Astăzi, 11 ianuarie 2017 la sediul Instituției Prefectului Cluj a fost organizată o întâlnire cu privire la modalitatea de realizare a salubrizării în comunele Floresti, Gilau, Măguri Răcătău și Căpușu Mare.
La reuniunea ce a început la ora 9.00 au luat parte și reprezentanți ai Consiliilor locale, primari, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, Direcției pentru Sănătate Publică, Gărzii de Mediu Cluj, Agenției Județene pentru Protecția Mediului și ai SC Quatro Eco Salub SRL.
Prefectul judetului le-a explicat celor prezenti ca nu doreste sa dea indicatii nimanui, nu poate impune nimic insa trebuie gasite solutii si le-a spus clar ca exista legea 101 care reglementeaza foarte clar situatia si responsabilitatile fiecaruia. Le-a spus si despre modul in care poate fi finantata firma de salubrizare de la bugetul local.
„In lege scrie, ca autoritatile locale au obligatia, nu ca poate, au obligatia sa instituie taxe speciale. Daca erau oameni care nu aveau contracte de trei ani, trebuia sa existe taxa speciala de cativa ani nu acum. Asa se descurca toate comunele. Trebuie gasite solutii. Continuati cu rampa de transfer, eu nu insist si nu intru in detalii dar daca Boc a facut in 4 luni rampa se putea si aici in 5 luni. Am raspuns de la agentia de mediu din decembrie in care vad ca din septembrie 2016 nu s-a facut nimic in privinta avizelor necesare, le-a spus Prefectul judetului celor prezenti.
La randul sau, primarul comunei Floresti a tinut sa spuna ca a fost bombardat de amenzi si ca aproape pe toate le-a castigat in instanta fiind amenzi ilegale.
De asemenea, primarul a mai amintit si de capitalizare, sustinand ca aceasta capitalizare este legala si trebuia facuta mai devreme. A amintit de cum au decurs discutiile in sedintele de Consiliu Local . Nemultumirea a fost la Consiliul local Floresti care nu a aprobat capitalizarea.
Astazi suntem in situatia data din lipsa de masini, a spus primarul comunei.
O alta problema adusa in discutie a fost pretul la rampa de gunoi.
Primarul sustine ca are toate avizele necesare autorizarii rampei de transfer si ca mai este necesar avizul de la agentia pentru protectia mediului, asta desi Prefectul judetului sustine ca nu sunt avizele necesare avand la baza un raspuns din partea agentiei pentru protectia mediului. Nu in ultimul rand primarul sustine in continuare ca solutia este capitalizarea.
Primarul comunei Floresti nu a ezitat sa atace si sa gaseasca vinovati. Prefectul nu i-a permis acest lucru si a spus ca evident, in opinia primarului, Prefectul e de vina ca nu i-a acordat starea de alerta.
„Deja tot intr-o alerta sunteti. De cateva luni tot alerta e”.
Directorul Agentiei pentru protectia mediului a intervenit si a spus ca a cerut de la primarie documente, dar nu s-au trimis pentru ca rampa de transfer sa fie realizata. Procedura e sistata la acest moment din aceasta cauza.
Primarul a vrut sa dea o replica insa i-a fost oprit microfonul pentru ca nu permitea altora sa vorbeasca.
In discutie au intervenit reprezentantii firmei, doamna Livia Baica s-a pierdut in detalii dar a spus ca isi asuma amenzile primite. In plus a admis ca are nevoie de capitalizare si pentru a achita amenzi pe care pana la urma le-a realizat cu buna stiinta ( a depozitat gunoaie ilegal si a fost amendata de garda de mediu).
In 5 ani de zile, firma asta trebuia sa prezinte un bilant sa va cheme anual sa va prezinte un raport, de cate ori v-a chemat sa va prezinte ceva, sa explice? , a intrebat Prefectul.
Este evident raspunsul, dar viceprimarul comunei Gilau intervine si spune ca solutii exista si ca exista o cerere de majorare a pretului la 14 lei. De asemenea vorbeste si de colectarea selectiva. Carol Okos a spus ca si-a asumat capitalizarea chiar daca nu este tocmai legala si ca firma avea nevoie de acesti bani avand probleme financiare pentru ca firma ar fi notificat in repetate randuri consiliile locale si a cerut cresterea pretului serviciilor insa acest lucru nu s-a intamplat, mai ales ca au fost alegeri. Okos mai spune clar si raspicat ca firma a ajuns in situatia asta din cauza managementului prost.
Primarul din Capusu Mare spune ca cineva saboteaza firma si ca nu doreste sa aiba de suferit comuna pe care o conduce din cauza consilierilor de la Floresti care nu au votat capitalizarea.
