Ziua Mondială de Prevenţie a Suicidului la Cluj-Napoca

Retro L’amour

Aduce în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro pe 24 mai 2025.

retro lmour, cluj24h, știri din cluj, parcul etnografic, bilete retro l amour, dr alban, lian ross, paula seling

suicidAlianța Română de Prevenție a Suicidului (ARPS) organizează vineri, 9 septembrie 2016, ora 18.00, un concert rock susţinut de trupe de copii și adolescenți de la Școala de Muzică „The Beat”, care vor transmite mesajul de dragoste de viață de Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului.

Concertul este organizat în parteneriat cu Radio România Cluj şi va avea loc la Sala de Spectacole Radio Cluj, str. Donath nr. 160. Intrarea este liberă!

Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului este celebrată anual în data de 10 septembrie, începând din 2003, la inițiativa International Association for Suicide Prevention (IASP) și a Organizației Mondiale a Sănătății. ARPS marchează anual acest eveniment în Cluj-Napoca, începând din 2004.

În acest an, tema Zilei Mondiale de Prevenție a Suicidului este Conectare, Comunicare, Implicare.

De ce conectare?

Pentru că e important să păstrăm legătura cu cei care au avut gânduri sau tentative de sinucidere, cu cei care au pierdut pe cineva drag prin sinucidere, să fim acolo pentru ei când au nevoie de sprijin. Conectarea socială previne sinuciderea și este responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

De ce comunicare?

Pentru că e important să vorbim deschis despre sinucidere, să combatem miturile, prejudecățile și stigmatizarea legate de sinucidere. Comunicarea îi ajută pe cei aflați în pragul sinuciderii să găsească motive de a rămâne în viață și resurse de sprijin pentru a ieși din impas.

De ce implicare?

Pentru că e important ca autoritățile și întreaga comunitate să se implice în prevenția suicidului alocând resursele necesare, iar fiecare dintre noi să  se implice în sprijinirea celor afectați de sinucidere. Conectarea și comunicarea dau roade doar prin implicare.

De ce e importantă prevenția suicidului?

Pentru că suicidul este o problemă prioritară de sănătate mintală și publică. La fiecare 40 de secunde moare cineva prin sinucidere, conform datelor OMS. Aceasta înseamnă peste 800.000 de decese anual pe glob prin suicid și de 25 de ori mai multe tentative de sinucidere, Sinuciderea poate fi prevenită la nivelul comunității prin conectare, comunicare, implicare.

Începând din 15 iulie 2013, Alianța Română de Prevenție a Suicidului implementează Telefonul Verde Antisuicid 0800 801 200, serviciu gratuit de intervenție în criză suicidară susținut de voluntari cu antrenament specific. Telefonul Verde este susținut financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca prin intermediul proiectului “La un apel distanță de speranță”.

 

Articole Noi