Comedia produsă în Cluj ”Usturoi”, care domină detașat box office-ul românesc în prima parte a anului cu aproape 18.000 de bilete vândute (conform raportărilor Cinemagia), devine accesibilă de astăzi oricui posedă un card bancar și are acces la Internet! Prima producție cinematografică independentă turnată în Transilvania după 1989 (în orașul Cluj-Napoca și județul Sălaj) va putea fi vizionată de oriunde în perioada sărbătorilor de Paște, pe contul de Vimeo dedicat:
– https://vimeo.com/ondemand/filmulusturoi – pentru românii din țară
– https://vimeo.com/ondemand/transylvaniangarlic – pentru spectatorii din străinătate.
De la noi din țară, o vizionare (valabilă timp de 48 h) costă 1.99 EUR (circa 9 lei – nu se percepe TVA), iar filmul se poate descărca pentru 7 EUR (circa 32 lei). Filmul poate fi urmărit cu subtitrări în limba engleză (pentru spectatorii din România) și cu subtitrări în engleză, germană și maghiară din străinătate. În viitorul apropiat urmează subtitrări în rusă și, ca urmare a colaborării cu doamna profesoară Renata Georgescu de la catedra de Limbi Moderne Aplicate a Facultății de Litere de la UBB și cu Institutul Cultural Francez, subtitrări în limba franceză.
”Suntem, poate, cel mai promovat film românesc pe Internet, așa că era normal să revenim pe canalul care ne-a propulsat. Am primit extrem de multe mesaje de încurajare din partea publicului și de abia așteptăm să ajungem, din nou, la toți românii, oriunde s-ar afla, cu ajutorul tehnologiei! Dacă de Crăciun le-am făcut un cadou românilor din diaspora, tura aceasta ne dorim ca toți românii să se bucure de Paște cu zâmbetul pe buze – și sperăm să contribuim și noi la buna lor dispoziție!” a declarat Lucian Alexandrescu, regizorul peliculei.
”Prima întrebare care ni s-a pus atunci când am anunțat intenția de a difuza filmul pe Internet a fost cum vom reuși să ținem Usturoiul departe de pirați. Noi mizăm foarte mult pe faptul că românii apreciază o poveste frumoasă și respectă creatorii de conținut, contrar a ceea ce se crede în general”, crede Radu Băzăvan, scenaristul și producătorul.
”Usturoi” (”cel mai neromânesc film românesc”), o comedie complet diferită față de orice alt film produs de industria cinematografică românească în ultimii 25 de ani, a reușit să adune mai multe premiere, fiind
– filmul românesc cu cele mai mari încasări în prima parte a anului
– prima producție cinematografică independentă turnată exclusiv în Transilvania după 1989
– primul film românesc lansat simultan în cinema și pe internet
– filmul care a depășit la încasări The Revenant la cinema Florin Piersic, la același număr de proiecții
– filmul a cărui coloană sonoră include, în premieră mondială, Gypsy Rap (by ViLLy&Vizi:
– filmul care a rulat de 7 ori cu casa plină la Cluj (!)
– filmul care a umplut cel mai mult cinema Florin Piersic după Revoluție (circa 1100 de oameni la Comedy Cluj, ediția 2014)
– filmul care a rulat timp vreme de 8 (!) săptămâni la cinema Florin Piersic.
Filmul ”Usturoi” a fost scris și produs de bloggerul clujean Radu Băzăvan (www.groparu.ro) și regizat de Lucian Alexandrescu, sibian stabilit în Miami, SUA. Pelicula descrie prietenia dintre doi copii (unul de etnie romă) și călătoria acestora dintr-un sat din Sălaj către Cluj-Napoca, unde visează să-și îndeplinească visul de a deveni actori. Filmul se adresează celor foarte tineri, celor în floarea vârstei și seniorilor deopotrivă, iar clasificarea de la Consiliul Național al Cinematografiei este AG (audiență generală), ”Usturoi” fiind una din puținele producții la care copiii, părinții și bunicii pot merge împreună la film.
Succesul filmului în rândul spectatorilor de vârstă școlară a fost fără precedent pentru un film românesc din ultimii ani. De asemenea, se duce o campanie susținută de proiecție a filmului în Germania, după un parteneriat cu Edmond Nawrotzky-Török (aproape toate proiecțiile de la Kommunales Kino Freiburg au fost cu casa plină) și, în curând, în Franța – un parteneriat cu Facultatea de Litere a UBB, catedra de LMA (clasa prof. Renata Georgescu), pentru traducerea subtitrărilor în limba franceză, urmează să înceapă în perioada imediat următoare.
Filmat în numai 16 zile în Sălaj și Cluj-Napoca, cu un microbuget acoperit în exclusivitate din fonduri proprii, filmul Usturoi a umplut sălile la festivalurile de film, proiecțiile sale reprezentînd cele mai disputate momente de la
– TIFF Cluj
– Comedy Cluj (2 proiecții cu casa plină, cea de la cinema Florin Piersic reprezentînd record absolut de audiență în ultimii 25 de ani)
– TIFF Sibiu
– Tenaris CineLatino Zalău (două proiecții, record absolut de audiență)
– KINOdiseea București (casa închisă de două ori)
– cinema Mărăști și cinema Victoria (3 proiecții cu casa plină la lansarea în cinematografe, pe 17 decembrie 2015)
În străinătate, filmul a fost difuzat și la
– New York Independent Film Festival
– Boston Kids International Film Festival (SUA),
– Nomad Norvegia
– Chemnitz Germania + mai multe cinematografe private din Germania, Austria și Elveția.
Despre ”Usturoi”:
– Synopsis: Eremia (un băiețel rom) și Nicușor doresc să-și depășească condiţia lor limitată de copii săraci dintr-un sat pierdut în Transilvania și fug la Cluj ca să devină actori şi să-şi asigure, astfel, o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la destinația lor. Acolo, lucrurile nu sunt chiar așa cum se așteptau ei…
Important! Pentru a putea face comedii și pe viitor, creatorii acestui film vă roagă să nu încurajați pirateria. Dacă nu vă permiteți prețul închirierii, trimiteți-ne un mesaj la www.facebook.com/FilmulUsturoi și vom fi onorați să vă oferim un voucher pentru a vedea filmul gratis.
Dorim să ne cunoaștem cu voi la bere, nu prin tribunale
– Echipa: tehnic – regizor Lucian Alexandrescu, E-motion Films;
Regizor secund: Ionut Turda; Producția:
Radu Băzăvan, Mircea Groza;
Director de imagine: Ionuţ Turda,
Lumini: Cristian Nemeş, Derrick Doty;
Camera: Ionuţ Turda, Derrick Doty, Cristian Nemeş, Lucian Alexandrescu; Scenariu: Radu Băzăvan; Sunet: Mihai Pripon, Victor Sămpăleanu; Director de set: Mircea Groza, Radu Băzăvan;
Montaj şi procesare: Lucian Alexandrescu, Ionuț Turda; Procesare sunet: Mark Riemersma;
Director de logistică: Mircea Groza.
– Distribuția: Sebastian Topan, Darius Stoica, Tibi Covaci Senior, Elena Ivanca (Teatrul Național Cluj- Napoca), Nicu Varga, Jon Selesi , Daniela Stoica, Mircea Groza, Ileana Negru (Teatrul Național Cluj- Napoca), Gheorghe Tamba, Istvan Robert Kanalas, Gabriel Oană, Răzvan Dragoș, Adrian Hădean, Alina Dragoș, Mishu Călian, Vlad Cucu.