Ziua de joi, 24 noiembrie, la Cinemateca TIFF îi este rezervată Madonnei, cu două documentare proiectate unul după altul la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, începând cu ora 20.00. Madonna: Truth or Dare (1991) intră în culisele celui mai controversat turneu al starului, Blond Ambition (1990), iar Strike a Pose (2016) spune povestea – uneori dramatică – a dansatorilor care au însoțit-o pe Madonna în turneu, 25 de ani mai târziu.
Madonna: Truth or Dare / În pat cu Madonna (1991), regizat de Alek Keshishian, a fost prezentat în afara competiției la Cannes și a devenit unul dintre cel mai bine vândute documentare americane, cu încasări de peste 29 de milioane de dolari.
Sexy, provocatoare, extrem de organizată și capabilă să muncească într-un ritm imposibil, Madonna șoca Biserica Catolică și revoluționa lumea showbiz-ului internațional în 1990, cu cel mai controversat turneu din cariera sa, Blond Ambition. Pentru că folosea iconografia catolică în ipostaze erotice, Vaticanul l-a decretat ca fiind „satanic”, în timp ce BBC îl consideră turneul care a inventat show-ul multimedia modern. Cum se vede însă celebrul turneu din culise? În film apar și Al Pacino, Olivia Newton-John, Antonio Banderas, Kevin Costner sau Warren Beatty, iubitul Madonnei la acea vreme.
Strike a Pose (2016), regizat de Ester Gould și Reijer Zwaan și lansat anul acesta la Festivalul de la Berlin, în secțiunea Panorama, este o poveste despre faimă și consecințele ei, despre frică și asumare.
În 1990, șapte dansatori tineri, șase dintre ei homosexuali, care apar și în celebrul videoclip al piesei Vogue, i s-au alăturat Madonnei în turneul Blond Ambition. 25 ani mai târziu, viețile lor arată cu totul altfel. Unii s-au îndreptat către actorie, continuând să danseze. Alții s-au luptat cu HIV, cu drogurile sau cu lipsa unui adăpost. Și, nu în ultimul rând, unii dintre ei au dat-o în judecată pe Madonna după lansarea documentarului Truth or Dare, din cauza scenelor considerate „scandaloase”, care i-au expus în fața lumii, devoalându-le orientarea sexuală.
Preţul unui bilet (include ambele proiecții) este 10 lei. Documentarul Truth or Dare nu este recomandat minorilor.
Între 1 și 4 decembrie, exclusiv la Cinemateca TIFF, cinefilii vor putea viziona unul dintre cele mai așteptate documentare ale anului, One More Time with Feeling (r. Andrew Dominik), filmat la șapte luni după moartea neașteptată a fiului lui Nick Cave, Arthur, la doar 15 ani. Este mărturia răvășitoare a unui artist care încearcă să-și găsească drumul într-una dintre cele mai întunecate perioade din viața sa. Facebook event: https://goo.gl/XoUuJ8
Cinemateca TIFF este un proiect gândit ca o continuare a Festivalului Internațional de Film Transilvania pe parcursul anului. Publicul clujean va putea viziona filme care au făcut istorie în cinematografie, producții independente premiate în festivaluri, retrospective ale unor autori importanți, dar și filme noi, în avanpremieră în România.
***
Cinemateca TIFF este un proiect inițiat de Asociația Film și Cultură Urbană (AFCU), în parteneriat cu Asociația Victoria Film și Casa TIFF.