Trei echipaje cu autospeciale de stingere a incendiilor din cadrul Detașmentului 1 de Pompieri Cluj-Napoca intervin de mai bine de 18 de ore pentru limitarea și stingerea unor focare de incendiu, ce au cuprins deseurile din rampa de gunoi temporară din zona străzii Pata Rât, din municipiul Cluj-Napoca.
La apelul inițial au răspuns patru autospeciale pentru stingerea incendiilor, încadrate cu 18 pompieri, ce au fost sprijiniți de utilaje și cisterne pentru transportul apei din cadrul operatorului economic. Operațiunile de stingere au fost demarate în forța de la începutul intervenției, pentru a se opri propagarea incendiului pe toată suprafața deșeurilor din rampa de gunoi, ceea ce ar fi dus la prelungirea timpului de stingere și suplimentarea resurselor necesare, având în vedere cantitatea mare de deșeuri din rampăa și diversitatea materialelor conținute.
S-a reușit limitarea extinderii flăcărilor în jurul orei 1.00, fiind folosite pentru stingere și tunurile de apă de pe două autospeciale. Pentru stingerea în profunzime a focarelor rămase izolat în diferite puncte din masa de deșeuri, este necesară desfacerea stivelor de deșeuri cu utilajele din obiectiv și stingerea acestora individual, acțiune elaborioasă și solicitantă pentru toate forțele angrenate.
Cauza probabilă care a dus la producerea acestui incendiu este în curs de cercetare.
***
Pompierii militari clujeni au desfășurat, în perioada 29.06-01.07.2017, un număr de 161 de misiuni, după cum urmează:
– unsprezece intervenții pentru stingerea incendiilor
– două misiuni pentru asistență persoane;
– trei misiuni privind asigurarea misiunilor de prevenire și stingere a incendiilor la evenimente publice;
– două misiuni de asanare a teritorilului de muniție rămasă neexplodată;
– șapte misiuni de recunoaștere în teren;
– o intervenție în caz de inundație;
– 15 alte intervenții;
– 120 de intervenții privind urgențele medicale: trei intoxicații; zece afecțiuni cardiace; 28 de traumatisme, o arsură, două stopuri cardio-respiratorii, 60 de afecțiuni medicale generale, trei transporturi interclinice medicalizate, patru accidente rutiere (prim-ajutor), patru descarcerări, două persoane asistate, o deplasare fără intervenție, o intervenție din categoria altor tipuri de intervenții și o alertă falsă
– tot în această perioadă a mai fost desfășurat și un transport de 20 de tone de apă pentru un adăpost de animale din localitatea Pădureni.