Un nou scandal a izbucnit între Președintele CJ Cluj, Alin Tișe și PSD Cluj. De această dată scandalul are la baza problema deșeurilor care au alunecat în albia râului Zăpodie. Și de această dată, politicienii Clujului par să fie mai preocupați cu arucarea de acuze și mai puțin cu rezolvarea problemei.
Alunecarea deșeurilor în albia râului Zăpodie și ascunderea acestui început de dezastru ecologic care poate afecta grav pânza freatică a Clujului este ultimul episod din seria de nereușite administrative ale Consiliului Județean Cluj sub conducerea dlui. Alin Tișe. În ultimul an Alin Tișe a contabilizat zero realizări ale instituției pe care o conduce, realizări promise în campania electorală. O administrație județeană nu se poate conduce prin telecomandă, ci prin implicare administrativă, intelectuală și prin deplasări în teren, caracteristici care lipsesc cât se poate de evident în acest moment. Orice demnitate publică este vremelnică domnule Alin Tișe! Aveți demnitatea morală și onoarea să demisionați din fruntea Consiliului Județean Cluj. Ați compromis fără urmă de întoarcere imaginea instituției, cazul grav al ascunderii alunecării deșeurilor fiind completat de incapacitatea de a finaliza Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), respectiv problema reciclării și depozitării deșeurilor din județul Cluj” a declarat deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj.
Guvernul PSD a numit politic un prefect incompetent profesional și de rea credință Înțelegem acum de ce PSD l-a schimbat pe prefectul Vușcan. Nu a fost sluga intereselor de partid ! Cerem public prefectului PSD să-și ceară scuze angajaților CJC despre care a spus că nu fac nimic și i-a amenințat că va trimite instituții, cităm, „să aprindă becul să facă lumină…”. Îi solicit, public, să-și ceară scuze colegilor mei din Consiliul Județean care sunt mult mai pregătiți administrativ în subiectul discutat decât Prefectul. Este inadmisibil să faci asemenea afirmații halucinante. Încă nu cunoaște atribuțiile funcției de prefect și își permite să dea lecții angajaților de la Consiliul Județean. Acest lucru nu îl voi tolera niciodată. În caz contrar CJC nu va mai participa la nici o acțiune politică organizată de Prefect. Prefectul va fi singurul responsabil de acest blocaj instituțional înțelegând să facă politică, nu administrație. Nu voi permite niciodată unui prefect nepriceput și fără cunoașterea problemei să dea lecții, care nu a înțeles nimic dar a dat declarații de presă iresponsabile ca să se audă vorbind, spune Alin Tișe printr-un comunicat.
Ieri, după întâlnirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Prefectul Clujului a spus că deși Consiliul Județean a cerut asta, Tișe nu a participat în calitatea sa de vicepreședinte și a trimis doi angajați ai CJ Cluj despre care Prefectul a mai spus că nu au avut nimic de spus la întrunire.
Alin Tișe se simte dator să informeze corect, de parcă ar deține adevărul absolut și adaugă în comunicat următoarele preizări:
Pentru corecta informare a publicului și pentru ca Prefectul să înțeleagă subiectul, Consiliul Județean face următoarele precizări :
- În data de 22.07.2017 a avut loc o alunecare de teren în zona Para Rât.
- În data de 24.07.2017 s-a întocmit o notă de constatare tehnică la fața locului de către experții tehnici, proiectant și antreprenor, beneficiar.
- În data de 31.07.2017 a fost comunicat oficial de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, respectiv către AN Apele Române – Asociația Bazinală Someș-Tisa, și s-a adus la cunoștință nota de constatare.
- În data de 02.08. 2017 a fost întocmită Nota de constatare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu alte cuvinte, Instituția Prefectului care conduce acest comitet a luat la cunoștință situația de la Pata Rat, fiind parte a notei de constatare.
- În aceasta Notă de constatare din 02.08.2017 s-au și stabilit măsurile imperios necesare, respectiv s-au realizat măsurile de urgență pentru stabilizarea situației, măsuri dispuse de experți și de constructor, dar s-a demarat și realizarea de către Constructor a expertizei tehnice necesare prevăzute în nota din 02.08.2017
- Având în vedere că în Instituția Prefectului există angajați competenți, considerăm că rea-voința Prefectului este evidentă. Dacă s-ar fi informat cu privire la măsurile luate de CJC, ar fi fost corect informat de către subalterni.
- Deși exista o notă de constatare din 02.08.2017 a Comitetului pentru Situații de Urgență, Prefectura nu a convocat Comitetul până în data de 22.08.2017 pentru a da o hotărâre care este obligatorie din punct de vedere legal în această situație, fără de care nu se poate da drumul la alte proceduri.
- Cu alte cuvinte, Prefectul a făcut un spectacol ieftin, premeditat, afirmând că nu au fost luate măsuri, când de fapt instituția sa nu a catadicsit să convoace 20 de zile Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care să emită hotărârea necesară.
- Îi asigurăm pe clujeni că CJC a luat toate măsurile necesare, în regim de urgență, dispuse de specialiști și că acum se desfășoară o expertiză tehnică care va da o soluție.
- Declarațiile halucinante ale Prefectului, că e pusă în pericol centura, sunt iresponsabile, făcute de o persoana incompetentă și de rea-credință.