respectarea diversității culturale și a elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte, în contextul în care UE încurajează inițiativele prin care cetățenii sunt implicați în cunoașterea patrimoniului cultural (anul 2018 fiind declarat Anul European al Patrimoniului Cultural).
„Comorile României” prezintă, într-un număr de 66 de lucrări înrămate de artă fotografică, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locații, monumente sau situri arheologice ale patrimoniului tangibil, recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO), ca de exemplu: biserici pictate din nordul Moldovei, fortărețe dacice din Munții Orăștie, centrul istoric al orașului Sighișoara, Mănăstirea Hurezi, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, biserici de lemn din Maramureș. Expunerea continuă cu fotografii ale patrimoniului natural: Delta Dunării, păduri primare și bătrâne de fag din Carpați. Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini ilustrând tradiții și meșteșuguri tradiționale românești, cum sunt: colindatul de ceată bătrânească, doina, tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, tehnici de țesere a scoarțelor românești tradiționale, practici culturale asociate zilei de 1 martie.
Fotografiile prezentate în cadrul expoziției sunt color, relizate la un nivel artistic înalt și constituie o oglindă a bogăției culturale ale poporului român.
De asemenea, vizitatorii expoziției se vor putea delecta cu o selecție de imagini digitale (digiporama) ale unor locuri din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO alfate și în alte țări din Europa (în special țări din Europa Centrală și de Est).
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, județul Maramureș, născut în 9 octombrie 1961 la Abrud, județul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) filiala Baia mare și al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Este președinte al Clubului foto-video din cadrul ONG-ului Asociația „Millennium” din Baia Mare. Începând din anul 2011, a desfășurat o intensă activitate în mdeiul online (a înființat canalul videohttps://www.youtube.com/user/maramuresguide, în 2011, care are ca scop promovarea zonei Maramureșului prin videoclipuri și blog-ul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com, în 2013, care are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramureșului, Transilvaniei și României în lume).Din anul 2013 și-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susținut stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură și în domeniul fotografiei de natură și peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creație în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” Ediția a XII-a și Ediția a XIII-a și tabăra internațională „EuroPhotoCamp-2014”). Artistul a fost prezent în 67 de expoziții de artă fotografică, din care 22 expoziții personale și 45 expoziții de grup în diverse așezăminte de cultură din Romania, Belgia, China, Polonia, Ungaria și Ucraina. Această activitate expozițională a fost reflectată în numeroase publicații scrise din țară și străinătate, precum și în presa online. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelență” pentru promovarea Maramureșului, acordat de revista „Gazeta de Maramureș”.
Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artî fotograficî „Stilul de viață european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porțile Nordului”, revista internațională de turism „BeTUI” și săptămânalul „Zi de Zi – Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI, precum și numeroase cărți.
[…] http://cluj24h.ro […]