Primarii recunosc ca au mai facut capitalizari, au mai trimis bani firmei si nu au fost probleme, cum se intampla acum.
Exact asta ar fi si problema, firma asta pare sa fie un sac fara fund, este de parere Prefectul.
Vuscan a mai spus ca ar fi necesar ca cetatenii sa plateasca salubrizarea direct la primarie prin taxe si impozite impreuna cu taxa speciala.
Spre final, a intervenit si consilierul local Adrian Mic care a vrut sa atraga atentia asupra cererilor facute de Consiliul Local Floresti si asupra intrebarilor fara raspuns din partea firmei, lucruri ce au stat la baza impotrivirii capitalizarii firmei. Adrian Mic a mai spus ca este o ofensa sa se spuna ca ar fi de rea credinta activitatea consilierilor de la Floresti.
Se tot spune ca firma e pe profit, poate in contabilitate, dar ea are o problema in fluxul de lichiditati de aici si intreruperile in ridicarea gunoaielor. Eco Salub sa isi faca un calcul sa vada la cati clienti poate face fata si pentru restul sa fie contractat un alt operator. Apoi, aportul de capital a avut sume diferite, o data ni s-au cerut un milion doua sute de lei. Au fost trei solicitari cu trei sume de capitalizare, a spus Adrian Mic.
Afirmatiile lui Mic au starnit scandalul a sarit la atac si Florin Otrocol iar primarul comunei a exagerat in comentarii aducand acuzatii grave.
„Domnule primar, aici nu castiga cine striga mai tare”, i-a spus Prefectul judetului primarului comunei Floresti.
Florin Otrocol a sarit foarte deranjat de afirmatiile consilierilor locali Adrian Mic si Doru Matei dar mai ales de faptul ca documentele apar pe facebook.
Prefectul le-a spus ca sunt informatii publice iar spusele sale au fost intarite de unul dintre juristii institutiei care a explicat ca daca firma are capital din fonduri publice, daca infuzeaza fonduri publice, documentele trebuie sa fie publice.
In ce priveste notificarea sau notificarile facute de firma catre consiliile locale, despre care Livia Baica spune ca au fost luate in considerare decat de catre Gilau si Capusu Mare, fapt ce ne demonstreaza ca Florestiu nu a vrut cresterea pretului la salubrizare dar vrea acum sa ofere bani de la buget prin capitalizare.
Consilierul local Sebastian Cimpian intervine si spune ca nu se opune nimeni capitalizarii dar se doreste transparenta. Au cerut documente si un audit, ceea ce nu s-a facut.
Nicu Oltean spune ca el s-a lamurit din balanta pe o luna si pe care a luat-o de pe site-ul ministerului de finante incercand sa arate ca ceilalti consilieri nu au facut asta. Ei au cerut firmei documente pe mai multe luni, iar Florin Otrocol a apus ca le vor arata dar numai daca vor merge consilierii la sediul firmei unde vor putea consulta documentele si li se va raspunde si intrebarilor. Nicu Oltean a mai spus ca se ocupa sa promoveze un proiect de hotarare prin care cetatenii sa plateasca salubrizarea la primarie. Consilierul local a declarat la finalul intalnirii, la declaratiile de presa ca este cazul ca partidele politice sa intervina. Cel mai probabil in sensul de a face presiuni pentru a aproba capitalizarea.
Primarul comunei si-a pus in scena numarul si dupa ce i-a spus Prefectului ca nu il lasa sa vorbeasca ( asta pentru ca nu-i lasa pe ceilalti reprezentanti ai institutiilor sa vorbeasca) si le-a aratat celor prezenti o mapa plina cu documente. Mai mult, primarul asteapta sprijin din partea Prefectului pentru a rezolva problema gunoaielor.
Marius Trita, reprezentantul Garzi de Mediu spune ca sunt zilnic reclamatii pe tema asta si nu una.
Din pacate firma a fost sanctionata pentru depozitari ilegale. Putem cere suspendarea sau chiar anularea autorizatiei de mediu. A incalcat de atatea ori legea ca pana la urma asta va pandeste. Legea este clara. Cele mai mari probleme sunt in zona voastra.
Primarul comunei Floresti l-a rugat sa anuleze autorizatia firmei dar sa ii dea solutii.
Dupa 2 ore de discutii concluziile sunt clare, unii cor cu ardoare bani, altii cer firmei documente si sa isi rezolve problemele cu datornicii si contracte.
[…] Clujenii mai au la dispoziție o săptămână pentru a-și ridica pachetele cu alimente de bază Prefectul judetului s-a intalnit cu reprezentantii institutiilor pentru problema gunoaielor de la Fl… Serviciul de plata prin sms al CTP Cluj-Napoca dă rateuri mari. Călătorii ajung să plătească […]