Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei: S-au identificat peste 300 de situri pe traseul vechii granițe a Imperiului Roman în cadrul Programului Național LIMES

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h
  • Obiectivul este înscrierea siturilor arheologice de pe vechea graniță a Imperiului Roman în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO;
  • În 2017 s-au identificat în premieră 28 de monumente de origine romană, care ajută la conturarea graniței romane de vest;
    Activitate susținută încă de la început, în pofida alocărilor bugetare insuficiente.

Dr. GEORGE CUPCEA Director general adjunct MNITProgramul Național LIMES, instituit în 2015 prin ordinul Ministrului Culturii, face parte dintr-un efort internațional de înscriere a siturilor arheologice de pe traseul vechii granițe a Imperiului Roman (cunoscută sub denumirea de “limes”) în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În împlinirea acestui deziderat sunt implicate 9 țări, România jucând un rol esențial întrucât pe teritoriul țării se află cel mai lung sector al limesului roman (peste 1000 km). Cele trei instituții implicate direct în cercetarea de teren și documentarea necesară întregului proiect sunt Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sf. Gheorghe.

Activitatea desfășurată în anul 2017 a constat în continuarea identificării de documente mai vechi relevante și în continuarea cercetărilor de teren. Documente precum rapoartele de săpături ale arheologului Dumitru Protase găsite în arhiva MNIT, au fost scanate pentru a fi adăugate la dosarul de includere a siturilor care aparțin graniței romane aflate pe actualul teritoriul al României.

Cercetările de teren de tip arheometric (metode non-invazive precum topografia arheologică, geofizica, LIDAR și fotografia aeriană) desfășurate în cursul anului trecut au contribuit decisiv la conturarea cu o mai mare precizie a graniței romane de vest aflate la sud de Bologa și până în zona Văii Ierii și a Văii Arieșului. În arealul de 400 km2 cercetați în premieră au fost găsite 28 de monumente de origine romană, majoritatea regăsindu-se pe teritoriul jud. Cluj, iar o parte pe teritoriul jud. Sălaj. De asemenea, cercetări similare au avut loc în Sud-Estul Transilvaniei, în zona castrelor Râșnov-Cumidava, Hoghiz și Brețcu, dar și în zona frontierelor romane de Sud-Est a Daciei și din Dobrogea.

Activitatea programului a fost apreciată de către partenerii internaționali încă de la început, datorită progreselor făcute de toate părțile implicate în munca de cercetare și documentare, având în vedere complexitatea sectorului cercetat al graniței romane.

“Am identificat mai mult de 300 de situri de pe toată lungimea acestei granițe în România, candidate pentru a intra pe Lista Patrimoniului Mondial. Printre aceste situri se regăsesc castre legionare, castre auxiliare, turnuri și alte instalații militare legate de această graniță.” – Dr. George Cupcea, Director Adjunct al MNIT.

Activitatea celor trei instituții responsabile s-a desfășurat fără întrerupere în cursul ultimilor ani, chiar dacă alocările bugetare au avut întârzieri, iar de cele mai multe ori au fost insuficiente.

Website: www.limesromania.ro

Articole Noi