Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la cea de XII-a ediție a ZILELOR ARTEI BIZANTINE, manifestare culturală de tradiție organizată de Grupul Sf. Ioan Damaschin.
În perioada 26-27 aprilie 2016, Grupul Sf Ioan Damaschin iese in întâmpinarea celor interesați de arta bizantina prin organizarea si desfășurarea manifestării așezate sub numele: Zilele Artei Bizantine. Devenită deja o tradiție în Cluj-Napoca, în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, ediția din acest an a manifestării are drept tema centrala “Paideia Bizantină”.
În cadrul manifestării, în prima zi va avea loc Expoziția de Artă Bizantină organizată de Grupul Sf Ioan Damaschin, care va cuprinde icoane, sculptură, arhitectură și artă fotografică, al cărei vernisaj va avea loc in cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei cu începere de la ora 18.00, curatorul acesteia si al întregii manifestări fiind Lector Univ. Dr. Sorin Albu.
O secțiune specială este dedicată în acest an fotografiei, motiv pentru care expoziția artiștilor fotografi este complexă si cuprinde atât o muncă documentară – o privire întoarsa in timp, care scoate la iveala elemente de arta bizantina cat si lucrări care surprind un mod de viață si de gândire al mai multor generații .
Tot in prima zi, în a doua parte a manifestării, cu începere de la ora 19.00, Corurile Sfântul Ioan Damaschin si Deisis vor susține un Concert de Muzică Bizantină.
Manifestarea se va încheia în data de 27 aprilie cu o Masă Rotundă cu tema ”Paideia Bizantină”, organizata tot în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cu începere de la ora 14.00. Invitați pentru a dezbate această temă sunt: Prof Dr Adriana Rotar, Calin Chifar – Arhitect, Prof. Inv. Primar Anicuța Bucur Abrudan si Prof Anne-Marie Bucur Abrudan, întreaga dezbatere fiind moderata de Lector Univ. Dr. Sorin Albu. In cadrul acestei dezbateri se dorește evidențierea elementelor de tradiție bizantină care se mai păstrează încă in sistemul educațional din Romania.
Dezbaterea este organizata din dorința de a afla daca se mai poate in secolul nostru o astfel de școală – ca abordare? Participanții vor putea afla ca din punct de vedere formal școala noastră păstrează încă elemente de structura bizantina, însă lucrul cel mai interesant de aflat va fi sa vedem daca se mai poate vorbi si din punct de vedere structural despre o mentalitate bizantina in sistemul educațional?