Primăria comunei Florești este singura din țară care nu a reușit să întocmească inventarul terenurilor de pe suprafața comunei. Chiar dacă termenul prevăzut de lege pentru realizarea inventarului a fost depășit, iar primăria a mai primit timp pentru finalizarea inventarului, iată că nu a fost capabilă să îl facă sau poate că nu s-a făcut intenționat. Prefectul județului a transmis o adresă către primărie și a cerut, în regim de urgență ca un raport al stadiului de inventariere până astăzi. Angajații din Primărie nu vor scăpa de eventualele sancțiuni.
Ei bine, Primăria comunei Florești este singura din țară care nu a făcut acest inventar:
„Totodată, având în vedere faptul că potrivit adresei Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților: „unitatea administrativ teritorială Florești este singura din țară care nu poate înscrie grafic terenurile pentru care au fost emise titluri de proprietate” și de asemenea că termenul de finalizare a situației centralizatoare a terenurilor de la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale, stabilit de legiuitor în mod imperativ, prin articolul 6 din Legea 165/2013, așa cum a fost modificat prin articolul 1 din OUG nr 115/2013 a expirat, prin aceeași adresă am solicitat luarea tuturor măsurilor care se impun în vederea întocmirii și depunerii la Oficiul de Cadastru și Publicitare Imobiliară a situației centralizatoare a terenurilor de pe raza comunei Florești care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate până la data de 3.06.2016″, se arată în răspunsul primit din partea Instituției Prefectului.
Din moment ce este atât de greu pentru Primăria Florești să facă un raport conform Legii putem înțelege că exită probleme în privința acestor titluri de proprietate. Lucruri care se observă în motivele expuse de administrația locală prin care justifică de ce nu a făcut corect raportul. Asta pentru că un raport a fost depus la OCPI în 2014 dar pentru că nu respecta legea, raportul a ajuns înapoi la comisia locală de inventariere a terenurilor, adică în Primăria Florești. Și de aici, nu s-a schimbat nimic.
În imagine se pot vedea motivele care au împiedicat realizarea inventarului conform Legii, expuse de Primăria Florești. Practic, în perioada 1991-2009 s-au împărțit terenuri cu titluri de proprietate cum s-a dorit, oamenii s-au cadastrat tot dupa bunul plac și iată cum Primăria Florești a ajuns singura din țară care nu a fost capabilă să facă acest inventar, pentru că situația este foarte încurcată. Probabil că problemele mari au fost între anii 1991 – 2009, dar nu există nicio explicație pentru care actuala administrație publică nu a început să pună lucrurile în ordine.
Pentru această problemă au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanții primăriei, prefectură, ANRP, ANCPI, nu s-a ajuns la un rezultat final. Mai mult, ANRP a propus ca această situație să ajungă în fața Comisiei județene de fond funciar pentru a descoperi adevăratele motive pentru care inventarul nu a fost finalizat și pentru a fi găsite soluții de rezolvare.
Reprezentanții Instituției Prefectului au spus că la prima ședință a comisiei județene de fond funciar vor aduce în discuție această situație pentru a proceda la demersurile legale, respectiv aplicarea unor sancțiuni contravenționale, tuturor persoanelor vinovate de încălcarea legii, inclusiv introducerea unei acțiuni la instanța judecătoarească competentă pentru obligarea comisiei locale să finalizeze inventarul terenurilor.
Angajații Primăriei riscă, după cum se arată în Lege, amenzi usturătoare între 10.000 și 100.000 de lei.
Rămâne de văzut dacă primăria va realiza acest inventar sau dacă se va ajunge în instanță pentru nerespectarea Legii 165/2013.